Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Studenti medicíny protestují proti vzniku univerzitních nemocnic

Studenti medicíny protestují proti vzniku univerzitních nemocnic

 

Praha 9. května (ČTK, nam pba hš)

Petici, informační kampaň a protestní shromáždění proti přeměně fakultních nemocnic na akciové společnosti s menšinovým podílem univerzit chystají studenti šesti lékařských a jedné farmaceutické fakulty. ČTK to dnes sdělila mluvčí koordinačního výboru studentské iniciativy Zuzana Elbertová.      

Podle studentů má vláda hned zastavit práce na zákoně o univerzitních nemocnicích a připravit spolu s univerzitami normu podle evropského modelu. Mluvčí ministerstva Tomáš Cirkt ČTK řekl, že studenti mají zkreslené informace, vliv univerzit v akciovkách je zajištěn.      

"Návrh zákona o univerzitních nemocnicích tak, jak jej připravilo ministerstvo zdravotnictví, nedává univerzitám, a tedy fakultám, reálný a dostatečný vliv na dění v nemocnicích. Tyto záměry jsou v rozporu s evropskými modely fungování univerzitních nemocnic," řekla Elbertová.      

Před vznikem akciových společností varovala opozice, záměr vlády napadly také odbory. Podle nich hrozí privatizace, při níž se miliardové majetky fakultních nemocnic dostanou do soukromých rukou. Obavy z privatizace měli také lidovci a zelení. Vláda proto počátkem dubna přijala deklaraci o neprivatizaci těchto zařízení. Stát i univerzita budou mít zákonem vymezené právo veta, pokud by partner chtěl akcie prodat a nemocnici privatizovat.      

Podle studentů je v budoucích akciovkách vážně ohrožena výuka a lékařská věda a v důsledku i kvalita péče. Cikrt to odmítl: výuku a výzkum upraví zákon, vláda garantovala, že tato oblast bude podle přání univerzit. Studenti by podle Cikrta měli vyslechnout informace obou stran, nejen svého rektora Václava Hampla, který normu tvrdě napadá. "Nikdo ze studentů se nepřišel na ministerstvo zeptat," zdůraznil mluvčí. Ministr přijde na shromáždění akademické obce, které má být 21. května.      

Elbertová uvedla, že medici na protest proti postupu vlády začnou nosit od příštího týdne na pláštích samolepku s nápisem STOP univerzitním nemocnicím bez univerzit. Na fakultách budou k podpisu petice. V úterý 20. května bude podle ní protestní shromáždění na Albertově a smuteční pochod, neboli pohřeb kvality českého zdravotnictví, který půjde k ministerstvu.     

Paragrafované znění normy dosud ministerstvo nezveřejnilo. Podle serveru Aktuálně.cz, jež text má, přijdou univerzity o pravomoci při řízení nemocnic a ztratí vliv na organizaci praxe mediků. Nebudou smět mluvit ani do rušení či zakládání jednotlivých oddělení. "Vyvedení výzkumu a výuky mediků z univerzity povede ke zhoršení kvality přípravy budoucích lékařů," varoval rektor.      

V představenstvu a dozorčí radě nově vzniklé akciové společnosti budou podle záměrů ministerstva mít dvoutřetinovou většinu lidé jmenovaní ministerstvem. Univerzita bude držet 34 procent akcií, stát 66 procent. Hampl tento poměr odmítá, podle něj by většinu měla mít univerzita.     

Studentská iniciativa vznikla z podnětu volených zástupců studentů první, druhé a třetí lékařské fakulty a farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy (UK) a podpořili ji zástupci studentů lékařských fakult Univerzity Palackého v Olomouci a lékařských fakult UK v Plzni a Hradci Králové.      


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze