Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Koupená diplomka: průměrný kompilát

Koupená diplomka: průměrný kompilát

|

11.4.2008, autor: Petra Benešová


Zlínská firma Petra Lukáče www.referatyzababku.cz našla dobrý způsob, jak vydělat na lenosti a pohodlnosti vysokoškoláků. Přímo »na klíč« jim nabízí zpracované bakalářské, diplomové či rigorózní práce. Stačí jen zaplatit pár desítek tisíc korun a počkat několik měsíců.

HN se rozhodly jednu diplomovou práci na téma »Hyperaktivita včera a dnes« koupit. Na šedesát čtyři stran jsme čekali čtyři měsíce a zaplatili 12 600 korun.

S firmou jsme komunikovali jen přes mail. Nejprve nám firma poslala náhled, jak bude práce vypadat, a zaplatili jsme zálohu 5040 korun. Po dvou měsících poslala polovinu diplomové práce a chtěla doplatek dohodnuté ceny. Za další dva měsíce přišla práce kompletní.


»Na míru« pro studentku


Pokud by si student takovou diplomovou práci firmy Petra Lukáče objednal, stačilo by dopsat jméno a vydávat ji ve škole za vlastní dílo.

Práce má i formální náležitosti: seznam literatury, ze které student »čerpá« při jejím zpracování, přesné citace a odkazy na odbornou literaturu. Dokonce je napsaná i přesně »na míru«. Firmu totiž HN kontaktovaly přes vysokoškolskou studentku. Práce je proto napsaná přesně tak, jako by ji zhotovila sama vysokoškolačka: »Proto jsem se rozhodla věnovat svou diplomovou práci zmíněné problematice,« píše se například v jedné pasáži. Podle odborníků by prý však studentka u obhajoby s takovou »diplomkou na klíč« neuspěla.

»Stěží by to bylo na zápočet. Například chybí obsah a číslování kapitol. Pokud jsem si to přeformátoval na standard, dostal jsem se na počet pod 40 stránek, což je hluboko pod obvyklým normálem,« popisuje rektor VŠE Richard Hindls, který byl jedním z akademiků posuzujících práci.

Výhrady měli i na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. »Text je v podstatě jen průměrnou kompilací základních zdrojů a neodráží osobní stanovisko autora. Navíc zcela chybí výzkumná část,« říká proděkan fakulty Vladimír Richter.

Masarykova univerzita také přes speciální počítačový program otestovala, zda práce není plagiátem, opsaným z jiných absolventských prací. »Našli jsme dva dokumenty, které jsou si podobné ve dvou procentech a jednom procentu textu. Neusuzovala bych z toho na plagiát,« uvedla Jitka Brandejsová z Masarykovy univerzity.


Podvod se neodhalí


I přesto, že by tedy student s nakoupenou diplomkou musel ještě některé pasáže dopracovat, učitelé by jen stěží odhalili, že ji nenapsal sám. »To opravdu neodhalíte, zvlášť když vám pod rukama projde tisíce prací,« říká Veronika Křesťanová z pražské Právnické fakulty. Přitom každý student se musí v práci písemně zavázat, že ji vyhotovil sám. Pokud by škola jeho podvod odhalila, mohla by ho vyloučit.


Foto popis|


O autorovi| Petra Benešová, www.ihned.cz/benesova



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze