Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Julínek škrtl nemocnicím miliardu

Julínek škrtl nemocnicím miliardu


PRAHA, 5. 5. 2008


Po svém nástupu na ministerstvo zdravotnictví Tomáš Julínek tvrdil, že za něj se fakultní nemocnice oddlužovat rozhodně nebudou. Teď už názor změnil. Ve vší tichosti na konci loňského roku přesvědčil ministra financí Miroslava Kalouska, aby odpustil Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) a Fakultní nemocnici v Motole dluhy v celkové hodnotě 1,2 miliardy korun.


Nemocnice by to nezvládly


Stát odpustil VFN 800 milionů, Motolu pak zbylých 412 milionů. »Ty dluhy se táhly z 90. let a v roce 2009 či 2010 mělo dojít k jejich splácení. To by znamenalo velký zásah do ekonomiky těchto nemocnic. Chceme, aby byly nemocnice před transformací na akciové společnosti bez dluhů,« vysvětluje Julínkův náměstek Marek Šnajdr.

Jak je ale možné, že se dvě největší z českých nemocnic dostaly do takových potíží? »Vysoce náročná péče, kterou provádíme spolu s Motolem, byla v polovině 90. let pojišťovnami zaplacena velmi špatně a nemocnice se dostávaly do dluhů,« vysvětluje současný šéf VFN Jan Bříza, který je v čele nemocnice dva roky. Bývalé vedení VFN prý v polovině 90. let neumělo vykazovat všechny výkony a vyšetření, takže pojišťovny nemocnici platily málo. Navíc nemocnice měla podle analýzy ministerstva z roku 1997 předražené veřejné zakázky. Stát pak musel v roce 1997 půjčit nemocnici přes miliardu korun. Menší část už VFN splatila, ale 800 milionů pořád státu dlužila.


Kalousek: Stát vydělal


Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že stát na oddlužení nemocnic ještě vydělal. »Jak se splácení dluhů odkládalo řadu let, tak hrozilo, že budou dluhy nemocnic promlčeny. Pokud by se o ně nemocnice začaly soudit, tak by zřejmě vyhrály,« říká Kalousek a dodává: »Pro státní rozpočet bylo lepší nejít do rizika a dluhy odpustit. Nemocnice totiž budou muset z odpuštěných dluhů zaplatit daně.«

Právě to ale kritizuje stínový ministr zdravotnictví David Rath. Přesto, že jinak s oddlužením nemocnic souhlasí. »Považuji za hloupost, aby nemocnice platily daně z něčeho, co jim stát odpustí,« říká Rath.

Šéfové VFN i Motola tvrdí, že na odpuštění dluhů vydělají hlavně jejich pacienti.

»Peníze, se kterými jsme počítali na splátku dluhu, budeme moci dát do nákupu nových přístrojů či rekonstrukce dětského pavilonu,« slibuje šéf Motola Miloslav Ludvík, který podobně jako Bříza vede svou nemocnici už několik let v mírném plusu.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze