Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Medici pokračují v přípravě protestů, Julínek je nepřesvědčil

Medici pokračují v přípravě protestů, Julínek je nepřesvědčil

Praha 16. května (ČTK), autor: nam mal 

Medici pokračují v přípravě protestů proti přeměně fakultních nemocnic na akciové společnosti s menšinovým podílem univerzit. Mluvčí studentské iniciativy Marek Hilšer dnes ČTK řekl, že ani čtyřhodinová debata s ministrem Tomášem Julínkem (ODS) nerozptýlila jejich obavy, že univerzity ztratí vliv na výuku a výzkum. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt ČTK ale řekl, že vliv univerzit v akciovkách je zajištěn.      

"Uvítali jsme vstřícnost ministra a ochotu k diskusi, ale nepřesvědčil nás," řekl Hilšer. Podle Cikrta přišlo na čtvrteční jednání s ministrem zhruba deset studentů a někteří ministrovy argumenty přijali.      

Univerzity by podle studentů měly mít většinový podíl, tedy 51 procent akcií. Julínek jim chce dát jen 34 procent. Argumentuje tím, že ke každému rozhodnutí bude zapotřebí dvoutřetinového souhlasu vlastníků. Stát tedy nebude moci dělat nic bez souhlasu univerzity. Většinu akcií si nechá stát, protože má zodpovědnost za dostupnost superspecializované péče.      

Proti vzniku akciových společností se postavili rektoři. Mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek ČTK řekl, že rektor Václav Hampl vítá, že se akademická obec v odporu proti ministrovým záměrům sjednotila.      

Studenti vyvěsí v úterý v poledne z Železničního mostu transparent, který upozorní veřejnost na ohrožení fakultních nemocnic. Odpoledne se sejdou studenti na protestním shromáždění na Albertově, odkud půjdou smutečním pochodem k ministerstvu zdravotnictví. Pojmou ho jako pohřeb kvality českého zdravotnictví a možná ponesou rakev.     

 Studenti chtějí předat na ministerstvu petici proti transformaci fakultních nemocnic. Pokud přijdou s rakví, nemohou podle mluvčího Cikrta očekávat, že by od nich někdo petici převzal.      

Ve středu se na protestním shromáždění sejde akademická obec. Ministr Julínek plánuje, že tam přednese své argumenty pro přeměnu nemocnic a potvrdí záruky, že majetek nemocnic se nedostane do rukou soukromých vlastníků. Vláda svým usnesením garantovala, že nemocnice neprodá.     

Před vznikem akciových společností varovala opozice, záměr vlády napadly také odbory. Podle nich hrozí privatizace, při níž se miliardové majetky fakultních nemocnic dostanou do soukromých rukou. Obavy z privatizace měli také lidovci a zelení. Vláda proto počátkem dubna přijala deklaraci o neprivatizaci těchto zařízení.     

 Studentská iniciativa vznikla z podnětu volených zástupců studentů první, druhé a třetí lékařské fakulty a farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy (UK) a podpořili ji zástupci studentů lékařských fakult Univerzity Palackého v Olomouci a lékařských fakult UK v Plzni a Hradci Králové.      


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze