Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Julínek bude dnes vysvětlovat reformu profesorům a medikům

Julínek bude dnes vysvětlovat reformu profesorům a medikům

 Praha 21. května (ČTK), autor:  nam pba

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek předstoupí dnes před profesory medicíny i mediky s vysvětlením reformy. Akademická obec se obává jeho plánu vytvořit univerzitní nemocnice jako akciové společnosti s menšinovým podílem vysokých škol. V úterý proti tomu protestovali v Praze na Albertově studenti lékařských fakult z celé republiky. Pod studentskou peticí "proti univerzitním nemocnicím bez univerzit" je 4500 podpisů.      

Dnešní shromáždění pořádá první lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Její děkan Tomáš Zima ČTK řekl, že v návrhu zákona chybí deklarace neziskovosti a neprivatizace. "Univerzity by mohly rozhodovat jen o změně akcií, ale ne o organizaci výuky a vědeckého zaměření instituce," řekl profesor Zima. Profesoři i studenti se obávají, že vysoké školy ztratí vliv na výuku a výzkum, což podle nich povede ke zhoršení kvality zdravotní péče.      

Za rizikový považují i způsob převodu. Podle ministrových plánů by se nynější fakultní nemocnice měly na podzim stát akciovými společnostmi se stoprocentním podílem státu. Teprve po jednání s univerzitami by měla být uzavřena smlouva a vznikly by univerzitní nemocnice s 34 procentním podílem vysokých škol. Nebude-li smlouva uzavřena, zůstane sto procent akcií státu. Kritici se ptají, kde jsou záruky, že akcie pak nebudou rozprodány.      

Ministr obavy kritiků vyvrací argumentem, že ke všem důležitým rozhodnutím bude nutná dvoutřetinová většina, takže stát nemůže univerzity přehlasovat. Ve věcech výuky a výzkumu budou mít podle ministra školy hlavní slovo. Zodpovědnost za dostupnost vysoce specializované péče ve fakultních, budoucích univerzitních nemocnicích si ale musí držet stát.     


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze