Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Uspěje každý šestnáctý

Uspěje každý šestnáctý

22.5.2008, autor: MARKÉTA SANALLA

VYSOKÉ ŠKOLY Na Západočeské univerzitě se blíží termíny přijímacích zkoušek. Nejmenší šanci na přijetí mají uchazeči o práva, kde uspěje jen každý šestnáctý student. Poměrně malou šanci na přijetí mají také zájemci o studium medicíny na Univerzitě Karlově


Plzeň - Přijímací zkoušky na vysoké školy se blíží. Největší zájem mají budoucí vysokoškoláci především o humanitní obory a o studium práv. Tradičně je velký nápor také na lékařskou fakultu. Stoupá ale i počet přihlášek na technické fakulty, kde navíc vycházejí uchazečům vstříc vypsáním dalších kol přijímacích zkoušek.

Na nezájem si rozhodně nemůže stěžovat Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni. „Na bakalářské obory máme 3750 přihlášek, na magisterské 930. Největší zájem je o bakalářskou politologii a humanistiku. Na politologii budeme brát přibližně každého třetího,“ sděluje Ivan Koutecký, proděkan pro studijní záležitosti filozofické fakulty.

Přibližně stejné šance na úspěch mají uchazeči na pedagogické fakultě. „Máme necelých pět tisíc přihlášek. Kladné rozhodnutí o přijetí od nás obdrží přibližně 1400 až 1500 studentů. Ke studiu v novém akademickém roce by mělo nastoupit kolem tisíce studentů,“ říká Jana Coufalová, děkanka pedagogické fakulty.

S vůbec nejmenší šancí na přijetí musí už tradičně počítat ti, kteří si podali přihlášku na práva. Tam uspěje přibližně každý šestnáctý uchazeč.

„Máme kolem 3800 přihlášek. Počítáme s přijetím 230 až 240 lidí,“ odhaduje děkan fakulty Jaroslav Zachariáš. Tradičně obrovský zájem je o plzeňskou Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. „Přijali jsme 2010 přihlášek, z toho 692 na zubní lékařství. Přijímat budeme kolem 200 studentů do všeobecného směru a 50 na zubní lékařství. Nemůžeme vyhovět více lidem, protože fakulta má omezené kapacity,“ říká proděkan fakulty Antonín Zicha.

Mírný pokles zájmu o své obory zaznamenala fakulta ekonomická. „Na tomto sestupném trendu se podepsal demografický vývoj, ale také to, že je stále více soukromých vysokých škol. Zájem o vysokoškolské vzdělání se rozmělňuje mezi více škol,“ vysvětluje proděkan fakulty Miloš Nový.

I tak je ale fakulta jednou z nejžádanějších na Západočeské univerzitě. Po sečtení podaných přihlášek má šanci na přijetí zhruba jeden zájemce ze čtyř.

Technicky zaměřené fakulty Západočeské univerzity potěšily zájemce vypsáním druhých kol přijímacího řízení. Uvažuje o tom i děkan Fakulty elektrotechnické ZČU Jiří Kotlan.

„Potýkáme se s tím, že se k nám nehlásí dostatek zájemců s kvalitními znalostmi. Jsou to často lidé, kteří nemají dobrý prospěch ze střední školy nebo už nějakou vysokou školu studovali, neuspěli tam a teď to zkouší u nás znovu. Je možné, že budu muset vypsat v létě ještě druhé kolo přijímacích zkoušek,“ míní Jiří Kotlan, děkan fakulty elektrotechnické.

„Nyní máme na bakalářské studijní programy 850 přihlášek. Chtěli bychom přijmout tak 550 studentů. Tento týden už jsem také rozeslal rozhodnutí o přijetí těm studentům, kteří splnili podmínky pro přijetí bez přijímacích zkoušek. Bylo jich asi 450, ale reálně jich nastoupí ke studiu v příštím akademickém roce tak polovina,“ upřesnil Jiří Kotlan.

Druhé kolo přijímaček už vypsala fakulta aplikovaných věd. „Protože se sešlo hodně dotazů, zda je možné se ještě přihlásit, rozhodli jsme se zájemcům vyhovět a vypsat další kolo přijímacích zkoušek. Přihlášky je možno podávat až do 21. srpna,“ říká proděkanka Libuše Tesková. Stejně je tomu i na fakultě strojní. Tam se mohou zájemci přihlásit až do 15. srpna.


***





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze