Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na 1. lékařské fakultě zkoušky nově i ze studijních předpokladů

Na 1. lékařské fakultě zkoušky nově i ze studijních předpokladů

Praha 15. května (ČTK),   Naďa Myslivcová pba

Letos poprvé budou zájemci o studium na první lékařské fakultě Univerzity Karlovy skládat přijímací zkoušky nejen z fyziky, chemie a biologie, ale vyplní také test studijních předpokladů. Kromě vědomostí tak ukážou i své schopnosti logického uvažování a analýzy. Novinářům to dnes řekl děkan Tomáš Zima.      

"Přijímací zkoušky do studijních programů všeobecné lékařství a zubní lékařství budou 11. června, uchazeči zodpoví 300 otázek, po 80 otázkách z každého předmětu a 60 otázek testu studijních předpokladů," uvedl děkan.      

Nový test podle proděkana pro pedagogiku profesora Stanislava Štípka umožní posoudit verbální a numerické myšlení uchazečů. Zahrnuje grafické úvahy a doplňování, které odhalí logické, analytické a kritické myšlení uchazeče. Test bude vyhodnocen strojově, což znemožňuje protekci. Skripta pro každý předmět si zájemci mohou koupit na rektorátu 1.LF UK.      

Test vypracovali nezávislí psychologové a posoudili ho odborníci z psychologické fakulty Univerzity Karlovy. Uchazeč například zvolí z nabídnutých variant, zda slovo honorace znamená poctu, peněžitou odměnu, ceremoniál, panstvo nebo povýšení. Nebo označí, které číslo nepatří do řady 17, 71, 19, 33, 59, 7, 61.      

Děkan připomněl, že letos dal vynikajícím studentům gymnázií možnost nastoupit na fakultu bez přijímacích zkoušek. Museli mít průměr všech předmětů do 1,2 a ze tří hlavních předmětů mít nanejvýš dvojku. Uchazeči, kterých se to týká, již byli o nabídce informováni.      

Proděkanka pro zubní lékařství Jana Dušková uvedla, že přijímací testy ke studiu zubního lékařství se v ničem neliší od testů pro všeobecné lékařství. "Není žádný manuální test, jen test znalostí a studijních předpokladů," vysvětlila.      

O studium zubního lékařství má podle proděkanky každoročně zájem kolem 800 lidí, přijato jich bývá kolem 50. Letos na podzim zahájí provoz po rekonstrukci stomatologická klinika v Kateřinské ulici, kde budoucí zubaři budou provádět praktickou výuku. Klinika má špičkové vybavení a více "výukových" křesel, takže počty přijímaných studentů budou moci každoročně stoupat, uvedla Dušková.      

Celkem do všech programů, mezi něž spadají vedle všeobecného a zubního lékařství například také obory adiktologie, všeobecná sestra, ergoterapie či fyzioterapeut a letos poprvé také nutriční terapeut, bude přijato 930 uchazečů. Do únorového termínu bylo podáno 4282 přihlášek, do nového oboru nutriční terapeut se přihlášky podávají až do 10. července. 

     

    Plán přijímaných uchazečů a počet přihlášených pro rok2008/2009

program

plán přijímaných uchazečů

počet podaných přihlášek

všeobecné lékařství

450

2296

zubní lékařství

50

871

adiktologie-prezenční studium

25

62

adiktologie-kombinované studium

45

81

všeobecná sestra-prezenční studium

25

129

všeobecná sestra-kombinované studium

40

155

ergoterapie-prezenční studium

20

52

zdravotnická technika-prezenční studium

20

28

fyzioterapie-prezenční studium-Mariánské Lázně

25

81

fyzioterapie-prezenční studium-Praha

25

212

nutriční terapeut-prezenční studium

20

přihlášky do 10.7.

magisterské studium-intenzivní péče-prezenční studium

30

135

magisterské studium-zdravotnická technika a informatika-prezenční studium

25

44

anglická paralelka-všeobecné lékařství

110

121

anglická paralelka-zubní lékařství

20

15

celkem

930

4282




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze