Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Liška je v čele resortu 100 dnů, změny čekají všechny úrovně škol

Liška je v čele resortu 100 dnů, změny čekají všechny úrovně škol

Praha 11. března (ČTK), autor: pap rem pba

Změny ve všech úrovních škol chystá pro příští léta ministr školství Ondřej Liška (SZ), který resort řídí 100 dnů. V květnu chce předložit k diskusi záměr reformy vysokých škol. O modernizaci vysokého školství odborníci mluví už víc než deset let, pokud vyjdou Liškovy plány, vláda by koncepci mohla projednat počátkem příštího roku. Ve sněmovně by se měl objevit také návrh změn školského zákona, kterým chce ministr upravit nedostatky nedávno přijaté normy, na které si školy stěžují.      

Poslancům chce Liška navrhnout zrušení spodních limitů pro počty žáků ve školách a bezplatného ročníku mateřských škol. Zjednodušit má připravovaná novela cestu učňů za druhým výučním listem. Nová úprava zákona by také měla vyjít vstříc mimořádně nadaným dětem, které by mohly nastoupit do základní školy již v pěti letech. Nově by žáci také mohli opakovat ročník i ze zdravotních důvodů. Přípravné třídy by se mohly rozšířit ze základních škol také do speciálních. Novela by měla rovněž zjednodušit administrativu ředitelům škol.      

Posílit práci ministerstva v sociální oblasti má nová speciální skupina ministerských úředníků, kteří se budou věnovat reformě ústavní a ochranné výchovy a dětem ze znevýhodněného sociálního prostředí. Jejího vedení se dnes ujal jako náměstek ministra někdejší uchazeč o vedení resortu Dušan Lužný (SZ).      

Současných žáků druhých ročníků středních škol se dotkne změna v plánované jednotné maturitě. Všechny maturitní zkoušky mají mít podle návrhu dvě úrovně obtížnosti, matematika silnější pozici. Liška nehodlá měnit termín startu zkoušek v roce 2010, pozmění ale strukturu povinných a volitelných předmětů.     

 Zlepšení kariérového poradenství a lepší spolupráce škol se zaměstnavateli by měly pomoci zvrátit trend, kdy učilištím ubývají žáci a na trhu práce jejich absolventi. Zástupci ministerstva varovali, že kolem roku 2015 by absolventů s výučním listem mohla být třetina současného počtu, tedy možná méně něž 10.000.      

Změny vysokého školství považuje Liška za klíčové. Debata o školném je podle něj pouze jednou z částí problému. Změnit by se podle ministerstva mělo řízení vysokých škol, hodnocení jejich práce i celkové financování. Přesná podoba plánovaných zákonů má vzejít z diskuse, kterou Liška plánuje v nejbližší době vést s rektory.      

Na všech úrovních škol by měly s prosazováním změn pomoci peníze z evropských fondů. Ministerstvu zatím stále chybí souhlas Bruselu s návrhem programu Výzkum a vývoj pro inovace, kvůli jehož přípravě rezignovala Liškova předchůdkyně Dana Kuchtová (SZ). Liška chce práce na jeho přípravě dokončit na jaře. Už v dubnu budou moci kraje rozdávat peníze z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, celkově z něj může Česko v letech 2007 až 2013 získat zhruba 45 miliard korun. Neschválený program obsahuje dalších 52 miliard korun.     



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze