Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Je nevidomá, ale maluje. Barvy cítí

Je nevidomá, ale maluje. Barvy cítí


14.5.2008, autor: (krch)

Brno - Pavla Francová se s těžkou vadou zraku už narodila, přišla o něj v patnácti letech. Vystudovala angličtinu na Karlově univerzitě a psychoterapii na Pensylvánské univerzitě. Pak začala sbírat medaile - na přelomu 80. a 90. let se účastnila šampionátů v plavání, atletickém běhu i běhu na lyžích. Trofejí má doma přes stovku, třeba zlatou z paralympijských her v Barceloně v běhu na patnáct set i tři tisíce metrů. Pak závodit přestala - a začala malovat. Ode dneška její díla nazvaná souhrnně Mapy krajin a slov vystavuje galerie střediska Teiresiás Masarykovy univerzity na Šumavské ulici.

Francová si vymyslela ojedinělou techniku, protože - jakoby těch výjimečných vlastností nebylo na jednoho člověka i tak dost, je jedním z mála lidí, kteří vnímají synesteticky - jeden smysl si v mysli nahradí druhým. „Jsem sice nevidomá, ale maluji pro vidící, nejsou to žádné hmatové obrazy. Moje technika je taková abnormalita, vycházím ze zkušeností z dětství se zbytkem zraku, jako malá jsem vnímala věci jako barvy - maminka byla třeba oranžová,“ popisuje Francová. A dodává, že obrazy začala tvořit, aby ostatním ukázala, co ve své mysli vidí: „Mám synestetické vnímání, což nesouvisí s tím, že nevidím. Asi tak procento z populace, stejně jako já, vnímá věci, slova, třeba i telefonní čísla jako barevnost. Já pak myšlenky i zážitky přenáším do maleb,“ vysvětluje Francová.

Svou výtvarnou techniku objevila při studiích v Americe. „Podložím si papír vrstvou látky. Propiskou protlačím linie nějaké kresby. Potom papír obrátím na druhou stranu, kde jsou linie vystouplejší, hmatem čitelnější, a vybarvuji,“ popisuje výtvarnice.

V začátcích ji podpořil malíř Jiří Anderle: „Řekl, že budu-li se jako nevidomá ve volném čase věnovat kreslení, není to nutně jen podivná úchylka, ale že tím získávám možnost vyjadřovat to, co vnitřně vidím,“ vzpomíná Francová.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze