Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Lidovci ustoupili, kývli na převod nemocnic

Lidovci ustoupili, kývli na převod nemocnic

14.3.2008, autor: Petr Vašek


Tomáš Julínek včera přes čtyři hodiny přesvědčoval lidovce, aby souhlasili s jeho reformou zdravotnictví. A částečně uspěl.

KDU-ČSL totiž přesvědčil, aby souhlasila s převodem fakultních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. Lidovcům stačí, aby jim Julínek slíbil, že žádnou z fakultních nemocnic do konce volebního období neprodá.

Lidovci ale po Julínkovi na oplátku požadují, aby do týdne předložil zákon, který bude jasně říkat, komu a také za jakých podmínek se budou jednotlivé zdravotní pojišťovny převádět. A Julínek souhlasil.

»Ten požadavek je naprosto legitimní. Každý by měl vědět, jak bude transformace pojišťoven vypadat,« řekl k tomu ministr.


Nechceme privatizaci


Největší novinkou je lidovecký souhlas s převodem fakultních nemocnic na akciové společnosti.

»Jestli má být akcionářem zčásti univerzita a zčásti stát, tak bychom požadovali, aby nemohlo dojít k její privatizaci,« řekl šéf poslaneckého klubu Pavel Severa. »Jestliže bude zabezpečeno garancemi, že nemocnice zůstanou i po převodu na akciové společnosti neziskovými společnostmi, tak je to pro nás přijatelné,« dodal.

Julínkovi se ale ještě nepovedlo lidovce přesvědčit, aby souhlasili s tím, že pojišťovny budou moci vytvářet zisk.

Koalice se však nedohaduje jen o převodu pojišťoven na akciové společnosti. Místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová už ve středu večer předložila do sněmovny návrh, aby byli od poplatků v porodnicích osvobozeni novorozenci.

Premiér Mirek Topolánek se přitom se šéfem lidovců Jiřím Čunkem a předsedou zelených Martinem Bursíkem právě ve středu večer dohodl, že v dubnu dopady poplatků ve zdravotnictví koalice posoudí a upraví společně.


Šojdrová: Navzdory koalici


Na společný koaliční návrh ale Šojdrová čekat nechtěla.

»Svým návrhem jen napravuji chybu, která se stala při projednávání zákona,« vysvětluje poslankyně Šojdrová.

Je to vůbec poprvé v tomhle volebním období, kdy chce vládní poslanec změnit klíčový vládní důležitý zákon bez dohody celé vlády.

Občanští demokraté přesto zůstávají v klidu. Věří, že Šojdrová nakonec svůj návrh stáhne.

»Koaliční dohoda o tom, že v dubnu vyhodnotíme všechny poplatky ve zdravotnictví společně, pořád platí. Věřím, že paní poslankyně Šojdrová nakonec svůj návrh přehodnotí a vezme zpět,« prohlásil včera šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Šojdrová však tvrdí, že neustoupí, a na svém návrhu trvá.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze