Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       (Další) perný týden ministra Julínka

(Další) perný týden ministra Julínka



19.5.2008, autor: Karolína Procházková

Fokus týdne


Studenti, akademici, odboráři, koaliční poslanci. Ti všichni chtějí tento týden hlasitě zopakovat, že nesouhlasí s navrhovanými změnami ve zdravotnictví.


Studenti Univerzity Karlovy v úterý pohřbí kvalitu českého zdravotnictví. S její rakví a peticí za zastavení změn ve fakultních nemocnicích se ale nejdříve vydají k úřadu Tomáše Julínka. Nelíbí se jim, že ministr nechce dát vysokým školám v chystaných univerzitních nemocnicích většinový podíl akcií.

„Většinový vlastník by mohl v zájmu zisku omezovat kvalitu výuky. S menšinovým podílem to škola nebude moci zvrátit,“ opakuje mluvčí studentů Marek Hilšer argumenty, jimiž se změnám brání i rektoři. „Je to nesmysl, škola bude mít garance a právo vetovat například rušení pracovišť či majetkové změny,“ nesouhlasí Julínkův mluvčí Tomáš Cikrt.

Studentům by se nejvíce líbilo, aby nemocnice nebyly akciovými společnostmi - mohly by mít vlastní právní formu, která by škole garantovala dostatečné pravomoci. Tomu ale chce Julínek zabránit za každou cenu.

Z fakultních nemocnic chce udělat státní akciové společnosti už letos na podzim.

Akciové nemocnice a zdravotní pojišťovny se nelíbí ani odborářům, proto se ve středu sejdou před Strakovou akademií a připravují i další protesty. „Máme informace, že se zdravotnický odborový svaz chystá stávkovat,“ tvrdí šéf odborářů Milan Štěch. Konkrétní termín protestů odboráři dohodnou v úterý. „Nevylučuji, že budeme akci koordinovat se školskými odbory, které stávku naplánovaly na 9. června,“ sdělil TÝDNU předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger.

Ve čtvrtek se opět sejde koaliční komise, která domlouvá úpravy poplatků u lékaře. Tentokrát už by měla mít k dispozici podrobná čísla o jejich dopadech na různé sociální skupiny. „Očekávám, že koaliční partneři po prostudování materiálů uznají, že poplatky jsou skvělé, a ustoupí od požadavků na změny,“ hýří optimismem poslanec ODS Boris Šťastný. Zástupci jeho strany za poplatky stojí, menší koaliční strany ale na minulých jednáních vyhlásily, že je chtějí významně osekat (platit by se nemělo u praktiků, zubařů či gynekologů, osvobozeny by měly být děti do 18 let a také důchodci).

Ministerstvo už teď počítá s tím, že zruší poplatky pro děti do tří let. Ve hře je ale i možnost, že poplatky padnou úplně - Ústavní soud totiž ještě nerozhodl o tom, jestli nejsou v rozporu s Listinou základních práv a svobod.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze