Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Chrenek chce Bulovku

Chrenek chce Bulovku

12.3.2008, autor: Petr Vašek

Ocelářský magnát chystá další expanzi svého zdravotnického impéria Rozjíždí i vlastní pojišťovnu


PRAHA, 12. 3. 2008


Třinecký ocelářský magnát Tomáš Chrenek chystá další expanzi ve zdravotnictví, kde je už dnes největším soukromým podnikatelem.

Jeho firma Agel, která už provozuje deset nemocnic, šest poliklinik nebo řetězec lékáren, se zajímá o možnost pronájmu pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce. Prvního dubna navíc rozjíždí svou novou zdravotní pojišťovnu, do níž chce získat několik set tisíc lidí.

Chrenek by o Bulovku usiloval ve chvíli, kdy ji stát coby akciovou společnost převede na Prahu. »V případě, že bude zájem zřizovatele o spolupráci s privátním sektorem, tak budeme nad možností pronájmu Bulovky přemýšlet,« řekl HN Chrenek.


Pronájem? Jedna z variant


Praha má o převod Bulovky velký zájem. Vlastní v ní totiž víc než dvě třetiny budov a část pozemků. S převodem na město souhlasí i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. O převodu Bulovky na Prahu rozhodne pražská rada během několika týdnů.

»Máme zájem o zřízení Metropolitní nemocnice, v této chvíli jsou však otázky budoucího provozu předčasné, protože zařízení auditujeme,« říká pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Jeho stranický kolega a poslanec Boris Šťastný, který sedí v komisi, jež má rozhodovat o budoucnosti pražských nemocnic, je sdílnější: »Vstup strategického partnera do Bulovky po převodu na město je jednou z možných variant. V žádném případě ale není možné předjímat, kdo by takovým strategickým partnerem mohl být.«

Bém se už s Chrenkem podle informací HN kvůli Bulovce sešel. K dohodě ale zatím nedošlo.


Pojistím statisíce lidí


Ještě před dalšími nákupy a pronájmy nemocnic má Chrenek jinou prioritu: od 1. dubna naostro rozjíždí svou vlastní zdravotní pojišťovnu Agel. Podle zákona musí do konce prosince získat minimálně 50 tisíc pojištěnců. Proto chystá ve svých firmách, které dávají práci zhruba 23 tisícům lidí, velký nábor: chystá pro celé jejich rodiny systém bonusy a plánuje, že časem bude mít v pojišťovně několik stovek tisíc klientů.

Úspěch Chrenkova zdravotnického impéria hodně záleží na tom, jestli Tomáš Julínek prosadí další kroky v reformě zdravotnictví. Po nich by se zdravotnictví stalo docela lukrativním byznysem. Julínek chce, aby si lidé mohli připlatit na nadstandard a připojistit se na kvalitnější péči, což přinese do zdravotnictví nové soukromé peníze.

Pokračování na str. 4


Chrenek rozšíří svou zdravotní říši

Dokončení ze str. 1

I v případě, že by Julínek neprosadil reformu, která počítá s převodem zdravotních pojišťoven a fakultních nemocnic na akciové společnosti nebo s možností připlatit si za nadstandard, bude Tomáš Chrenek v rozšiřování své zdravotnické říše pokračovat. Byť mu to půjde zřejmě o něco pomaleji, než kdyby reforma prošla.

Jeho hlavní prioritou je letos rozvoj zdravotní pojišťovny. Kromě ní jeho firma Agel ovládá 10 nemocnic, šest poliklinik, soukromé ordinace, síť lékáren nebo firmu dodávající zdravotnický materiál. Ale až s pojišťovnou v zádech bude moci své podnikání ve zdravotnictví rozjet opravdu naplno. Ve své pojišťovně bude vybírat státem nařízenou zdravotní daň a sám si bude těmito penězi platit za služby vlastních poliklinik, lékáren a nemocnic. Tím si kruh svého penězovodu uzavře mezi své firmy. A to je pro podnikatele hotové terno.

Aspoň ze začátku se bude většina klientů Chrenkovy pojišťovny Agel rekrutovat ze zaměstnanců jeho firem, jako jsou například Třinecké železárny. Za to, že do pojišťovny vstoupí, jim nabídne bonusy. »Zaměstnáváme například několik tisíc sester, kterým bude pojišťovna jako bonus hradit několikadenní lázeňský pobyt. Podobné bonusy chystáme nejen u našich zaměstnanců, ale u všech budoucích pojištěnců,« prozrazuje Chrenek.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze