Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Reforma státních nemocnic

Reforma státních nemocnic


19.5.2008, autor: Q

Plány ministra zdravotnictví Tomáše Julínka na reformu státních nemocnic vzbudily další pochybnosti. Jak informoval sever Aktuálně.cz, Julínek se chystá převést státní nemocnice na akciové společnosti ještě před tím, než parlament schválí k tomu určený zákon o univerzitních nemocnicích. Ten je ve fázi věcného záměru schváleného vládou. Akciové společnosti chce však Julínek udělat ze státních nemocnic už počátkem října letošního roku.

Mezi státní nemocnice patří devět fakultních nemocnic a specializované ústavy jako je IKEM nebo Ústav hematologie a krevní transfúze.

Převod fakultních nemocnic a ústavů na akciové společnosti podle představ ministerstva zlepší jejich dosavadní nevyhovující způsob fungování. Má se především zvýšit odpovědnost ve vedení ústavů. Proti ministerským plánům ale protestují zástupci univerzit. Nelíbí se jim, že mají podle Julínkových představ držet v nově vzniklých akciových společnostech jenom čtyřiatřicet procent akcií, zbytek má připadnout státu. Podle rektora Karlovy univerzity Václava Hampla by tak vysoké školy ztratily na chod univerzitních nemocnic vliv. Proti reformě fakultních nemocnic se spojili medici z lékařských fakult v Praze, Plzni, Olomouci a Hradci Králové. Jejich protesty vyvrcholí toto úterý průvodem Prahou, který má symbolizovat „pohřeb kvality českého zdravotnictví“.

O reformách ve zdravotnictví má jednat tento týden také komise koaličních politiků a expertů. Koaliční strany se na komisi dohodly kvůli neshodám nad Julínkovými reformami.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze