Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kaplického ultimátum ke knihovně vyprší zítra

Kaplického ultimátum ke knihovně vyprší zítra

26.3.2008, autor: Ivana Kottasová

SPOR O NÁRODNÍ KNIHOVNU


PRAHA, 26. 3. 2008


Národní knihovna potřebuje novou budovu a peníze. Pokud je nedostane, budou knihy od roku 2012 v krabicích a lidé se k nim nedostanou. Už teď je přitom jasné, že nová budova v té době nebude.

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek takto vyhrožuje už rok. Právě před rokem totiž skončila architektonická soutěž na novou budovu, vyhrál návrh Jana Kaplického. Od té doby se nestalo nic. Zítra přitom vyprší lhůta, kterou dal Kaplický Praze na to, aby rozhodla, co s knihovnou. Jinak chce podat na Prahu žalobu.


Antimonopolní úřad neví


O osudu »Chobotnice« momentálně rozhoduje antimonopolní úřad. Jenže podle informací agentury ČTK rozhodnutí dříve než v dubnu nepadne.

»Nejde o to, jestli je ta knihovna hezká nebo ošklivá, jde o to, že ty knížky nebudeme mít kam dávat, už teď to má takové zpoždění, že se to do roku 2012 nestihne,« říká Bohdana Stoklasová, ředitelka novodobých fondů a služeb Národní knihovny.

Okolo nové budovy Národní knihovny stále není jasno. Od září sice fungoval pracovní tým, složený ze tří různých komisí, ke konečnému rozhodnutí však nedospěl.

Expertní komise architektů a památkářů s výstavbou »chobotnice« souhlasily, skupina právníků ale jednoznačný verdikt nevynesla. Z podnětu ministerstva kultury nyní novou budovu řeší antimonopolní úřad.

Úřad šetří dokumentaci k soutěži, spolupracuje i s Evropskou komisí. Úředníci antimonopolního úřadu se přitom soutěží zabývali už dvakrát, pokaždé se stejným závěrem: správní řízení bylo zastaveno s tím, že úředníkům soutěž nepřísluší soudit. Nyní posuzují, zda na takovou zakázku vůbec může být vypsána veřejná soutěž.

Šéfové Národní knihovny včera představili plány na rekonstrukci Klementina.

»Všechny jsou ale vázány na to, zda bude stát nová budova,« zdůrazňoval Vlastimil Ježek. Knihovna by se totiž podle jejich představ měla rozdělit na historickou a moderní část.


Nové bude i Klementinum


Historická by uchovávala starší knihy a rukopisy a sídlila by ve zrekonstruovaném Klementinu. Novodobé knihy by se pak přestěhovaly do nové budovy na Letnou.

Plány na rekonstrukci Klementina jsou poměrně velkorysé - v knihovně by měla vzniknout několikapatrová studovna, přibýt mají také dva nové přednáškové sály. Část knihovny by měla sloužit Filozofické fakultě Karlovy univerzity.

Národní knihovna má od státu slíbeny celkem tři miliardy. Jednu na rekonstrukci, dvě na novou budovu. »Miliarda by na rekonstrukci měla stačit, ale dvě miliardy na stavbu možná nestačí, i kvůli zpoždění, které projekt nabral, stoupají totiž ceny stavebních prací,« sdělil včera ředitel Ježek.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze