Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Udělení čestných doktorátů při výročí Karlovy univerzity

Udělení čestných doktorátů při výročí Karlovy univerzity

7.4.2008, 21:00, pořad: Stalo se dnes


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

--------------------

Karlova univerzita si dnes připomněla šesti sté šedesáté výročí svého vzniku, zakládací listinu univerzity vydal český král a římský císař Karel IV. 7. dubna roku 1348. Slavnostní shromáždění v pražském Karolínu sledoval Jaroslav Skalický.


Jaroslav SKALICKÝ, redaktor

--------------------

Šesti set šedesátiletou historii Karlovy univerzity připomíná ve velké aule Karolína gobelín zavěšený na její čelní stěně, jsou na něm vetkány motivy nejstaršího pečetidla univerzity, úryvky z Karlovy zakládací listiny z roku 1348 a symboly čtyř původních fakult. Slavnostní fanfáry vítají univerzitní hodnostáře. Usedají pod sochu Karla IV. V sále se blyští insignie Karlovy univerzity a jejich fakult, rektor Václav Hampl připomíná historii školy, která vznikla jako první vysoké učení na sever od Alp a na východ od Paříže.


Václav HAMPL, rektor Univerzity Karlovy

--------------------

To samozřejmě navazovalo na poměrně už dlouho tradici kvalitního studia v Praze při různých kostelech, při klášterech zejména, ale řekli bychom v dnešní terminologii, že to bylo spíš takové jakoby středoškolské vzdělávání a z toho se vlastně vydestilovalo to nejlepší směrem do té univerzity, a taky z ostatních univerzit. To myslím je důležitý aspekt, že už v tom začátku rovnou to byla velmi mezinárodní záležitost.


Jaroslav SKALICKÝ, redaktor

--------------------

Čtyřikrát zní v Karolínu potlesk při udělování čestných doktorátů, dostává ho i Ivan Chvatík z Karlovy univerzity, a to za mimořádný přínos pro rozvoj české filozofie a jejího postavení v akademickém světa doma i v zahraničí, a mimo jiné také za osobní odvahu při záchraně filozofické pozůstalosti profesora Jana Patočky.


Ivan CHVATÍK, cena čestný doktorát Karlova univerzita

--------------------

No, tak my jsme neváhali v té věci, když jsme se dozvěděli v poledne v neděli ze zahraničního rozhlasu, že Jan Patočka zemřel, tak jsme si řekli, že ani policie nebude pracovat v neděli večer, takže jsme přijeli do jeho bytu a s pomocí rodiny, to znamená především Patočkova zetě Jana Sokola, jsme tu pozůstalost zabalili a odvezli na neznámé místo a pak jsme se oni starali až do roku 90, kdy jsme založili Archiv Jana Patočky.


Jaroslav SKALICKÝ, redaktor

--------------------

Ta pozůstalost ale je takříkajíc neležela ladem, vy jste jí okamžitě zpracovával?


Ivan CHVATÍK, cena čestný doktorát Karlova univerzita

--------------------

Podařilo se nám vydat dvacet sedm svazků samizdatových takového souboru přípravného ze souboru sebraných spisů.


Jaroslav SKALICKÝ, redaktor

--------------------

V den šesti stého šedesátého výročí založení Karlovy univerzity získali čestné doktoráty také Johan Ankum z univerzity v Amsterdamu, Teruo Kiši z Japonska a Salvador Moncada z univerzity v Londýně.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:57

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze