Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Julínek slíbil univerzitám záruky

Julínek slíbil univerzitám záruky

12.5.2008,  (ČTK, op)

Ministr Julínek je připraven zapracovat do zákona o univerzitních nemocnicích další pojistky proti privatizaci nemocnic. Rektoři se obávají, že přijdou o pravomoci při řízení.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt řekl, že ministr Julínek dá rektorům nabídku, že v paragrafovaném znění zohlední jejich další požadavky. „Vláda ve svém usnesení deklarovala, že nehodlá budoucí univerzitní nemocnice privatizovat,“ uvedl jednu z pojistek Cikrt. Další pojistkou je podle mluvčího to, že univerzity budou mít ze zákona 34 % akcií. Bez jejich souhlasu se tedy nemohou uskutečnit žádné majetkové převody. „Pan ministr vše vysvětlil v dopise rektorovi Univerzity Karlovy Václavu Hamplovi a potvrdil mu, že je připraven hledat v paragrafovaném znění další posílení pojistek,“ řekl mluvčí MZ.


Stát ne nemůže vzdát odvovědnosti


Podle věcného záměru univerzit mají být univerzitní nemocnice veřejnoprávní. Představenstvo určí univerzita, členy dozorčí rady zase jmenují zdravotní výbory parlamentu, ministerstvo zdravotnictví a financí, část volí zaměstnanci nemocnice. Výzkum organizuje univerzita, nemocnice se jej účastní.

Podle Julínkova návrhu má být ale nemocnice akciová společnost, stát má mít 66 %, univerzita 34 % akcií. Představenstvo má devět členů, šest na návrh ministerstva zdravotnictví, tři na návrh univerzity. Výzkum organizuje nemocnice, univerzita se jej účastní.

Mluvčí Cikrt dále řekl, že ministerstvo chce řízení univerzitních nemocnic odpolitizovat. „V žádném případě nemůže univerzita obsadit představenstvo sama, stát se nemůže vzdát odpovědnosti za superspecializovanou péči, za její dostupnost a financování, a nechat to jen na univerzitě,“ vysvětlil.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze