Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       K výuce programů VŠ možná nebudou potřebovat akreditace

K výuce programů VŠ možná nebudou potřebovat akreditace

Praha 11. března (ČTK), autor: pap rem pba

Připravovaná reforma vysokého školství obsahuje mimo jiné návrh, aby v budoucnosti nezískávaly akreditace jednotlivé studijní programy, ale povolení pro výuku získávaly celé instituce. Jde o jeden z návrhů, o nichž chce s odbornou veřejností diskutovat ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených). Reforma má mít podle jeho náměstka Vlastimila Růžičky mnoho aspektů, přičemž debata o zavedení školného podle něj není prioritou.      

Základy dlouho čekávaných změn vysokého školství má přinést takzvaná Bílá kniha terciárního vzdělávání, jejíž první nástin předloží ministerstvo k veřejné debatě. Podle Růžičky spočívá reforma na třech pilířích: řízení, hodnocení a financování. Vysoké školy by podle jeho návrhu měly být rozděleny do třech kategorií, a to na výzkumné, vzdělávací a ty, které budou vychovávat bakaláře. Bude podle něj složité stanovit žebříček škol podle vzdělávací činnosti, jednodušší kritéria dávají výsledky výzkumu a vývoje.      

Cílem debaty má být také určení podílu veřejných a soukromých zdrojů ve vysokém školství.     

 I když je školné součástí reformy, Liška už několikrát zopakoval, že tato vláda školné nezavede. Je podle něj nutné propočítat dopady případného školného na rodinné rozpočty vysokoškoláků a školnému musí také předcházet vytvoření systému sociálních stipendií a studentských půjček, u kterých by stát garantoval nízký úrok.      

Při přípravě reformy vysokých škol se mluví o takzvaným odloženém školném, které by absolventi začali splácet až poté, co dosáhnou určité platové výše.      

Bílou knihu chce Liška představit oficiálně za účasti premiéra Mirka Topolánka (ODS) v květnu. V prosinci počítá s ukončením diskuse, strategický dokument by pak měla posoudit vláda.      



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze