Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Medici nechtějí z fakultních nemocnic akciové společnosti

Medici nechtějí z fakultních nemocnic akciové společnosti

14.5.2008, autor: KATEŘINA PERKNEROVÁ

Zahájili protestní akce, které vyvrcholí příští úterý shromážděním na pražském Albertově a pochodem k ministerstvu zdravotnictví.


Z REGIONŮ


Praha/ Desítky podpisů za pár dní získali studenti sedmi lékařských fakult pod protestní petici. V ní vyzývají vládu, aby se vzdala záměru na převedení fakultních nemocnic na univerzitní akciové společnosti. Ministerstvo zdravotnictví už připravilo paragrafované znění návrhu, který má v červnu kabinet schválit. „Fakultní nemocnice mají specifický charakter, jsou to špičková vědecká a léčebná pracoviště, v nichž by měly mít univerzity rozhodující slovo,“ řekl Deníku Marek Hilšer, předseda Akademického senátu 1. lékařské fakulty UK.

Podle studentů by transformace nemocnic, v nichž má stát držet 66 procent akcií a univerzity 34, mohla vážně ohrozit výuku a v konečném důsledku i kvalitu českého zdravotnictví. Hilšer připomněl, že ve všech státech EU mají univerzitní nemocnice veřejnoprávní charakter. „Největší nebezpečí vidíme v tom, že akciovky by neměly povinnost uzavírat s univerzitou smlouvu o výuce. Studenti by si povinné stáže museli třeba platit. Koneckonců posluchači farmaceutické fakulty tak musí v soukromých regionálních nemocnicích činit již dnes,“ konstatoval Hilšer. Členům akademických senátů se nelíbí ani to, že budoucí univerzitní nemocnice by v případě vyhlášení konkurzu neměly právo veta. „Ministerstvo zdravotnictví prosadilo svoji představu silou, připomínky univerzit nerespektovalo, proto jsme se odhodlali k hlasitému projevu nesouhlasu,“ uzavřel Hilšer.

Studenti chtějí zároveň zabránit tomu, aby v případě neúspěchu ve vládě ODS zprivatizovala fakultní nemocnice jinou cestou. Jejich převod na neziskové organizace zatím podporují lidovci a zelení.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze