Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Medici dali úřadu živou vodu

Medici dali úřadu živou vodu

21.5.2008 ADÉLA ČABANOVÁ


Stovky studentů donesly před ministerstvo zdravotnictví rakev s figurínou symbolizující fakultní nemocnici.

PRAHA Pod heslem „Univerzitní nemocnice bez univerzit?“ demonstrovali včera studenti lékařských fakult proti plánované reformě fakultních nemocnic. „Považujeme snahy ministerstva za nebývalý experiment,“ prohlásil mluvčí studentské iniciativy Marek Hilšer.

Zhruba čtyři stovky studentů v bílých pláštích se sešly na pražském Albertově, kam je přišli podpořit i lékaři zvučných jmen jako Pavel Pafko nebo Pavel Klener. „Nechceme ztratit ty malé pozice, které ve fakultních nemocnicích máme a chceme mít zásadní slovo při personálních otázkách,“ řekl na shromáždění Michal Anděl, proděkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Na Albertově uložili studenti figurínu symbolizující fakultní nemocnici do rakve. V jejich veršované scénce ji zahubil student převlečený za Julínka „transformační kosou“. Rakev pak průvod odnesl za doprovodu smuteční hudby před ministerstvo zdravotnictví.

Podle plánu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) se mají dnešní fakultní nemocnice stát akciovými společnostmi. Ministerstvo chce současně prosadit zákon o univerzitních nemocnicích, které by byly neziskovými obchodními společnostmi. V nich by stát vlastnil 66 procent akcií a univerzity 34 procent. Ty nesouhlasí ani s tím, aby byly univerzitní nemocnice založeny po vzoru akciových společností, ani s minoritním podílem akcií.

Podle studentů navíc ministerstvo se školami málo komunikuje. „Jsme znepokojeni možnými důsledky připravovaných změn, ale především způsobem, jakým jsou prosazovány,“ řekl Marek Hilšer. To však ministerstvo odmítá. „Jsme přesvědčeni, že dialog probíhá a bude probíhat,“ řekl studentům mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Připomněl, že ministr jednal minulý týden i se zástupci studentů. Tato schůzka trvala 3,5 hodiny, podle Zuzany Elbertové ze studentské iniciativy ale ministerstvo odmítá debatu nad právní formou nemocnic i nad majetkovým podílem univerzit. Věcná debata se prý daří jen o drobnějších věcech. „Budeme podnikat další kroky, aby univerzity mohly v univerzitních nemocnicích plnit svoji roli,“ řekla Elbertová.

Závěr protestu byl laděn optimisticky. Mluvčímu Cikrtovi kromě petice s více než 3900 podpisy předali symbolický džbánek živé vody. „Zemřelou“ fakultní nemocnici podle studentů může vzkřísit spolupráce ministerstva s univerzitami na konečné podobě zákona, tu Cikrt za ministerstvo přislíbil. Dnes a v pondělí bude ministr Julínek jednat se zástupci akademické obce.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze