Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Národní knihovna nutně potřebuje novou budovu

Národní knihovna nutně potřebuje novou budovu

29.3.2008, 12:05, pořad: Týden v regionech - Praha


Eva VALJAREVIČOVÁ, redaktorka

--------------------

Problém Národní knihovny není jen Kaplického chobotnice. Klementinum zoufale potřebuje zvětšit kapacitu skladů a studoven. Lepší klimatické podmínky pro knihy. Plánovaná obnova bude stát miliardu korun. Většina změn ale závisí na vzniku nové budovy. Rekonstrukce je rozdělena do tří etap, první už začala. Areál má novou střechu a pokračuje obnova fasády.


Vlastimil JEŽEK, ředitel Národní knihovny

--------------------

Kdybych byl zcela stoprocentním optimistou a řekl si, že do konce roku 2010 začneme stavět, že se novodobé fondy odstěhují v roce 2014, tak v roce 2017 by měla být kompletně dokončena rekonstrukce Klementina.


Eva VALJAREVIČOVÁ, redaktorka

--------------------

Knihovní depozitáře praskají ve švech. Třeba Slovanská knihovna tak musí mít svou nejstarší sbírku uloženou v prostoru na schodišti. Rekonstrukci netrpělivě očekávají i v oddělení hudebnin. Jeho depozitář bude nově sloužit jako studovna.


Miroslava HEJNOVÁ, ředitelka historických a hudebních fondů

--------------------

My nemůžeme například rozestavit regály tak, aby to proudění vzduchu bylo optimální, protože nám to neumožní kapacita skladišť.


Eva VALJAREVIČOVÁ, redaktorka

--------------------

Všeobecná studovna se promění v přednáškový sál pro dvě stě posluchačů. Hala služeb nabídne i novou šatnu. Některá podlaží bude mít v pronájmu Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Nově vznikne Knihovna Václava Havla. Stejný zůstane jen barokní Knihovní sál. Stavba nové budovy stále vázne. Soutěž na její návrh prověřuje antimonopolní úřad. Na výsledek už čeká tým Národní knihovna, který rozhodne, jestli bude Kaplického chobotnice stát na okraji Letné.


Bohdana STOKLASOVÁ, ředitelka novodobých fondů

--------------------

Takový ten kolaps, kdy dokumenty budou v bednách a nebudeme je moci půjčovat, ještě nenastal. Ten nastane tak někdy v tom roce 2012.


Eva VALJAREVIČOVÁ, redaktorka

--------------------

I po dostavbě nové budovy Národní knihovny zůstane v Klementinu zhruba milion dvě stě tisíc svazků, což je asi třicet kilometrů dokumentů.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze