Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na shromáždění akademické obce přišly stovky lidí

Na shromáždění akademické obce přišly stovky lidí

Praha 21. května (ČTK), autor: nam rot

Stovky pedagogů, studentů i zaměstnanců první lékařské fakulty přišly na dnešní shromáždění akademické obce, kde jim má ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) vysvětlit své záměry s univerzitními nemocnicemi. Obávají se, že v akciových společnostech ztratí školy vliv na výuku a výzkum a zhorší se kvalita zdravotní péče.      

Petici proti přeměně fakultních nemocnic na akciové společnosti s menšinovým podílem univerzit podepsalo 4500 lidí. V úterý protestovalo proti ministrovu záměru na Albertově 300 studentů. Ministrovi poslali džbán živé vody jako symbol očekávaného dialogu.      

Ministra Julínka, který se zdržel na zasedání vlády v Teplicích, na začátku shromáždění zastoupil jeho první náměstek Marek Šnajdr. V posluchárně bylo natěsnáno asi tři sta lidí, další sledovali debatu na plazmových obrazovkách na chodbách. V zaplněné posluchárně byli také ředitelé fakultních nemocnic, poslanci a zástupci pražského magistrátu. Přítomní dostali písemné vyjádření k návrhu zákona o univerzitních nemocnicích. Uvádí se v něm mimo jiné, že změny spojené s transformací na univerzitní nemocnici nesmějí ohrozit současné fungování fakultní nemocnice a musejí být uvážlivé. "První lékařská fakulta pociťuje snahu o rychlou transformaci jako potenciálně rizikovou," uvádí se v prohlášení.      

Děkan Tomáš Zima postrádá v návrhu zákona deklaraci neziskovosti a neprivatizace. Podle textu, který dostaly školy k připomínkám, by univerzity mohly rozhodovat jen o změně akcií, ale ne o organizaci výuky a vědeckém zaměření instituce.      

Za rizikový považují i způsob převodu. Podle ministrových plánů by se nynější fakultní nemocnice měly na podzim stát akciovými společnostmi se stoprocentním podílem státu. Teprve po jednání s univerzitami by měla být uzavřena smlouva a vznikly by univerzitní nemocnice s 34procentním podílem vysokých škol. Nebude-li smlouva uzavřena, zůstane sto procent akcií státu. Kritici se ptají, kde jsou záruky, že akcie pak nebudou rozprodány.      

Ministr obavy kritiků vyvracel argumentem, že ke všem důležitým rozhodnutím bude nutná dvoutřetinová většina, takže stát nemůže univerzity přehlasovat. Ve věcech výuky a výzkumu budou mít podle ministra školy hlavní slovo. Zodpovědnost za dostupnost vysoce specializované péče ve fakultních, budoucích univerzitních nemocnicích si ale musí držet stát, řekl.      



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze