Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Transplantační medicína má mít nové centrum

Transplantační medicína má mít nové centrum

1.3.2008, autor: Karel Otcovský

Do pěti let by mělo vyrůst v Terezíně a Litoměřicích a stát se evropským výzkumným pracovištěm

Centrum transplantační medicíny by do pěti let mělo vzniknout v Terezíně a v Litoměřicích. Podle ředitelky Ústavu experimentální medicíny Akademie věd Evy Sykové by se mohlo stát evropským výzkumným a školicím pracovištěm.

„Transplantační medicína je založena na přenosu výsledků základního lékařského výzkumu do výzkumu klinického a klinické praxe,“ připomněla pro Právo toto lékařské odvětví ředitelka.

„Jedná se o projekt, který já budu chtít podporovat. Myslím si totiž, že je to přesně ta cesta, kterou bychom se měli do budoucnosti ubírat,“ uvedl k záměru vicepremiér a senátor za Litoměřicko Alexandr Vondra a dodal, že projekt má šanci získat podporu z evropského fondu Věda a výzkum pro inovace.

Po otevření by v centru mělo najít uplatnění 50 doktorandů a postdoktorandů, dohromady by mělo zaměstnat na 200 lidí. Předkladatelé návrhu vypočítali náklady na vybudování centra na nejméně 1,2 miliardy korun. Z toho by investice do technologií činily 700 miliónů, do novostaveb 250 miliónů a 150 miliónů korun by stála rekonstrukce. Česko by hradilo 15 procent nákladů, zbytek EU.

Náklady na provoz odhadují autoři projektu na 350 miliónů korun ročně. Předpokládají, že by 20 až 30 procent z této sumy získali z evropských fondů a zbytek ze státní podpory vědy a výzkumu a od zdravotních pojišťoven.

Spojení s praxí

„Centrum by totiž bylo propojeno s klinickou praxí, k jeho příjmům by proto patřily i úhrady od pojišťoven a ani školení by nebyla zadarmo,“ uvedla Syková. Projekt počítá s tím, že by se nové pracoviště v Litoměřicích a Terezíně skládalo z centra regenerativní medicíny založené především na léčebných postupech buněčné terapie, která je založena především na využití vlastností kmenových buněk.

Předkladatelem projektu a příjemcem podpory má být Ústav experimentální medicíny, který by úzce spolupracoval s městem Terezín, nemocnicí v Litoměřicích, 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a pražským Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM).




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze