Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Statisíce knih čeká na stěhování

27.3.2008, autor: ROBERT OPPELT

NOVÉ KLEMENTINUM Největší knihovně v Česku dochází místo. Klementinum letos opustí Státní technická knihovna, knihy se budou stěhovat i v samotném areálu. Pokud se nepostaví nová Národní knihovna, za pět let už nebude přírůstky kam dávat.


Staré Město - Už v polovině roku by se v Klementinu měly začít přemísťovat první knížky z přeplněných regálů do beden a krabic.

Vypukne zde asi největší stěhování v historii českého knihovnictví. Jako první odejde na novou adresu vDejvicích Státní technická knihovna.


Praha


„Nová budova technické knihovny bude hotová sice až na konci roku, ale přípravy na stěhování začnou už v jeho polovině,“ potvrzuje mluvčí knihovny Pavel Procházka. Ze Starého Města se do Dejvic přemístí půl druhého milionu knížek.Na uvolněné místo se po nezbytné rekonstrukci přestěhuje Slovanská knihovna. Ta tu kvůli studentům nedaleké Filozofické fakulty zůstane i po případném přemístění novodobých fondů Národní knihovny do nové Kaplického chobotnice.

Knihovnická škatulata budou druhou ze tří plánovaných fází obnovy rozlehlého barokního areálu v centru města. Výsledky té první už mohou čtenáři i návštěvníci Klementina obdivovat. „Vybudovali jsme novou galerii s trezorovou místností, dělníci už opravili střechu a fasády,“ vyjmenovává některé z oprav generální ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek.

Další změny js;ou mnohem nenápadnější, ale lidé je zřejmě ocení více než nové omítky - uvnitř areálu funguje nový bufet a do barokní kašny na Révovém nádvoří se po desetiletích vrátila voda.

Poslední, třetí fáze změn v Klementinu začne až po případném vybudování „blobu“ na Letné. Ale i po přestěhování fondů na druhou stranu Vltavy bude Klementinum patřit knihám a knihovníkům. Zůstane zde jeden milion dvě stě šedesát pět tisíc knih, uložených v třiceti kilometrech regálů.


Studenti a turisté zůstanou Také zde zůstanou studenti, v části areálu budou pracoviště Filozofické fakulty, vzniknou zde i nové studovny nebo posluchárny. „Plánujeme i rozšířit trasy pro turisty vedoucí barokními sály, Mozartovým památníkem nebo na unikátní meteorologickou věž,“ dodává Ježek.

V Klementinu zůstanou i výstavy. Po úspěchu s Ďáblovou biblí, kterou si přišly prohlédnout desítky tisíc lidí, bude letos galerie patřit další slavné knize - Vyšehradskému kodexu.


* Co a kde bude Podzemí Výstavní prostory Technické zázemí dílny, sklady restaurátoři Přízemí Galerie Klementinum Velký a malý přednáškový sál Zrcadlová kaple Knihovna Václava Havla Šatny, prodejny kavárna bistro Dílny restaurátorů Podatelna, kanceláře Depozitáře Slovanské knihovny 1. patro Galerie Klementinum Trezorová místnost Výstavní prostory (expozice o stavebním vývoji Klementina, jezuitech, dějinách písemnictví, astronomii, matematice, hudbě) Barokní sál Ředitelství, provoz a správa Slovanská knihovna (studovna, zasedací místnost) Historické a hudební fondy 2. patro Slovanská knihovna (depozitář) Historické a hudební fondy (učebny, studovna, depozitáře) Digitalizace reprografie 3. a 4. patro Archiv Národní knihovny Slovanská knihovna (chráněné fondy, depozitáře) Knihovnický institut Svaz českých knihkupců a nakladatelů PEN klub Historické a hudební fondy (studovna, fonotéka) Učebny (např. Univerzity Karlovy), ubytovací prostory Zdroj: Národní knihovna




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze