Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Titul za čtvrt milionu

Titul za čtvrt milionu

30.4.2008 | rubrika: Peníze & burzy | strana: 82 | autor: ExternĂ­ odkaz Radan Dolejš

V Česku je téměř padesát soukromých vysokých škol. O akreditaci zatím přišla jen jedna.


Pražský technologický institut drží neslavný primát. Je první a zatím jedinou tuzemskou soukromou vysokou školou, které ministerstvo školství odebralo akreditaci pro studijní program inženýrská ekologie. Škola končí s výukou, protože inženýrská ekologie byl jediný studijní obor, který mohlo 76 studentů navštěvovat.

Soukromých je většina Navzdory tomu však české soukromé vysoké školství zatím nezachází na úbytě. »V letošním školním roce 2007/8 existuje celkem 68 vysokých škol, z nichž 46 je soukromých,« řekla Ekonomu Helena Müllerová z ministerstva školství.

Akreditace na jednotlivé studijní obory se zpravidla uděluje na dobu, která odpovídá standardní době studia plus jeden rok. Nejčastěji je tedy udělena na dobu čtyř let, někdy na šest, případně osm let.

Repertoár oborů vyučovaných na soukromých školách je opravdu široký – od marketingu přes ekonomii a zdaňování k veřejné správě, nebo dokonce sportu, spisovatelství, hotelnictví nebo cestovnímu ruchu.

Studium soukromé vysoké školy ovšem není zrovna levnou záležitostí. Tedy, není levné pro studenta. Je levné pro stát, který ze 46 soukromých škol finančně podporuje jenom jednu jedinou.

Ze zákona mají nárok na příspěvek na vzdělávací činnost pouze veřejné vysoké školy. Základní příspěvek je podle Müllerové 34 tisíc korun, který se může na některých typech zvednout na téměř šestinásobek.

»Soukromé vysoké školy zákonný nárok na tento příspěvek nemají, mají pouze možnost požádat o příspěvek a ministerstvo přiznání příspěvku zváží. V současné době příspěvek dostává jediná soukromá vysoká škola, která se zaměřuje na vzdělávání zdravotních sester,« konstatuje Müllerová.

»Průměrná neinvestiční státní dotace na studenta veřejné vysoké školy byla v roce 2007 zhruba 72 tisíc korun bez ohledu na to, zda jsou absolventi uplatnitelní na trhu práce, nebo zda nastupují do pozic, pro kteŠKOLSTVÍ ré veřejnou vysokou školu vystudovali, jako třeba učitelé,« upozorňuje rektor soukromé vysoké školy Sting z Brna Zdeněk Sadovský.

Jak dodává, soukromé školy nabízejí podobné vzdělání, ovšem jen za školné, které v průměru nedosahuje ani 45 tisíc korun ročně. »Je zřejmé, že něco není v pořádku s hospodařením,« míní Sadovský.

Rozbijte prasátko Semestr na soukromé vysoké škole vyjde průměrně na 22,5 tisíce korun. Cena za celý bakalářský cyklus, většinou tříletý, se pohybuje od přibližně 90 tisíc korun do 150 tisíc.

Další dva roky v magisterském studiu stojí zhruba 100 tisíc korun. Absolvent střední školy tedy může za kompletní magisterské nebo inženýrské studium (soukromé vysoké školy mohou udělovat oba tituly) zaplatit i čtvrt milionu korun.

Od státu získá student maximálně sociální a ubytovací stipendium a slevy na daních. Je také stále veden jako student, má proto nárok i na studentské slevy, například na hromadnou dopravu. Soukromé vysoké školy vědí, že sehnat čtvrt milionu korun nemusí být pro mladého člověka zrovna snadnou záležitostí. A tak jim vycházejí vstříc formou půjček nebo prospěchových stipendií.

»Studentům poskytujeme slevy z ceny studia podle dosaženého prospěchu, v bakalářském studiu za I. a II. ročník, v magisterském studiu za I. ročník,« vypočítává Ingeborg Vokálová z Bankovního institutu.

»Půjčky neposkytujeme, ale informujeme studenty o možnosti půjček u finančních ústavů, od druhého semestru povolujeme v odůvodněných případech možnost splátek školného,« říká Sadovský z Akademie Sting.

Smlouvy s bankami Právě na spolupráci s finančními ústavy sází většina soukromých vysokých škol.

»Máme uzavřenu exkluzivní smlouvu s Českou spořitelnou, která našim studentům nabízí výhodné půjčky. Naše škola má založený také stipendijní fond, z něhož vyplácíme prospěchová a účelová stipendia, navíc máme zvláštní stipendijní programy pro handicapované studenty a připravujeme ve spolupráci s Městskou částí Praha 10 i stipendia pro talentované děti z dětských domovů,« popisuje stipendijní program Magdaléna Straková z Vysoké školy finanční a správní. Úvěr od České spořitelny je úročen 8,9 procenta ročně a může být až na deset let.

Možnost půjčky nabízí i Západomoravská vysoká škola Třebíč: »Studenti si mohou vzít půjčku od Poštovní spořitelny, kdy platí školné měsíčně 999 korun,« říká Pavel Doležal ze zmíněné školy. Úvěr na studium lze získat samozřejmě i bez podpory školy. Banky vědí, že vysokoškoláci budou časem perspektivní klienti, a proto jim vycházejí vstříc. Dovedou půjčit až milion korun.

Studentům půjčují banky jako Raiffeisenbank, Komerční banka, Česká spořitelna, Poštovní spořitelna, Unicredit Bank nebo Oberbank. Komerční banka přes studijní úvěr Gaudeamus nabízí úvěr na 30 až 150 tisíc korun a splácení jistiny je možné odložit až na dobu po ukončení studia. Banky za studentské úvěry zpravidla neúčtují žádné poplatky a u nižších částek, většinou do 100 tisíc korun, ani nepožadují ručitele.

Soukromá je nekvalitní?

Častým argumentem odpůrců soukromých škol je, že nabízejí méně kvalitní vzdělání než školy veřejné. Jde ale zřejmě jen o rozšířený omyl, alespoň podle zástupců státu.

»Z dostupných informací lze soudit, že není zásadní rozdíl v uplatnění absolventů soukromých a veřejných vysokých škol. Ani spokojenost samotných absolventů spojená s možnostmi uplatnění a pracovními podmínkami se výrazně neliší,« boří mýty Müllerová z ministerstva školství.

Jak dodává Zdeněk Sadovský, všechny typy škol jsou akreditovány podle stejně přísných podmínek stejnou akreditační komisí, takže minimální hranice kvality by měla být všude garantována.

»Z výsledků průzkumu provedeného mezi našimi absolventy jsme zjistili, že u většiny z nich dochází k platovému navýšení už při vyjednávání nástupní mzdy,« nabízí jiný úhel pohledu Ingeborg Vokálová.

Putující profesoři Další výtkou vůči soukromým školám je úroveň učitelského sboru. Ten mají často vyplňovat profesoři a docenti z veřejných vysokých škol, kteří si potřebují vylepšit rodinný rozpočet. Ovšem místo kvalitních přednášek před třídou jen narychlo odříkají pasáže ze svých knih a zase odejdou věnovat se poctivé akademické práci na veřejnou vysokou školu.

Zástupci soukromých vysokých škol se ohrazují i proti tomuto názoru. »Kvalitu výuky sledujeme jako hlavní motivační a rozvojový atribut velmi pozorně. A co se týče působení pedagogů z veřejných vysokých škol na soukromých, domníváme se, že to celkové úrovni oborů může jenom prospět,« říká za Vysokou školu finanční a správní Magdalena Straková.

»Tyto poznámky jsou slyšet spíše z veřejných vysokých škol,« dodává Pavel Doležal ze Západomoravské vysoké školy Třebíč.

Komplexně popsal problém přebíhajících profesorů a docentů Zdeněk Sadovský z Akademie Sting: »V Česku, na rozdíl od části vyspělého světa, není vynikající odborník z praxe, publikující a přednášející pro odbornou veřejnost, uznáván pro účely akreditace ani na úrovni Ph. D., natož docenta nebo profesora. I proto je počet docentů a profesorů v České republice limitovaný.«

Soukromá vysoká škola s nižším počtem studentů si nemůže z ekonomických důvodů dovolit mít v trvalém pracovním poměru tolik profesorů a docentů, kteří učí jen pár hodin. Problém »turboprofesorů« nebo »turbodocentů« ale zásadně není jen problémem soukromých vysokých škol. K tomu stačí projít webové stránky několika škol ve zvoleném oboru.

»Někteří profesoři či docenti jsou uvedeni i na čtyřech veřejných vysokých školách a třeba jedné soukromé. Tím pádem pracovní úvazek některých činí i více než 30 hodin denně,« rozvádí do podrobností Sadovský.

A co má dělat student, který je s úrovní své školy nespokojený?

»Mohou podat stížnost vedení vysoké školy. Potom si případně mohou stěžovat u nás na ministerstvu nebo na České školní inspekci. Tyto stížnosti jsou postupovány akreditační komisi a jsou pečlivě prošetřovány,« uvádí Müllerová z ministerstva školství. Titul pro každého Navzdory obecnému přesvědčení ani platba školného na soukromé škole automaticky nezaručuje vysokoškolský titul. I soukromé školy totiž vyhazují studenty z prospěchových důvodů.

Například v Třebíči v Západomoravské vysoké škole museli ze současných 228 studentů pro špatné studijní výsledky vyhodit jedenáct studentů, ve Škoda Auto vysoké škole muselo jen loni ukončit studium 71 studentů z téměř 750.

»Pro studijní neúspěšnost bývá ukončeno studium zhruba deseti procentům studentů,« říká Straková z Vysoké školy finanční a správní.

Podobná čísla mezi deseti až patnácti procenty hlásila většina škol, které týdeník Ekonom oslovil. *


Soukromé vysoké školy v ČR

                                                                                       Školné

Škola                                                    www stránka             semestr      akademický

                                                                               (5 měsíců)         rok

Akademie STING, o. p. s., Brno                         www.sting.cz             Bc. 18 000      Bc. 36 000

                                                                              Mgr. 19 500     Mgr. 39 000

Anglo-americká vysoká škola, o. p. s., Praha           www.aac.edu               od 11 800      od 23 600

Bankovní institut vysoká škola Praha, a. s.            www.bivs.cz               od 19 900      od 39 800

Evropský polytechnický institut, s. r. o., Kunovice    www.edukomplex.cz            15 000         30 000

Vysoká škola obchodní a hotelová, s. r. o., Brno       www.hotskolabrno.cz          23 000         46 000

Literární Akademie (Soukromá vysoká škola

Josefa Škvoreckého), s. r. o., Praha                   www.lit-akad.cz              29 750         59 500

Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s. r. o. www.viap.cz                  24 800         49 600

Pražský technologický institut, o. p. s.               www.pti.cz                   19 000         38 000

Soukromá vysoká škola ekonomických studií, s. r. o.,

Praha                                                  www.svses.cz                 26 500         53 000

Škoda Auto, a. s., vysoká škola, Mladá Boleslav        www.savs.cz                  18 500         37 000

Vysoká škola cestovního ruchu,

hotelnictví a lázeňství, s. r. o., Praha               www.vscrhl.cz                60 000        120 000

Vysoká škola finanční a správní, o. p. s., Praha       www.vsfs.cz                  24 500         49 000

Vysoká škola hotelová v Praze 8, s. r. o.              ww.vsh.cz                    32 500         65 000

Vysoká škola Karla Engliše v Brně, a. s.               http://vske.cz               20 000         40 000

Vysoká škola obchodní v Praze, o. p. s.                www.vso-praha.cz             22 500         45 000

Metropolitní univerzita Praha, o. p. s.                www.mup.cz                od 24 000      od 48 000

Vysoká škola v Plzni, o. p. s.                         www.vsplzen.cz            od 11 500      od 23 000

Univerzita Jana Amose Komenského Praha, s. r. o.       www.ujak.cz               od 25 000      od 50 000

Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s.                    www.vskv.cz                  23 000         46 000

Vysoká škola podnikání, a. s., Ostrava                 www.vsp.cz                od 17 990      od 35 980

Vysoká škola aplikovaného práva, s. r. o., Praha       www.vsap.cz                  25 000         50 000

University of New York in Prague, s. r. o.             www.unyp.cz                 odvíjí se od počtu kreditů

Vysoká škola ekonomie a managementu, s. r. o., Praha   www.vsem.cz               od 15 000      od 30 000

Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů

Praha, o. p. s.                                        www.vip-vs.cz                32 500         65 000

Středočeský vysokoškolský institut, s. r. o., Kladno   www.svikladno.cz             19 000         38 000

Academia rerum civilum – Vysoká škola politických

a společenských věd, Kolín                             www.vspsv.cz                 21 000         42 000

Rašínova vysoká škola, s. r. o., Brno                  www.ravys.cz                 21 000         42 000

Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, o. p. s.  www.filmovka.cz              30 000         60 000

Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky,

Praha                                                  www.vsmie.cz                 24 998         49 996

Mezinárodní baptistický teologický seminář

Evropské baptistické federace, o. p. s., Praha         www.ibts.eu                  45 000         90 000

Západomoravská vysoká škola Třebíč, o. p. s.           www.zmvs.cz                  14 900         29 800

Vysoká škola evropských a regionálních studií, o. p. s.,

České Budějovice                                       www.vsers.cz                 21 000         42 000

Vysoká škola regionálního rozvoje, s. r. o., Praha     www.vsrr.cz                  24 000         48 000

Vysoká škola tělesné výchovy a sportu Palestra, Praha  www.palestra.cz              29 000         58 000

Vysoká škola NEWTON College, a. s., Brno               www.newtoncollege.cz         31 500         63 000

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s., Praha             www.vszdrav.cz               12 500         25 000

Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo, s. r. o.      www.svse.cz                  14 900         29 800

CEVRO Institut, o. p. s., Praha                        www.vsci.cz                  27 500         55 000

B. I. B. S., Brno                                      www.bibs.cz               16 666,50         33 333

UNICORN College, s. r. o., Praha                       www.unicorncollege.cz        30 000         60 000

Vysoká škola aplikovaných ekonomických studií, s. r. o.,

České Budějovice                                       www.vscb.cz                  20 000         40 000

Vysoká škola logistiky, o. p. s., Přerov               www.vslg.cz                  20 000         40 000

Moravská vysoká škola Olomouc, o. p. s.                www.mvso.cz                  15 000         30 000

Pramen: www.kampomaturite.cz






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze