Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Fakultní nemocnice se chystá na transformaci

Fakultní nemocnice se chystá na transformaci

13.3.2008, autor: JIŘÍ HOŠNA

Hradec Králové - Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je největším zaměstnavatelem v kraji, se připravuje na možnou transformaci. „Ta nás s největší pravděpodobností nemine,“ řekl náměstek ředitele nemocnice Jiří Ropek. Přeměna fakultních nemocnic na akciové společnosti je součástí sedmi zákonů ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), které mají vést k reformě zdravotnictví.

Nemocnice v současné době připravuje nejrůznější dokumenty, které by mohly být potřebné ke krokům vedoucím k transformaci. „Chceme mít vše připraveno, až bude například třeba uvést, jaké máme dodavatele, smlouvy, vztahy, akreditace a oprávnění. Průběžně na tom pracujeme,“ uvedl Ropek. Nemocnice podle něj bude muset také podstoupit různé audity, které budou ověřovat její majetek, jenž bude převáděn. „Budeme k tomu potřebovat nějakou externí firmu, kterou vybereme veřejnou soutěží nebo interním výběrovým řízením,“ řekl náměstek. Výběr společnosti, která audit provede, se pravděpodobně uskuteční v následujících týdnech.

Ministerstvo zdravotnictví slíbilo nemocnicím zadání, jaké minimální požadavky budou muset k transformaci splnit. „Až ho obdržíme, budeme moci formulovat, co budeme hledat a vybírat a co budeme schopni udělat vlastními silami,“ dodal Ropek.

Případný převod na akciovou společnost prý ekonomiku nemocnice - třeba její vztahy k pojišťovnám, dodavatelům a odběratelům -zásadně nezmění. Vlastníkem nadále bude stát.

Fakultní nemocnice se už chystá na transformaci

„Pokud by nastala varianta univerzitní nemocnice, naším spolumajitelem by se stala Univerzita Karlova, jejíž součástí je královéhradecká lékařská fakulta,“ uvedl Ropek.

Nemocnice jako akciová společnost bude muset přejít na jinou formu účetnictví a do její práce bude zasahovat správní a dozorčí rada. „Potencionální problém transformace vidíme v čerpání grantů a peněz z Evropské unie, kde není jasné, jestli bychom jako firma mohli být jejich příjemcem,“ upozornil náměstek ředitele.

Zaměstnanci se obávají, že se jim sníží platy Řada zaměstnanců fakultních nemocnic má podle něj obavy z toho, že akciové společnosti mají jiné platové předpisy než příspěvkové organizace a tím pádem přestanou platit stávající tabulky a tarify pro odměňování zaměstnanců.

„U nás bychom ale tyto platové předpisy alespoň zpočátku neměnili a snažili se posléze odměňovat zaměstnance podle podobných principů,“ sdělil Ropek.

Uvedl, že pokud se v minulosti u některých příspěvkových organizací po transformaci snižovaly platy, bylo to hlavně kvůli tomu, že takové společnosti byly trvale ve ztrátě. „My tento problém nemáme. Jsme dlouhodobě v zisku nebo máme alespoň vyrovnaný hospodářský výsledek,“ řekl Ropek.

O reformu se bude ve sněmovně bojovat Sedm Julínkových reformních návrhů zdravotnického systému by měli dostat poslanci k projednání do prázdnin, normy by mohly začít platit od ledna 2009. K úspěchu bude potřeba jednota vládní koalice. Už teď je ale jasné, že k zákonům budou mít připomínky lidovci i zelení. Vysoké školy nedávno daly najevo, že trvají na tom, aby se univerzitní nemocnice nestaly akciovými společnostmi, a přišly s vlastním návrhem zákona o univerzitních nemocnicích. Podle škol je pro nemocnice veřejnoprávní forma vhodnější a přirozenější. Výhodou je mimo jiné to, že je u ní jasné, kdo je zodpovědný za strategické rozhodování nemocnic, a nehrozí tříštění akciových podílů či převod akcií do zahraničí.


Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze