Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jak získat stipendium do zahraničí

Jak získat stipendium do zahraničí

14.3.2008, autor: Marek Přibil

Jste studenty vysoké školy a chcete vycestovat na jeden či dva semestry na univerzitu do zahraničí? Nejsnazší cestou je získání stipendia.

Studium v zahraničí je přitom dnes hojně dotovanou záležitostí, financovanou zpravidla z programů EU. Je proto reálné, že se vám při troše snahy vyjet podaří.

Rozhodnutím Evropského parlamentu, jež vstoupilo v platnost loni, byl například zaveden Lifelong Learning Programme (LLP), tedy Program celoživotního učení, jehož rozpočet činí 6,97 miliardy eur na 7 let.


Populární Erasmus


V Praze tak vznikla Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP). Jejím cílem je poskytovat informační služby týkající se právě programu LLP, díky němuž máte jedinečnou šanci seznámit se s kulturou dané země, navázat nová přátelství a zažít nezapomenutelné okamžiky.

Lifelong Learning Programme v sobě sdružuje čtyři programy. Jedním z nich je i velmi populární Erasmus. Nabízí studentům českých VŠ a VOŠ nejen studijní stáž ve 30 evropských zemích – například i na Islandě či v Turecku –, ale zahrnuje i pracovní stáže; v tom se odlišuje od svého stejnojmenného předchůdce.


Měsíčně 436 eur


Výměny studentů jsou realizovány na základě dvoustranných dohod, které jsou uzavírány mezi domácí (vysílající) a zahraniční (přijímající) vysokoškolskou institucí. Do programu Erasmus je nyní v Česku zapojeno 54 vysokých škol, všechny veřejné a státní a některé soukromé a vyš -ší odborné. Šanci má tudíž skutečně téměř každý.

Výběrové řízení pro studium v zahraničí je v kompetenci domácí vysoké školy. Každá si stanovuje vlastní kritéria výběru posluchačů; obvykle se jedná o studijní výsledky a jazykové znalosti.

Studenti mohou pobýt na univerzitě v zahraničí 3 až 12 měsíců. Dostávají měsíční stipendium v průměrné výši 436 eur, přičemž povinností každé školy zapojené do programu Erasmus je diferencovat stipendium podle finanční náročnosti jednotlivých zemí.


***


Kontakt


Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Senovážné náměstí 24 116 47 Praha 1 Tel.: 234 621 100 Web: ExternĂ­ odkaz www.naep.cz


Jaké jsou průměrné výdaje v eurech


Země ubytování stravování osobní výdaje

Německo 178 105 124

Francie 245 154 136

Španělsko 200 151 65

Velká Británie 363 139 108


Agentury * Studium v cizině vám mohou zprostředkovat i soukromé agentury. Seznam najdete na www.icm.cz; poradí vám i na tel. 224 225 046. * Agentury většinou zajistí dopravu, ubytování a veškeré formality ještě před odjezdem. Bývají placeny školou, které hradíte školné, nemají proto vyžadovat další zvláštní poplatky.


Zdravotní pojištění


* Vyjedete-li jen na krátkodobý studijní pobyt a zůstáváte i nadále studentem české školy, nic se pro vás nemění. Jedeteli po Evropě, pořiďte si Evropský průkaz zdravotního pojištění; ten vám pomůže v nejnutnějších situacích. Není na škodu vyřídit si i cestovní připojištění. * Chcete-li vyjet na delší pobyt, je situace jiná: jste-li studentem české školy, do 26 let za vás platí zdravotní pojištění stát; starší 26 let si buď platí pojištění sami, nebo si ho v ČR odhlásí z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí; tedy pokud vyjíždějí na dobu delší než šest měsíců. Až se ze zahraničí vrátí, české zdravotní pojišťovně musí doložit, že byli pojištěni v cizině. * V případě, že jste řádným studentem zahraniční školy, stát za vás bude (do 26 let) platit pojištění (zdravotní i sociální) pouze v případě, že doložíte zdravotní pojišťovně rozhodnutí ministerstva školství, že je postavení studia na VŠ v cizině na úrovni studia na VŠ v Česku. Více info na ExternĂ­ odkaz www.msmt.cz.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze