Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Výslech

Výslech

18.4.2008, rubrika: Horizont, strana: 11

Václav Hampl rektor Univerzity Karlovy v Praze

Při oslavách 660. výročí založení UK její rektor řekl, že se od roku 1989 zvýšila náročnost i kvalita studia a že škola nesouhlasí s transformací fakultních nemocnic. Václava Hampla se on-line ptali čtenáři LN.


* Jaký je aktuální stav ve věci univerzitních nemocnic a jejich plánované proměny na a. s.? Vylepšila se – představiteli vysokých škol kritizovaná – komunikace s ministerstvem zdravotnictví?


Aktuální stav je bohužel velmi neuspokojivý. Vláda minulý týden schválila věcný záměr zákona ve verzi, která je nejen nepřijatelná pro UK, ale může znamenat ohrožení odborné péče v těchto nemocnicích a ztrátu vlivu univerzit na výuku a lékařský výzkum. Komunikace ministerstva zdravotnictví se mně špatně hodnotí, ve skutečnosti totiž žádná není, pouze se vždy dozvíme, že předložený návrh je jediný možný.


* Pořád slýcháme: nemocnice jako akciové společnosti jsou zlo. Můžete mi jako laikovi vysvětlit, v čem to zlo spočívá?


Neřekl bych, že jsou zlo. Pouze se domnívám, že jde o variantu s mnoha – zbytečnými – nevýhodami. Pro akciovou společnost jako obchodní společnost totiž musí platit mnohá pravidla, jak naše, tak EU – a v tom nelze dělat výjimky, byť by šlo o nemocnice. Jde o záležitosti např. daňové, možnost veřejné podpory, úpadkový zákon, strukturu orgánů společnosti, předepsaný způsob řízení atd., to vše je jistě dobře propracováno pro standardní podnikatelské subjekty, ale pro univerzitní nemocnice jde o značné komplikace, někdy neodstranitelné.


* Není férovější přiznat, že UK není připravena na zapojení se do projektu odhalování plagiátů namísto toho, že od srpna situaci posuzují právníci?


Nevím, proč by UK nebyla připravena, problém je jinde. Jakkoliv naprosto souhlasím s nutností bojovat proti plagiátorství, tak podle našeho názoru nám autorský zákon nedovoluje předávat diplomové a další práce jinému subjektu, který by tento projekt po všech stránkách koordinoval a kde by docházelo ke sběru dat. Stále však hledáme řešení, jak se tohoto zúčastnit a přitom se vyvarovat žalob za porušování autorského práva.


* Co děláte pro to, aby si UK polepšila v žebříčku TOP 500 světových univerzit?


Metodika sestavování těchto žebříčků má řadu kritiků, kteří mají v mnohém pravdu. Přesto vnímám naši nynější pozici mezi 250. a 300. místem (z asi 17 000 VŠ na světě) jako velmi užitečnou zpětnou vazbu a výzvu.


* Kolik současných pedagogů a vědeckých pracovníků UK by obhájilo svoji pozici v pomyslné soutěži světových „top ten“ ve svém oboru?


Týmy, které patří k těm, kdo udávají další směřování svých oborů, na UK máme, i když nějaké oficiální TOP TEN neexistuje. Např. zrovna v těchto dnech vrcholí oslavy padesáti let naší egyptologie, která k takovým týmům nepochybně patří.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze