Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Noví profesoři medicínských oborů

Noví profesoři medicínských oborů

19.5.2008, autor: red

Prezident České republiky Václav Klaus jmenoval v pondělí 19. května celkem devadesát čtyři nových univerzitních profesorů. Na základě návrhů vědeckých rad Univerzity Karlovy v Praze, Masarykovy univerzity Brno a Univerzity obrany Brno byl s platností od 20. května 2008 nejvyšší pedagogický titul udělen i devatenácti lékařům a medicínským vědeckým pracovníkům.

Pět nových profesorů je z oboru vnitřního lékařství, po třech z onkologie a pediatrie. Z pohledu počtu oceněných je se třemi novými profesory nejúspěšnějším pracovištěm III. interní klinika 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Proto jsme se jejího přednosty prof. MUDr. Štěpána Svačiny zeptali, v čem tkví tajemství tohoto manažerského úspěchu. „Naše III. interní klinika 1. LF UK a VFN žije především z odkazu prof. Charváta. Charvátovská tradice způsobuje, že se členové jednotlivých odborných skupin stimulují a vzájemně soutěží, přijímají nové Ph. D. studenty a publikují. Klinika mívá ročně kolem 40 až 50 impaktovaných publikací, a to přináší profesury ,téměř‘ automaticky. Takto vysoký počet impaktovaných publikaci přitom nebývá na interních klinikách v Čechách běžný. Profesorů máme nyní na klinice 12 a přednosta na tom má jen malou zásluhu. Stačí jen pokračovat v rozvíjení zmíněné tradice i v oblastí řízení kliniky i včetně toho, že občas je třeba někoho k habilitaci malinko ,postrčit‘ a potřebu habilitace mu připomínat,“ říká prof. Svačina.

Celá redakce Medical Tribune nově jmenovaným profesorům upřímně blahopřeje.


Dokončení na str. A3 Dokončení ze strany A1 Nejvyšší pedagogický titul z rukou prezidenta republiky Václava Klause převzali: Prof. MUDr. Luděk Červenka, CSc. (pro obor lékařská fyziologie), 2. LF UK Praha a IKEM Praha Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. (pro obor vnitřní nemoci), III. interní klinika VFN a 1. LF Praha Prof. MUDr. Václav Hána, CSc. (pro obor vnitřní nemoci), III. interní klinika VFN a 1. LF Praha Prof. MUDr. Radek Hart, Ph. D. (pro obor chirurgie), Traumatologická klinika LF MU Brno a Nemocnice Znojmo Prof. MUDr. Jaroslav Hruda, CSc. (pro obor pediatrie), v souč. Oddělení dětské kardiologie Dětské kliniky Vrije Universiteit Medisch Centrum v Amsterdamu Prof. MUDr. Alexandra Jirkovská, CSc. (pro obor vnitřní nemoci), Centrum diabetologie IKEM Praha Prof. MUDr. Michal Kršek, CSc. (pro obor vnitřní nemoci), III. interní klinika VFN a 1. LF UK Praha Prof. MUDr. Zdeněk Krška, CSc. (pro obor chirurgie), I. chirurgická klinika VFN a 1. LF UK Praha Prof. MUDr. Jaroslav Michálek, Ph. D. (pro obor pediatrie), Pediatrická klinika LF MU a FN Brno Prof. MUDr. Hana Papežová, CSc. (pro obor psychiatrie), Psychiatrická klinika VFN a 1. LF UK Praha Prof. MUDr. Jan Peregrin, CSc. (pro obor radiologie), 3. LF UK a Pracoviště radiodiagnostiky a intervenční radiologie IKEM Praha Prof. MUDr. Jiří Petera, Ph. D. (pro obor onkologie), LF UK v Hradci Králové a Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc. (pro obor onkologie), Ústav radiační onkologie 1. LF UK a FN Na Bulovce Praha Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc. (pro obor pediatrie), Pediatrická klinika 2. LF UK a FN Motol Praha Prof. MUDr. Jiří Stulík, CSc. (pro obor lékařská imunologie), Ústav molekulární patologie Fakulty vojenského zdravotnictví UO v Brně Prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. (pro obor onkologie), Klinika radiační onkologie LF MU a Masarykův onkologický ústav Brno Prof. RNDr. Jan Tachezy, Ph. D. (pro obor parazitologie), Katedra parazitologie Přírodovědecké fakulty UK Praha Prof. MUDr. Miroslav Zavoral, Ph. D. (pro obor vnitřní nemoci), Interní klinika 1. LF UK a Ústřední vojenská nemocnice v Praze Pplk. prof. MUDr. Jan Österreicher, Ph. D. (pro obor vojenská radiobiologie), Fakulta vojenského zdravotnictví Hradec Králové UO Brno.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze