Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Získejte titul při zaměstnání

Získejte titul při zaměstnání

29.2.2008, autor: PETR MÁCHA

Pokud se chcete vzdělávat, potřebujete vědět, který kurz je dobrý. Měla by vám v tom pomoci vznikající Národní soustava kvalifikací.


V dnešní době je další vzdělávání pro většinu kvalifikovaných lidí samozřejmostí, uvádí Miroslava Mandíková z Národního vzdělávacího fondu. Téměř všichni zaměstnanci s dlouholetou praxí se vzdělávají v otevřených kurzech a na školeních.

Vzdělávací kurzy se dají rozdělit na dva druhy: znalostní a tréninkové. První jsou zaměřené na získání určitého množství vědomostí, druhé na procvičení nějaké dovednosti.

„Nejčastější jsou manažerské a personální kurzy v oblasti obchodu,“ upřesňuje Zdeněk Palán z Národního vzdělávacího fondu. Populární je také rozšiřování kvalifikace pro informatiky a odborníky ve stavebnictví.


Široká nabídka


Počet firem, které nabízejí různá školení, se odhaduje na tři tisíce. V poslední době si firmy stále častěji objednávají konkrétní kurzy šité na míru svým potřebám. Další vzdělávání dopřávají svým lidem spíše větší podniky. Na kurzy posílají zaměstnance dvě třetiny velkých firem a třetina malých firem. „Není to způsobeno ani tak tím, že by kurzy byly pro malé firmy drahé.

Problém je spíš v tom, že v malé firmě je většinou každý pracovník nepostradatelný,“ dodává Miroslava Mandíková.


Podpora z Evropy


Zatímco ve většině evropských států vlády podporují dodatečné vzdělávání zaměstnanců přímo (existují různé pobídky, programy, kontrolní instituce), v tuzemsku se dodatečné vzdělávání podporuje z peněz Evropského sociálního fondu. Vzhledem k tomu, že vzdělávání pomocí kurzů se věnuje z velké většiny soukromý sektor, je nabídka i poptávka kurzů vyvážená. Firmy se naučily rychle reagovat a pokud je o nějaký obor zájem, vzdělávací střediska okamžitě reagují.

V kurzech ale také neexistuje žádný systém uznávání a kontrola kvality, což ztěžuje orientaci v tom, které kurzy jsou dobré a které ne. „To by měla vyřešit Národní soustava kvalifikací, která pomalu vzniká,“ popisuje situaci Mandíková a dodává: „Bude se starat o systematické uznávání kvalifikací, což zatím České republice velmi chybělo.“

V současnosti existuje málo lidí, kteří by si v pozdějším věku zvyšovali formální vzdělání. Nový titul mohou získat pouze skrze kombinované programy na některých vysokých školách. Raději se věnují kurzům, jež nejsou tak časově náročné a kde si mohou přesně určit, co se naučí.


Nové možnosti


Vpříštích letech by se měla objevit pro zkušené zaměstnance další možnost rozvoje formálního vzdělání. Jedná se o metodu WorkBased Learning („učení založené na práci“).

„Program WorkBased Learning bude určený pro zkušené, většinou starší lidi, kteří kvůli práci nemají na studium moc času. Potřebují se ale dovzdělat, například kvůli tomu, že jejich pozice vyžaduje nějaký titul nebo jsou nějak znevýhodnění,“ popisuje metodu Kateřina Hlatká z projektu Careermarket, který se stará spolupráci vysokých škol a firem. Jak to bude probíhat? Zaměstnanec, firma a vysoká škola uzavřou smlouvu o vzdělání. Budou existovat speciální studijní programy pro zaměstnance s pevně danými podmínkami získaní titulu.

Každý účastník k sobě dostane takzvaného tutora, který se o něj bude po celou dobu studia starat - zadávat mu úkoly i hodnotit jeho studium. Po celou dobu by měl student normálně pracovat.

Právě se připravuje pilotní projekt na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. „Tento druh vzdělávání by se měl využívat právě ve školství, později také například ve zdravotnictví nebo u policie,“ vysvětluje Kateřina Hlatká.


***


Užitečné odkazy l www.cima.cz - Český institut pro marketing (CIMA) je občanským sdružením, které působí v oblasti rozvoje pracovníků v marketingu, prodeji, managementu a personalistiky. Zajišťuje kontrolu vzdělávání v oboru. Akreditaci má od Evropské marketingové konfederace. l www.mpsv.cz/VZ_list.php -Přehled vzdělávacích programů v rámci celoživotního vzdělávání v sociální oblasti od ministerstva práce a sociálních věcí l www.careermarket.cz/care ermarket/wbl - Zde se můžete dozvědět více o metodice Work Based Learning.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze