Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       660 let od založení Karlovy univerzity

660 let od založení Karlovy univerzity

7.4.2008, 19:00, pořad: Události


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

--------------------

Už šest set šedesát let má Praha svou Univerzitu Karlovu. Její dějiny jsou jakýmsi odlitkem historie celého národa a jeho spolužití i konfliktu s Rakušany a Němci. Z původních čtyř středověkých fakult se škola rozrostla na sedmnáct a dnes je ze všeho nejvíc trápí málo místa. Rýsuje se ale šance, že se to v dohledné budoucnosti změní.


Tereza KRÁSENSKÁ, redaktorka

--------------------

Co spojuje jména Karel IV., Jan Hus, držitel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský a Jan Opletal? Všichni byli studenty Univerzity Karlovy v Praze. Původně se na ní vyučovalo latinsky, česky až od roku 1882, když se rozdělila na univerzitu českou a německou.


Petr SVOBODNÝ, ředitel, Ústav dějin a archiv Univerzity Karlovy

--------------------

/Nesrozumitelné/ působili velmi slavní lidé, na té německé, například Albert Einstein, na české naopak třeba pozdější prezident Tomáš Masaryk.


Tereza KRÁSENSKÁ, redaktorka

--------------------

O založení univerzity v Praze uvažoval už český král Václav II., protože ale takový krok znamenal prestiž samotného panovníka, stavy mu to nedovolily. Nejstarší univerzita v Česku funguje pod názvem Karlova tak, jak jí známe dnes teprve od roku 1920, když jí Karel IV. zakládal, dal jí jméno Pražská. Univerzita oslavila výročí taky udělováním čestných doktorátů, dostal ho třeba jeden z nejoceňovanějších vědců světa, britský farmakolog Salvador Moncada. Podílel se třeba na vývoji léku proti vysokému tlaku v plicních cévách.


Salvador MONCADA, držitel čestného doktorátu Univerzity Karlovy

--------------------

Karlova univerzita je jednou z nejprestižnějších univerzit ve světě a samozřejmě taky nejstarší ve střední Evropě a je velice uznávaná.


Tereza KRÁSENSKÁ, redaktorka

--------------------

Budoucnost univerzity leží i na tomto poli ve Vesci u Prahy. Ve spolupráci s Akademií věd tu má za pomoci evropských peněz vyrůst její špičkové biotechnologické a biomedicínské centrum.


Václav HAMPL, rektor, Univerzita Karlova

--------------------

Nejnovější kvalita, kterou by to pro nás mělo přinést, je jednak opravdu hodně moderní technologie, které pro tohle jsou potřeba a jednak hodně úzký kontakt už s tou aplikační sférou.


Václav PAČES, předseda, Akademie věd ČR

--------------------

Chceme tam například také vybudovat takové centrum pro práci s kmenovými buňkami a tkáňovými náhradami, to je velice důležité.


Tereza KRÁSENSKÁ, redaktorka

--------------------

Pokud vše půjde podle plánu, studenti a vědci tu mají naplno začít v roce 2015.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:57

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze