Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysoké školy mohou navrhovat projekty a žádat o evropské dotace

Vysoké školy mohou navrhovat projekty a žádat o evropské dotace

Praha 20. května (ČTK), autor: hš mkv

Vysoké školy mohou až do 19. září navrhovat projekty, na které mohou dostat dotaci z evropského programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekty mají přispět ke zlepšení jejich výuky, umožnit stáže studentů u jejich budoucích zaměstnavatelů či spolupráci škol se zahraničními vzdělávacími a vědeckými institucemi. Každý projekt může získat dotaci jeden až 20 milionů korun. Na všechny projekty je vyčleněno více než 1,2 miliardy korun, informuje ministerstvo školství na svém webu.      

Přihlášky s projekty mohou vysoké školy podávat od pondělí 19. května. Podrobnosti a kontakty najdou na internetové adrese ministerstva školství ExternĂ­ odkaz www.msmt.cz. Projekty se mohou týkat například i zapojení vysokých škol a studentů do mezinárodních projektů, spolupráce všech stupňů škol, uplatnění vysokoškoláků v praxi, modernizace didaktických metod a inovací studijních programů.      

Autoři úspěšných projektů dostanou nevratnou dotaci. Každý obdrží zálohu ve výši čtvrtiny odhadovaných výdajů. Většina výdajů na projekty, konkrétně 85 procent, bude pocházet z evropských strukturálních fondů, zbytek z českého státního rozpočtu.      

Dotace 1,2 miliardy korun na projekty, jež mohou vysoké školy do 19. září navrhovat, je jen část peněz vyčleněných v rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Celkově z něj může Česko v letech 2007 až 2013 získat zhruba 45 miliard korun. Kraje budou moci z tohoto přídělu přerozdělit 16 procent - do roku 2011 dostanou 6,6 miliardy korun. Prostředky z programu budou sloužit ke zvyšování kvality ve vzdělávání, podpoře rovných příležitostí žáků včetně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, dalšímu vzdělávání pracovníků škol, modernizaci vysokoškolského vzdělávání a rozvoji dalšího vzdělávání, například v podnikatelském sektoru.      

Zatímco tento program je jedním z prvních, které loni schválila Evropská komise (EK), jiný - nazvaný Výzkum a vývoj pro inovace - zatím na souhlas EU čeká. EK by ho mohla schválit v létě. Je to nejproblematičtější český operační program a jeho schválení bylo několikrát odloženo. Možná se stane nejpozději schváleným operačním programem v EU. "Soupeřit" s ním může pouze jeden francouzský. Problémy s jeho vypracováním přispěly k loňské demisi ministryně školství Dany Kuchtové.      

Česko může v letech 2007 až 2013 získat na tento program zhruba 52 miliard korun. V případě dalšího posilování koruny se však tato částka bude snižovat. Prostředky z programu mohou čerpat vysoké školy, výzkumné instituce i soukromé firmy. Podporuje například vybavení výzkumných center moderní technikou nebo budování nových výzkumných pracovišť.     



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze