Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Mají plán: přidat učitelům peníze i studenty

Mají plán: přidat učitelům peníze i studenty

24.4.2008, autor: (jis, pol)

Plzeň - Když MF DNES před šesti měsíci testovala, jak obtížné je najít zubního lékaře ochotného přijmout nového pacienta, uspěli jsme v Plzni pouze u tří z dvaceti oslovených. Protože si na podobnou zkušenost stěžuje řada pacientů, zveřejnila Česká stomatologická komora seznam zubařů, kteří jsou ještě ochotni přijímat pacienty. Informace se objevila na webu komory na adrese http://domino.dent.cz/csk/seznamcl. nsf.

Podle některých stomatologů, které jsme včera v Plzni oslovili, přichází díky seznamu, ale i díky doporučení jejich kolegů, více nových pacientů. Odborníci připomínají, že v některých místech Plzeňského kraje se sice zubařů nedostává, celkově je však poměr mezi počtem ordinací a pacientů v kraji uspokojivý. „Problém je v tom, že průměrný věk stomatologů je okolo padesáti let. A protože se z nemalé části jedná o ženy, lze očekávat, že už za pět let, kdy budou odcházet do důchodu, začne zubních lékařů dramaticky ubývat,“ připomněl již dříve plzeňský zubní lékař Robert Houba, člen představenstva České stomatologické komory.

Na tuto hrozbu se snaží reagovat Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni. Pro rozvoj oboru získala grant. „Díky grantu by se měl počet zubařů, kteří budou z lékařské fakulty odcházet v příštích letech do praxe, výrazně zvýšit,“ říká proděkan fakulty a přednosta stomatologické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Antonín Zicha.

Jak konkrétně peníze pomohou zvýšení počtu zubních lékařů? Mají se přisypat do měšce na platy lékařů, kteří mediky vyučují. Nedostatek peněz na mzdy totiž neumožňuje zvýšit počet vyučujících a tedy i studentů. „Jsme přitom výborně technicky vybaveni,“ připomíná Antonín Zicha.

Podle něj už klinika oslovuje lékaře z praxe, aby výuku na fakultě posílili.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze