Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Devadesát pět let od založení Jedličkova ústavu

Devadesát pět let od založení Jedličkova ústavu

27.4.2008, 19:00,| pořad: Události


Bohumil KLEPETKO; moderátor

--------------------

Už devadesát pět let pečuje o tělesně postižené děti Jedličkův ústav v Praze na Vyšehradě. Poskytuje jim nejen rehabilitační péči, ale i vzdělání.


Ivan LUKÁŠ; redaktor

--------------------

Z mrzáků žebrajících o almužnu vychovat plátce daní. S takovou myšlenkou začínal v dubnu 1913 v malém domečku na pražském Vyšehradě svojí činnost Jedličkův ústav. Na svoji dobu vzniklo neobyčejně moderní zařízení pro péči o tělesně postižené se školou i dílnami.


Jan PFEIFFER; Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN

--------------------

Ten rozjezd z toho ústavu startoval vlastně na programu integrace vojáků, který přicházeli z front a ta armáda měla buď zájem, aby se vrátili na frontu, nebo aspoň, aby byli někde v zázemí.


Ivan LUKÁŠ; redaktor

--------------------

Za komunismu neměli být postižení moc vidět. Život trávili hlavně v ústavech. Rozvoj Jedličkova ústavu přišel až na přelomu století. Pro srovnání, takhle vypadal místní bazén před třiadvaceti lety a takhle vypadá teď. Do mateřské základní a několika typů středních škol chodí zhruba dvě stě dětí po dětské mozkové obrně nebo úrazech. Mají tu i rehabilitační péči nebo ubytování.


Jam PIČMAN; ředitel Jedličkova ústavu a škol

--------------------

My se vnímáme jako dneska kvalitní zařízení, který připravuje ve specielních podmínkách děti proto, aby se co nejlíp zařadily do běžného prostředí. Takže pořádnou přípravou ve specielní škole k skutečné integraci.


Ivan LUKÁŠ; redaktor

--------------------

Péče o zdravotně postižené se podle jejich rady sice celkově zlepšuje, jejich další integraci ale stále brzdí například chybějící systém ucelené rehabilitace.


Václav KRÁSA; Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

--------------------

Je ve středovém evropském prostoru zcela běžný a je to vlastně návaznost od zdravotní péče až po najití zaměstnání, úpravy bytu, a tak dále.


Ivan LUKÁŠ; redaktor

--------------------

Devadesát pět let od založení Jedličkova ústavu sice už uplynulo prvního dubna, hlavní oslavy ale tady na Vyšehradě začnou v pondělí osmadvacátého.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze