Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Vláda navrhne studentům granty. Tisícovky, nebo jen stovky?

Vláda navrhne studentům granty. Tisícovky, nebo jen stovky?

13.5.2008, autor: Petr Janiš, Marek Přibil

Změny financování vysokoškoláků plánují premiér Mirek Topolánek a ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Podle Lišky budou moci už v nejbližších měsících získat státní granty z rozpočtu a od Evropské investiční banky.

„Částka, která padá nejčastěji, se pohybuje kolem tří tisíc korun na měsíc. Ale tohle všechno budeme ještě konzultovat s experty,“ uvedl Liška.

Kromě grantů podle něj na studenty čeká rozšíření a změna systému studijních stipendií, státem garantované spoření na studium či daňové zvýhodnění studentů, kteří budou pracovat.

Jak má změna vypadat? „Dnes existuje základní převod peněz, které dostávají rodiče za své studující děti formou úlevy na daních. To však není grant. Ministerstvo školství chce tyto peníze získat a dát je konkrétním jedincům, studentům. Ti by tak nebyli tolik závislí na rodině. Částka dělá 875 korun měsíčně,“ vysvětlil Právu Dušan Lužný (SZ), Liškův náměstek.

„O grantech se bude dál jednat,“ dodala pro Právo první náměstkyně ministra Eva Bartoňová (ODS).

Se zavedením tzv. odloženého školného Liška zatím nepočítá. „Zákon, který zkraje příštího roku představím vládě a parlamentu, prostě návrh školného nebude obsahovat,“ uvedl ministr a dodal: „Jestli příští vláda zavede školné, je otázkou jejího politického mandátu, ale mně to nepřísluší a ani si to sám nepřeji.“

Topolánek označil reformu vysokých škol za svou prioritu. Školné má podle něj v budoucnu tvořit jen motivační doplněk pro studenty.

„Každý, kdo protestuje proti odložené platbě, protestuje proti tomu, aby děti z dělnických rodin mohly studovat vysokou školu,“ hájil princip školného Topolánek s tím, že Liška má jeho „absolutní podporu“.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze