Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Průzkum pro HN: kteří vědci by nejvíce zbohatli

Průzkum pro HN: kteří vědci by nejvíce zbohatli

26.5.2008, autor: Petra Benešová, Lenka Zlámalová

PRAHA, 26. 5. 2008


Kdyby se už letos měly rozdělovat peníze na vědu tak, jak to Topolánkova vláda plánuje, nejlépe by na tom byly výzkumné týmy z Univerzity Karlovy.

A to především ty z Přírodovědecké a Matematicko-fyzikální fakulty. Nejstarší česká univerzita by si tak přilepšila až o tři čtvrtě miliardy korun.

Vyplývá to z průzkumu, který pro HN zpracovala Rada pro výzkum a vývoj.

Výrazně by si polepšil například také Fyzikální ústav a Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského. »Mají dobré výsledky u patentů, licencí či článků v mezinárodně uznávaných odborných časopisech. Takový nárůst peněz je však jen zatím teoretický, než bude nová metodika hodnocení v praxi,« říká Marek Blažka, sekretář Rady pro výzkum a vývoj.

Nová pravidla pro rozdělování státních peněz mají začít platit od roku 2010. Vláda usiluje o to, aby nová metodika pomohla vědcům, jejichž výsledky dosahují mezinárodní úrovně.

Naopak vědci, kteří žádné výsledky nemají, o peníze přijdou. Mezi těmi, kdo by na nové metodice nyní nejvíce prodělali, je Biologické centrum v Českých Budějovicích či Výzkumný ústav rostlinné výroby.

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy by podle nových kritérií uspěla například se svým výzkumem života parazitů ve zvířatech či chemického složení půd pro vinnou révu, který řešila již v minulých letech. Oba výzkumy byly totiž publikovány v prestižních světových periodikách, což má být jedno z hlavních kritérií.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze