Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        S alarmujícím nedostatkem zubařů se začíná potýkat i Hradecko. A bude hůř

S alarmujícím nedostatkem zubařů se začíná potýkat i Hradecko. A bude hůř

11.4.2008, autor: Jitka Jelínková

Na chybějící finance potřebné pro studium stomatologie začnou doplácet pacienti. Shánět lékaře bude stále složitější


Hradecko/ Zubních lékařů, kteří přijímají nové pacienty, je v celé zemi málo. Nejinak je tomu i na Hradecku. Podle slov odborníků však bude situace ještě horší.

„V rámci hradeckého okresu pracuje pouze 188 dentistů,“ uvedl Vít Hrubecký, mluvčí České stomatologické komory pro Královéhradecký kraj.

Z tohoto celkového počtu je jich 108 soukromých, 34 odborníků pracuje na hradecké stomatologické klinice Fakultní nemocnice, zbytek tvoří důchodci či lékařky na mateřské dovolené.

Jak Vít Hrubecký uvedl, průměrný věk zubařů je 50 let. „Přesvědčujeme již přesluhující lékaře, aby ještě neodcházeli do důchodu,“ dodal.

Dalším problémem je nedostatek absolventů lékařských fakult. Zájemců o studium přitom bývá dost, překážkou jsou velké finanční náklady na technické vybavení. Loni promovalo na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové 19 absolventů oboru stomatologie, čtyři zakončili studium zubního lékařství.

„Letos v září to bude 40 let, co působím v praxi. Mám asi 2100 pacientů, což je poměrně hodně. Zatím jsem nebyl nucen žádného odmítnout, přestože jako parodontolog přebírám do této specializované péče pacienty, doporučené jinými stomatology. Je to však velmi náročné na organizaci práce,“ řekl Jiří Ševčík, praktický zubní lékař působící ve Smiřicích. Podle jeho slov se bude situace ještě zhoršovat. „Situaci se snažíme řešit alespoň organizačně, tedy přesunem práce nevyžadující lékařskou erudici na spolupracovníky nelékaře. Většinou jde o dentální hygienistky, kterých je bohužel zatím také málo,“ prohlásil Jiří Ševčík. Nové pacienty příjímají pouze v Předměřicích nad Labem.


***


PRŮZKUM DENÍKU: STOMATOLOGŮ JE DOST, PŘESTO SEHNAT VOLNÉHO SKORO NELZE




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze