Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zahraniční studia? Za humny

Zahraniční studia? Za humny


25.3.2008, rubrika: Kraj Karlovarský,| autor: DANIEL STEFFEN

Lidé z kraje, kteří by rádi studovali v zahraničí, si mohou zvolit univerzitu v Regensburgu


Regensburg - Vysokoškoláci mají stále více možností ke studiu v zahraničí. Jezdí nejen do Velké Británie, ale i do Japonska, Austrálie nebo Jemenu. Tradičně velké oblibě se mezi studenty ze západních Čech ovšem těší univerzita v bavorském Regensburgu. Tam lze například autem dorazit za necelé dvě hodiny.


Mladí lidé chválí pedagogy Mladí lidé, kteří si pro svoje zahraniční studium vybrali právě Regensburg, si pochvalují hlavně vstřícný přístup vyučujících. Velmi dobré je podle nich i zázemí, včetně dobře vybavené knihovny nebo kvalitní jídelna a ubytování.

„Univerzita Regensburg má dvanáct fakult. Lze zde studovat nejen přírodní vědy jako je biologie, fyzika nebo medicína. Nabízíme i vzdělání v humanitních oborech. Velký zájem je o právo nebo dějiny,“ konstatuje Susanne Gschnaidner ze zahraničního oddělení univerzity.

„Univerzita má 17 tisíc studentů. Čechů je tu nyní 69. Jsou pátou nejpočetnější skupinou zahraničních studentů na naší akademické půdě. Na prvním místě jsou Bulhaři, kterých je více než stovka,“ vypočítává Susanne Gschnaidner.

Podle údajů zahraničního oddělení univerzity v Regensburgu je zde čtyřicítka Čechů zapsána na celé studium. „Zbytek českých studentů se do Regensburgu dostal díky programu Erasmus, což je program Evropské unie na podporu spolupráce mezi univerzitami z celé Evropy. Díky Erasmu tu mají mladí lidé možnost studovat až dva semestry,“ upřesňuje Susanne Gschnaidner.

Studium na univerzitě v Regensburgu si pochvaluje i Michaela Černá, která si zde vybrala bakalářský obor česko-německá studia. „Tento obor je novinka. Vznikl teprve v zimním semestru 2007 díky spolupráci mezi univerzitami v Regensburgu a Karlovou univerzitou. Je to unikátní obor, který nelze nikde jinde studovat,“ vysvětluje Michaela Černá.

A proč si mladá žena vybrala právě Regensburg? „Studuji v Regensburgu, protože jsem chtěla zkusit studovat v zahraničí. Bydlím tu již delší dobu, takže volba byla jednoduchá. Jsem zde spokojená,“ říká.

„Hodně oceňuji hlavně to, že profesoři mají vždy snahu vyjít nám -studentům - vstříc. Každý student si může sám určit, jaké přednášky bude navštěvovat. Na druhou stranu může být tato velká volnost při tvorbě studijního plánu velkou nevýhodou. To se projeví hlavně na začátku studia, kdy může být student ze všeho trošku zmatený. Neexistuje zde totiž žádný vzorový plán, jaké přednášky jsou povinné a jaké volitelné,“ popisuje Černá.

Oceňují, že večer se lze ve městě dobře pobavit Podle slov Michaely Černé je zde ale dobré zázemí, které je taky dalším z důvodů, proč se jí v zahraničí tolik líbí. „Večerní zábava je tu garantovaná: studenti si mohou vybírat z různých nabídek klubů a barů, kterých je v Regensburgu skutečně hodně,“ míní studentka.


Ceny nejsou přemrštěné Promyšlený je i zdejší systém stravování. Jídla a nápoje se platí kartičkou, kterou si studenti mohou dobít podle potřeby. Ceny za jednu porci se pohybují přbližně mezi 1,50 a 3,50 euro. Studenti míní, že je to dobrá cena, jídlo jim chutná.

Ceny nejsou přemrštěné ani u ostatních služeb. Za pokoj na koleji se platí 200 až 300 euro. Doprava pro studenty je ale podle Michaely Černé vyřešena lépe než například v Plzni. Třeba takzvaný Semesterticket, který studentům dovolí neomezené využití autobusů i regionálních vlaků, je již v ceně studijních poplatků.


***


„Velmi oceňuji hlavně to, že profesoři mají vždy snahu vyjít studentům vstříc. Každý si může sám určit, jaké přednášky bude navštěvovat.“ Studentka Michaela Černá


O autorovi| DANIEL STEFFEN, Autor je spolupracovník redakce




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze