Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Radnice ukáže historické injekce

Radnice ukáže historické injekce

1.4.2008, autor: MAGDA HETTNEROVÁ

Nové Město - Historické skalpely, injekční stříkačky a další nástroje, jež používali lékaři v 18. až v první polovině 20. století, budou od pátku 4. dubna k vidění ve výstavních prostorách pražské Novoměstské radnice.

Výstavu s názvem Historické lékařské nástroje a pomůcky pořádá 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy společně se Zdravotnickým muzeem Národní lékařské knihovny.


K čemu sloužil pelikán „Akce se koná u příležitosti 660. výročí založení Karlovy univerzity v Praze a její lékařské fakulty,“ vysvětlila včera vedoucí Zdravotnického muzea Ludmila Cuřínová.

Mezi vystavenými předměty si lidé můžou prohlédnout například strojek určený k takzvanému „malému pouštění žilou“ čili k povrchovému naseknutí kůže, přístroj sloužící k trhání zubů a zubních kořenů, kterému se přezdívalo pelikán, nebo amputační pilku.

„Náš nejstarší výstavní exponát pochází ze 17. století,“ pochlubila se Cuřínová. Ne všechny předměty, které výstava představí, jsou přitom běžně k vidění.

„Kromě exponátů našeho muzea sem byly shromážděny i předměty, které se dochovaly na jednotlivých pracovištích 1. lékařské fakulty nebo v soukromých sbírkách jejích učitelů,“ popsala Cuřínová.

Organizátoři výstavy se přitom jednotlivé předměty snažili uspořádat do tematických celků.


Když nastoupil rentgen V rámci těchto celků se tak mohou lidé seznámit kromě lékařských nástrojů i s některými objevy, které přinesly pacientům významné zlepšení v prevenci, diagnostice i léčbě. Sem patří například očkování proti neštovicím, éterová narkóza či rentgen. „Výstava je časově zaměřena na období od konce 18. století až do zavření českých vysokých škol nacisty v listopadu 1939,“ dodala Cuřínová. Lidé ji budou moci zhlédnout v Galerii Novoměstské radnice až do 23. dubna, vždy od úterý do neděle v době od 10 do 18 hodin. Vstup je volný.


„Historické lékařské nástroje vystavujeme u příležitosti 660. výročí založení Karlovy univerzity.“ Ludmila Cuřínová, Zdravotnické muzeum





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze