Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Žezla oslnila návštěvníky Karolina

Žezla oslnila návštěvníky Karolina

7.4.2008, autor: ROBERT OPPELT

OSLAVY Karlova univerzita slaví 660. výročí svého založení. Historické prostory Karolina, které univerzita v rámci mimořádného dne otevřených dveří o uplynulém víkendu zpřístupnila, si prohlédly čtyři tisíce lidí. Další akce se chystají.


Praha - Víte, co mají společného televizní moderátor Václav Moravec a olympijský vítěz Martin Doktor s náboženským reformátorem mistrem Janem Husem, nositelem Nobelovy ceny Jaroslavem Heyrovským nebo slavným fyzikem Albertem Einsteinem?

Všichni působili nebo působí na Karlově univerzitě, kterou před 660 lety založil český král a pozdější císař Karel IV.

A právě o uplynulém víkendu se Karlova univerzita rozhodla oslavit své narozeniny mimořádným dnem otevřených dveří, kdy se mohla veřejnost podívat do jinak nepřístupných historických prostor Karolina.

„Den otevřených dveří nemá na univerzitě dlouhou tradici. Akademická půda se veřejnosti otevřela poprvé po listopadu 1989, popáté a zatím naposledy v dubnu 2003,“ vysvětluje mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Sídlo naší nejstarší univerzity se opět představilo v celé své kráse včetně všech reprezentačních a historických prostor nebo velké auly, kterou znají všichni účastníci imatrikulací či promocí.


Zájem o návštěvu historické budovy byl obrovský Brána Karolina v Železné ulici se pro návštěvníky otevřela v sobotu v 10 hodin, před vstupem se rychle vytvořila několikasethlavá fronta. „Lidé tu čekají zhruba půl hodiny až hodinu, než je můžeme pustit dovnitř,“ potvrzuje muž v historické uniformě fakultního pedela, který nesmí chybět u žádné univerzitní ceremonie. Kolem něj prochází lidé po skupinách do komplexu.

Přes gotický mázhauz vede jejich cesta do pokladnice, kde jsou vystaveny insignie - žezla rektora i jednotlivých fakult. Odtud mohli návštěvníci sestoupit do gotických sklepení, kde je nainstalována expozice o dějinách univerzity.

„Dýchá tu na mě atmosféra středověku,“ šeptá jeden z návštěvníků nad unikátní románskou studnou, možná nejstarší dochovanou v Praze. V suterénech Karolina je totiž součástí expozice i architektura, zbytky domů a paláců ze 13. století, na jejichž místě vyrostla univerzita. Ze sklepů vede prohlídková trasa přes reprezentativní sály vyzdobené portréty rektorů a panovníků do velké auly. Tam vítá návštěvníky Alois Souček, rektorský pedel s pláštěm zdobeným hermelínem. Fotí se tu s ním desítky lidí. Není divu, protože za více než dvacet let přivedl k promoci desetitisíce studentů.


Oslavy doplní konference, koncerty i výstavy Z auly návštěvník zamíří po schodech do přízemí Karolina a kolem stánku s knihami a suvenýry na čestné nádvoří, kde prohlídka končí.

„Karolinum si za dva víkendové dny přišlo prohlédnout téměř 4 000 návštěvníků,“ konstatuje mluvčí Hájek. Den otevřených dveří nebyl jediným připomenutím výročí univerzity. O víkendu se ve sportovních hrách utkaly týmy jednotlivých fakult. Chystá se i několik vědeckých konferencí, řada koncertů, výstav a slavnostních setkání.


***


* Současnost UK


Karlova univerzita má v současné době 48 000 studentů, kteří studují ve více než 600 oborech na 17 fakultách.

Kromě Prahy sídlí Univerzita Karlova i v Hradci Králové (lékařská a farmaceutická fakulta) a v Plzni (lékařská fakulta). Škola má také tři vysokoškolské ústavy a šest dalších odborných pracovišť, pět celouniverzitních účelových zařízení a samostatný rektorát. Na univerzitě pracuje více než 7 000 zaměstnanců.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze