Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Kladno jako centrum vědy

Kladno jako centrum vědy

6.5.2008, autor: ZDENĚK KUCHYŇKA

V areálu bývalých hutí by mohl vzniknout vědecko-technický areál. Postavit ho chce kraj a vysoké školy


Kladno - Středočeský kraj si už v Kladně vyhlédl pozemky pro vědeckotechnický park, který chce vybudovat spolu s pražskými vysokými školami. Jde o území v lokalitě Dřín v areálu bývalých hutí, které je zčásti v majetku města. „Kladno bylo v této souvislosti osloveno, aby pomohlo s výběrem místa, kde by vědeckotechnický park mohl vzniknout,“ uvedl náměstek primátora města Kladna Miroslav Bernášek.

V oblasti má vyrůst vědecko-technický areál, který by se orientoval na dopravu, energeticky udržitelné technologie, komunikaci a informační technologie či projekty týkající se zdraví a životního prostředí. Většina peněz na jeho vybudování má plynout z evropských zdrojů. „Definitivní náklady budou určitě v řádu miliard korun,“ poznamenal hejtman Petr Bendl.

Kladno bylo pro zřízení centra vybráno proto, že je v blízkosti ruzyňského letiště a spojení s Prahou by měla ještě zlepšit chystaná rychlodráha. V Kladně jsou také k dispozici vhodné pozemky v bývalých, dnes jinak těžko využitelných průmyslových prostorech. A svou roli hraje i zázemí, které může sedmdesátitisícové město nabídnout.

„Pro vybudování tohoto vědeckotechnického parku je podle našeho názoru možné využít jak pozemků v areálu Poldiny hutě, které současný provozovatel nepotřebuje, tak volných pozemků v bývalé huti Koněv,“ řekl Miroslav Bernášek. Pro vedení města Kladna je důležité, že projekt přispěje k postupnému přerodu bývalého hutnicko-hornického regionu na centrum vzdělanosti, techniky, výzkumu a moderních technologií.

Experti nyní musejí posoudit, zda zvolené území záměru vyhovuje. „Jsme si samozřejmě vědomi ekologické zátěže na těchto územích,“ řekl rektor ČVUT Václav Havlíček s tím, že to může představovat další významné náklady. Podle Bendla by ale vybraná lokalita neměla být kontaminována.

Peníze na vybudování parku chtějí školy a kraj čerpat v rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, který nyní čeká na schválení v Bruselu. Havlíček míní, že projekt by mohl být vypsán ke konci roku, během roku 2009 podána přihláška a do roku 2012 by výstavba mohla být dokončena.

V okamžiku přihlášky je však podle něj zapotřebí mít jednoznačně připraveno území, kde má park vzniknout. „Ideální stav by byl, aby bylo zpracováno územní rozhodnutí, popřípadě i stavební povolení. To je v našich podmínkách velmi obtížné, ale naši projektanti jsou zvyklí pohybovat se v prostředí investiční výstavby, takže si myslím, že ty termíny je možné dodržet,“ podotkl Havlíček.

Ve vědecko-technických centrech vědci nejen pracují, ale i žijí. Centra využívají toho, že lidé nikam nedojíždějí do práce, ale potkávají se i po zaměstnání. „Neříkám, že se scházejí u piva, i když i při takovémto setkání se dá diskutovat o mnoha závažných věcech,“ konstatoval rektor Vysoké školy chemickotechnologické Josef Koubek.

Další vědecko-výzkumný areál má vzniknout ve Vestci u Prahy. Akademie věd tam chce spolu s Univerzitou Karlovou vybudovat Biotechnologické a biomedicínské centrum.


***


„Kladno bylo osloveno, aby pomohlo s výběrem místa, kde by vědecko-technický park mohl vzniknout.“ primátor Miroslav Bernášek




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze