Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klaus jmenoval 94 nových profesorů, mezi nimi Hybnera a Jiráka

Klaus jmenoval 94 nových profesorů, mezi nimi Hybnera a Jiráka

Praha 19. května (ČTK), autor:Petra Dostálová rot

Prezident Václav Klaus dnes v pražském Karolinu předal jmenovací dekrety 94 novým profesorům vysokých škol. Jmenoval je na návrh vědeckých a uměleckých rad škol v různých oborech, ekonomických, technických, lékařských nebo uměleckých. S účinností od úterý tak byli profesory jmenováni například herec a mim Boris Hybner nebo mediální expert Jan Jirák.      

Klaus novým profesorům popřál úspěch a vážnost. Přál by si, aby jejich hlas zněl silněji nejen v odborných, ale i ve veřejných diskusích. Má pocit, že v "dnešních bulvárních médiích" jejich hlas absentuje.      

Novým profesorům popřál také ministr školství Ondřej Liška (SZ). Připomněl akademikům, že z jejich vzdělanosti vyplývá i závazek odpovědnosti, který mají vůči společnosti. Jejich obory mohou podle něj přispět k obnovení souladu mezi civilizačním pokrokem a zájmem přírody. "Je-li naším cílem vybudovat oboustranně prospěšný vztah mezi přírodou a člověkem, pak je role elitní vzdělanosti klíčová," uvedl.     

Jan Jirák, který promluvil za všechny nově jmenované profesory, zdůraznil ve své řeči narůstající nároky na kvalitu vědecké i pedagogické práce.      

"Myslím, že takový den jako dneska to je taková krásná pečeť," řekl ČTK jeden z nově jmenovaných akademiků, herec a mim Boris Hybner. "Já jsem uvažoval o tom, že člověk napřed má takové období, kdy přijímá. Potom další období, kdy k tomu, co přijal, něco přidá. To je ta tvorba a tyhle věci. A potom přichází třetí část a to je, kdy člověk předává," dodal. Málokdo má podle něj to štěstí, aby tento koloběh uzavřel.      

Mezi novými profesory je tentokrát 19 žen. Nejvíce nových akademiků s nejvyšším titulem je z Univerzity Karlovy, prezident jich jmenoval 25. Dekret převzalo také devět akademiků z Univerzity Palackého v Olomouci a osm z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Nově jmenované profesory budou mít také například České vysoké učení technické v Praze, Vysoká škola ekonomická v Praze, Akademie múzických umění v Praze a Univerzita Pardubice.      


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze