Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zdravotnická reforma: bouří se už i lékaři

Zdravotnická reforma: bouří se už i lékaři

23.5.2008, autor: ŠTĚPÁN PLAČEK

Protestů proti vládním krokům přibývá. Ministerstvo se brání: Svého jsme dosáhli, pacientů ubylo a léků se kupuje mnohem méně

Praha/ Zdravotnická reforma vyvolává stále více kontroverzí. Protestují proti ní odboráři, studenti lékařských fakult i zástupci univerzit. Ve čtvrtek proti vládní krokům postavili také lékaři z České lékařské komory.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek musí vyjednávat dokonce i s koaličními partnery. Ti požadují osvobození některých skupin obyvatel od placení poplatků, například děti do 18 let.

Julínkův mluvčí Tomáš Cikrt ale kritikům oponuje. Reforma je podle něj úspěšná. „Regulační efekt funguje,“ tvrdí. Za první čtvrtletí už podle něj zaznamenaly méně návštěv zejména pohotovosti, a to až o 40 procent. Zmenšily se i výdaje za léky předepisované na recept, kde proti loňsku vznikla úspora 18 procent. Oproti číslům, která jsou jen za leden, ale není pokles poptávky po zdravotních službách tak výrazný. Zatímco například v lednu ubylo návštěv u ambulantních specialistů o 28 procent, za celé čtvrtletí je to jen osm procent.

Poplatky u lékaře nicméně zřejmě čeká změna. S rozhodnutím ale koalice vyčkává. I proto, že by verdikt o poplatcích měl příští středu vynést Ústavní soud.

I když vládní ODS velké změny v poplatcích odmítá, na úrovni obcí už občanští demokraté tak striktní nejsou. V jihočeské Nové Bystřici se radní rozhodli, že budou poplatky platit za pobyt nově narozených dětí v nemocnicích a dětí do patnácti let. Hradit hodlají také náklady pro ženy, které musí do nemocnice kvůli komplikacím v těhotenství. Vedle sociálních demokratů přitom v obci hlasovali pro toto opatření i zastupitelé z řad ODS.

Velký boj ale ministra Julínka ještě zřejmě čeká při prosazování záměru převést zdravotní pojišťovny a fakultní nemocnice na akciové společnosti. To byl také jeden z hlavních důvodů, proč se zdravotničtí odboráři rozhodli vyhlásit na 24. června celodenní stávku. Záměr na transformaci těchto zařízení vadí také České lékařské komoře (ČLK). Její zástupci reformní plán považují za nevyzkoušený experiment, na kterém budou biti zejména lékaři a pacienti. Chtějí proto jednat s premiérem Mirkem Topolánkem i představiteli dalších koaličních stran.


Lékaři i studenti

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka by ministr Tomáš Julínek měl stáhnout návrhy svých zákonů a vytvořit tak cestu k projednávání reformy skutečné.

„Pojišťovnami řízená péče omezí právo pacienta zvolit si svého lékaře. Výsledkem bude omezení zdravotní péče, likvidace soukromých lékařů, kteří odmítnou přistoupit na pravidla monopolů,“ uvedl Kubek. Vedle odborářů a ČLK protestují proti Julínkovým plánům také studenti lékařských fakult a zástupci univerzit. S plánem změnit fakultní nemocnice na akciové společnosti se nesmířil ani rektor Karlovy univerzity Václav Hampl. „V Evropě se osvědčil veřejnoprávní model řízení nemocnic,“ míní rektor. Julínek ale návrat k hledání alternativních řešení odmítá. „Diskuse probíhaly již dvanáct let a k ničemu to nevedlo. Nyní máme příležitost to změnit.“




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze