Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Podle Julínka dá zákon univerzitním nemocnicím záruky, doplní je

Podle Julínka dá zákon univerzitním nemocnicím záruky, doplní je

Praha 18. května (ČTK), autor:     nam mal

Zákon o univerzitních nemocnicích zajistí podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) dostatečný vliv univerzitám na výuku, výzkum i chod nemocnic. Budou mít 34 procent akcií, k zásadním rozhodnutím ale bude nutný dvoutřetinový souhlas, stát je nepřehlasuje. Julínek to řekl v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Jeho slova o dvoutřetinové většině zpochybnil děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy profesor Tomáš Zima, nic takového prý v textu nenašel.      

"Toto, že ke všem rozhodnutím má být dvoutřetinový souhlas, toto v tom zákoně není," řekl děkan. Poznamenal, že si ministra váží, ale z hlediska práva České republiky to musí být v normě jasně zakotveno. Ministr slíbil děkanovi, že nástroje do zákona zapracuje. "Když se na tom domluvíme, budete je mít, na vzdělávání a vědu zcela určitě," prohlásil.      

Proti vzniku akciových společností protestují vedení univerzit i studenti. Uspořádali petiční akci a na úterý ohlásili protestní shromáždění, jež završí "pohřbem kvality českého zdravotnictví"; rakev odnesou před budovu ministerstva. Ve středu se koná shromáždění akademické obce 1. lékařské fakulty na protest proti vzniku "univerzitních nemocnic bez univerzit".      

Vedení vysokých škol požaduje, aby se akcie rozdělily rovným dílem mezi školy a stát. Jen tak prý budou mít dostatečný vliv na chod nemocnic.      

Julínek podotkl, že dvoutřetinová většina bude nutná při rozhodování o zásadních věcech majetkových. Výuku a vzdělávání pak zahrnou speciální paragrafy a do nich je připraven "zapracovat cokoli". Pozdržel prý připomínkové řízení, aby příští týden mohly univerzity požadavky doplnit.      

K obavám studentů i vedení škol ministr uvedl, že "hledají mouchy a spekulují, co by se mohlo stát v situacích, které jsou dosti nepravděpodobné, ale my jsme připraveni pojistky tam dát".      

Profesor Zima řekl, že představa univerzit je "neziskovost a neprivatizace". Rektoři proto Julínkův návrh normy odmítli. Aby nemocnice mohla kvalitně léčit i vychovávat studenty, musí mít dostatečný vliv, jinak bude jen mlčky přihlížet na rozhodování většinového akcionáře.      

Transformaci zpochybňuje opozice, výhrady mají i menší koaliční strany. Republiková rada Zelených vyzvala v sobotu ministra, aby s transformací počkal. Jejich ministryně Džamila Stehlíková chystá obecnou normu o neziskových zařízeních, mohly by ji použít i univerzitní nemocnice.      

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath dnes řekl, že zákon o veřejných neziskových lůžkových zdravotnických zařízeních už má Česko z doby, kdy byl před dvěma lety ministrem. Je v něm určeno, jak jsou tyto nemocnice řízeny, jak je vytvořena dozorčí rada a jaké má povinnosti vůči státu. "Fakultní nemocnici stačí podat žádost a bude veřejnou neziskovou nemocnicí, kde bude mít univerzita výrazný vliv, přitom majetek zůstane státu," popsal.      

Zelení by podle Ratha měli raději předložit analýzu, co se jim nelíbí na platném zákoně. "Možná by bylo jednodušší znovelizovat pasáž týkající se univerzitních nemocnic, než tvořit na zelené louce zcela nový zákon," řekl. Dodal, že pokud ČSSD v krajských volbách zvítězí a on se stane hejtmanem, žádost o zapsání nemocnic do registru neziskových zařízení ministrovi pošle. "O milion korun se s vámi před všemi vsadím, pokud budu hejtmanem, dostanete tuto žádost, tady je moje ruka," prohlásil. 



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze