Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Skončí nemocnice jako továrny?

Skončí nemocnice jako továrny?

10.5.2008, autor: Václav Hampl

Tato otázka mi byla položena v souvislosti s debatami o budoucnosti univerzitních nemocnic a je tématem, které momentálně hýbe nejen Prahou, ale dotýká se celého státu. Fakultní nemocnice dnes zajišťují jak špičkovou léčbu pacientů, tak také vzdělávání budoucích lékařů a jsou významnými centry lékařského výzkumu. Tyto funkce však mohou být v budoucnu ohroženy, pokud bude schválen návrh ministerstva zdravotnictví, které chce tyto nemocnice převést na akciové společnosti s velmi omezeným vlivem univerzit na kvalitu odborné péče, výuky i vědy.

Souhlasím s tím, že je vhodné změnit status dnešních fakultních nemocnic, avšak nově navrhovaná forma je z mnoha důvodů nepřijatelná. Je nutné si uvědomit, že u fakultních nemocnic by mělo být na prvním místě: co nejlépe léčit i vzdělávat. Platí, že všechny lékařské obory nejsou stejně „výdělečné“ a výuka ani věda nejsou levnou záležitostí. Nelze ovšem zrušit něco z toho jen proto, že to pro majoritního vlastníka obchodní společnosti bude ztrátové. Pak by se mohlo stát, že až budeme potřebovat transplantaci plic, přijde nás ošetřit tým plastických chirurgů.

Stále však věřím, že se tato nadsázka nestane skutečností a že při jednáních s politickými představiteli nalezneme jiné, vyspělé evropské civilizaci odpovídající řešení. Univerzita Karlova pro to udělá maximum.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze