Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Odboráři Julínka vypískali

Odboráři Julínka vypískali

22.5.2008, autor: Hana Škodová

Před vládou včera demonstrovalo na patnáct set lidí K odborářům se přidali i lékaři a pacienti.

Bojovou atmosféru včera před Úřadem vlády v Praze vytvořili lidé nespokojení se změnami zdravotnictví a majetkovými přesuny, které v něm chystá ministr Tomáš Julínek (ODS). Demonstranty neodradilo chladné počasí ani déšť. Julínka vyzvali k zastavení reformy nebo demisi.

Klaksony, transparenty a klíče vzalo včera odpoledne před Strakovou akademií do rukou podle odborářů až dva tisíce lidí. „Bylo jich okolo patnácti set,“ řekl Právu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Varování jako „Likvidace dostupného zdravotnictví“, „Julínkovým pohádkám nevěřte“, „Požadujeme smysluplnou reformu, ne opakování slovenských chyb“, „Akciové společnosti – záruka zisku, nikoli kvalitní péče“, „Díky vládě ODS po fakultách neštěkne ani pes“ však členové vlády nezaslechli.

Jejich pravidelné zasedání se totiž včera přesunulo do Teplic. „Že tady není vláda, to je její chyba, každá vláda by přece měla naslouchat svým občanům,“ reagoval na nepřítomnost ministrů šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

Podle odborářů vláda zkouší, kam až může jít. „Je ale u mantinelů a dál už jít nemůže,“ hřímali řečníci. „Zásadně nesouhlasíme s přeměnou fakultních nemocnic, specializovaných ústavů a zdravotních pojišťoven na obchodní společnosti,“ znělo z improvizovaného pódia na korbě nákladního auta.

„Majetkové změny ve zdravotnictví mohou ohrozit dostupnost kvalitní péče,“ shodli se před sídlem vlády odboráři se zástupci České lékařské komory a Svazu pacientů ČR.

Julínek podle nich využívá dlouhodobého podfinancování zdravotnictví k vytvoření dojmu, že pokud se zprivatizuje, jeho financování se zlepší.


Pro ministra dřevěné chlebíčky


Kritici Julínkových plánů ale upozorňují, že pokud se zdravotnická zařízení a pojišťovny změní na akciové společnosti, nebude možné omezovat práva akcionářů a zajistit například investování zisku zpět do péče o pacienty.

„Pane ministře, věnujeme vám tyto dřevěné chlebíčky, které pro vás budou stejně nestravitelné jako pro občany této země vaše reforma,“ vzkázali nepřítomnému Julínkovi zaměstnanci psychiatrické léčebny v Dobřanech.

Odboráře podpořil také prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Nezbývá než diskuse na ulici, jiná s Julínkem není možná. Každý, kdo má jiný názor, je pro něj nepřítelem,“ řekl Kubek.

Demonstrace chtěli využít členové ze zakázaného Komunistického svazu mládeže, kteří přišli s transparentem propagujícím komunismus. Policisté jednoho odvezli na služebnu kvůli dokumentaci. Podle policie se muž dopustil přestupku proti veřejnému pořádku a neuposlechnutí veřejného činitele.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze