Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Květen 2008
Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti zvolili nového krále

Ze tří královských kandidátů korunu nakonec získal Lukáš Pavel, student Vysoké školy ekonomické v Praze. „Své voliče zaujal zejména ve volné disciplíně, kdy na pódiu zarapoval text provázaný se svým programem na známou skladbu Gangsta’s Paradise od zpěváka Coolio,“ řekla mluvčí organizátorů Alžběta Pavlínová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Univerzity se mají proměnit ve firmy

České vysoké školy by měly brzy mnohem víc připomínat firmy: řídily by je správní rady, kde budou sedět kromě uznávaných vědců i zástupci měst a byznysmeni. Ti by měli tlačit na lepší výsledky školy a do zkostnatělých institucí přivést více soukromých peněz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Robotický den ve Mlejně

PRAHA Napínavé klání robotů proběhne v sobotu v Praze. Národní kolo soutěže Eurobot 2008 je tentokrát věnováno misi na Mars - roboti se utkají ve sbírání „vzorků horniny“ v podobě míčků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výstava představuje přírodní památku

HRADEC KRÁLOVÉ Fascinující Plachta - poslední přírodní ráj v okolí Hradce Králové je název výstavy, která ve středu začala v prvním patře Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v hradecké Šimkově ulici. Výstavu fotografií Zdeňka Audrlického zachycující hradeckou přírodní památku mohou zájemci navštívit až do 6. května.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Plzeň spolu s univerzitami usiluje o 10,5 mld. Kč dotací z EU

Až o 10,5 miliardy korun usiluje do roku 2015 město Plzeň ve spolupráci s univerzitami. Díky tomuto spojení, které bude schvalovat plzeňské zastupitelstvo v červnu, by měly mít radnice, vysoké školy a partnerské výzkumné ústavy větší šanci získat miliardové dotace z EU.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Převod fakultních nemocnic na akciové společnosti

Ministerstvo zdravotnictví dokončuje zákon, který by měl odzvonit fakultním nemocnicím, všechny se mají změnit na univerzitní nemocnice - akciové společnosti. Ministr Julínek si ale nemůže být vůbec jistý, že to neskončí jen u plánů, před poslanci to nebude mít zákon vůbec lehké.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Po diplomu touží stále více lidí

Počet maturantů se rok od roku snižuje a tak by se zdálo logické, že ubývá i uchazečů o studium na vysoké škole. To je ovšem omyl. Počet zájemců o vysokoškolské vzdělání je totiž rok od roku vyšší. Statistické údaje Ústavu pro informace ve vzdělání nárůst zájmu o studium jednoznačně dokládají. Zatímco v roce 2006 se na vysoké školy hlásilo 137,8 tisíce uchazečů, loni se toto číslo vyšplhalo na 146 tisíc. Ke studiu pak nastoupilo přes 92 tisíc studentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti ušetří tisíce

Proč se VŠPL nepokusila spojit raději s plzeňskou Lékařskou fakultou Univerzit Karlovy? „Na lékařské fakultě bychom byli pouze ústavem a nikoliv samostatnou fakultou. Myslím, že v rámci Západočeské univerzity bude vzdělávání v našich oborech zabezpečeno lépe. S lékařskou fakultou ale dobře spolupracujeme a chceme v tom pokračovat,“ říká Ilona Mauritzová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Julínek škrtl nemocnicím miliardu

Po svém nástupu na ministerstvo zdravotnictví Tomáš Julínek tvrdil, že za něj se fakultní nemocnice oddlužovat rozhodně nebudou. Teď už názor změnil. Ve vší tichosti na konci loňského roku přesvědčil ministra financí Miroslava Kalouska, aby odpustil Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) a Fakultní nemocnici v Motole dluhy v celkové hodnotě 1,2 miliardy korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Miliardu odpustili dvěma nemocnicím

S odpuštěním dluhu mohou podle prvního náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra počítat jen dvě z 11 fakultních nemocnic. Ostatní buď hospodaří vyrovnaně, nebo mají dluh menší, a jsou schopny ho splatit. Šnajdr včera potvrdil, že ministerstvo financí odpustilo Fakultní nemocnici Motol 412 milionů korun a Všeobecné fakultní nemocnici 805 milionů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr Julínek se snaží utlumit obavy rektorů

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) je podle mluvčího Tomáše Cikrta připraven zapracovat do zákona o univerzitních nemocnicích další pojistky proti privatizaci. Rektoři se totiž obávají, že přijdou o pravomoci při řízení těchto nemocnic.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pojistky proti privatizaci nemocnic

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) je podle mluvčího Tomáše Cikrta připraven zapracovat do zákona o univerzitních nemocnicích další pojistky proti privatizaci. Rektoři se totiž obávají, že přijdou o pravomoci při řízení těchto nemocnic.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká věda potřebuje nezávislý audit

Navrhovaný systém má ale i jeden zásadní problém. Při nastavování „ceníku“, podle kterého bude stát vědecké „výrobky“ platit, se snadno stane, že některé typy vědeckých publikací budou mít příliš vysokou „výkupní cenu“ vzhledem k námaze potřebné na „výrobu“ takové publikace. Finanční motivace pak může vést k „nadvýrobě“ nekvalitních publikací. Ještě horší je možná situace u inovací a aplikovaných výsledků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Kladno jako centrum vědy

Středočeský kraj si už v Kladně vyhlédl pozemky pro vědeckotechnický park, který chce vybudovat spolu s pražskými vysokými školami. Jde o území v lokalitě Dřín v areálu bývalých hutí, které je zčásti v majetku města. „Kladno bylo v této souvislosti osloveno, aby pomohlo s výběrem místa, kde by vědeckotechnický park mohl vzniknout,“ uvedl náměstek primátora města Kladna Miroslav Bernášek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Julínek bere fakultní nemocnice vědcům, dosadí své lidi

V definitivní verzi jednoho z reformních zákonů, které mají zcela změnit tvář českého zdravotnictví, ministr zdravotnictví Tomáš Julínek bere vliv lékařským univerzitám.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Duel blogerů: Je Julínkova reforma tunelem pojišťoven?

Chystá se obří tunel ve zdravotnictví, obává se profesor Václav Hořejší, ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd. Své obavy dokládá textem, který již řadu dnů koluje po internetu a k němuž se jako možnému skrytému scénáři transformace zdravotních pojišťoven přiklonila podle něj řada odborníků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zákon o transformaci fakultních nemocnic na nemocnice univerzitní

Tak tak komunikace, musím říct, opravdu je problematická záležitost. My jsme spolu hovořili s panem ministrem Julínkem někdy před rokem a půl nebo něco takového na téma, že by se něco takového mohlo chystat. Tam jsme se rovnou domluvili na tom, že bude potřeba to dělat společně. Já jsem tehdy neměl důvod jaksi nějak to blokovat. Jenom jsem říkal, jestli v obecné rovině. Jenom jsem chtěl, musíme to dělat společně. Pak bylo třičtvrtě roku ticho po pěšině, kdy jsem se opravdu opakovaně pokoušel o nějakou komunikaci a pak přišel jaksi věcný záměr na papíře, tady to máte, žádná řeč se nevede, bude to akciovka, diskuse jsou zbytečné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita v Plzni se rozrůstá o fakultu zdravotnických studií

Západočeská univerzita se rozrůstá o novou, v pořadí osmou, fakultu. Vytváří ji ze soukromé Vysoké školy v Plzni, která nabízela vzdělání v bakalářských zdravotnických programech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studovat právnické fakulty se stále vyplatí

Vedle prestiže, která je daná příslušností k Univerzitě Karlově, je to především vyrovnaná úroveň ve výuce všech právních oborů. Snažíme se zavádět interaktivní formy výuky, posilujeme také kontakt s praxí, zaměřujeme se na otázky argumentace v právu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Miliony pro nejlepší vědce

Například za odborný článek v mezinárodně uznávaném časopise by vědec mohl dostat i dva miliony korun. »Za patenty či licence i pět milionů korun. Vydělávat budou jen ti, kdo mají za sebou výsledky,« říká Marek Blažka, sekretář vládní Rady pro výzkum a vývoj.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dejme křídla našim univerzitám

Téměř dvacet let žijeme ve svobodné společnosti. Ale ke kvalitnímu životu jen svoboda nestačí. Nutná je i otevřenost. Stav, v němž každý díky píli může dosáhnout úspěchu. Stoupat na společenském žebříčku bez ohledu na to, z jakých poměrů pochází. Důležitým předpokladem něčeho takového je dnes co nejlepší vzdělání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Děsivá vize českého zdravotnictví

Z předchozího je zřejmé, jak důležitou součástí obchodního úspěchu těch, kdo se snaží obsadit trh se zdravotnickým podnikáním, je vyřazení konkurence fakultních nemocnic. Je to fakticky sovětský model, který nemá v Evropě obdoby, varují představitelé Karlovy univerzity. Aktuálně.cz přineslo jako první také podrobnosti o záměrech Julínkova ministerstva, které vyčetlo z paragrafovaného znění návrhu zákona o fakultních nemocnicích.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Skončí nemocnice jako továrny?

Souhlasím s tím, že je vhodné změnit status dnešních fakultních nemocnic, avšak nově navrhovaná forma je z mnoha důvodů nepřijatelná. Je nutné si uvědomit, že u fakultních nemocnic by mělo být na prvním místě: co nejlépe léčit i vzdělávat. Platí, že všechny lékařské obory nejsou stejně „výdělečné“ a výuka ani věda nejsou levnou záležitostí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Vysokou školu do každého města

Vysoká škola v Chrudimi? A proč ne? Už dávno neplatí, že za titulem se míří jen do Prahy, Brna nebo Olomouce. Studovat se dnes dá třeba v Táboře, Kroměříži, Jindřichově Hradci nebo i v bývalé výspě horníků, na Kladně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Suchý s Molavcovou zazpívají na fakultě

Jitka Molavcová, Jiří Suchý a kapela divadla Semafor vystoupí dnes v 19 hodin v pořadu Koncert aneb Já věděl... ve velké posluchárně hradecké Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Šimkově ulici. Oblíbená komická dvojice se projde semaforským repertoárem od počátků po současnost, chybět jistě nebudou ani úpravy jazzových evergreenů a písniček Jaroslava Ježka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stát odpustil nemocnicím dluh

Ačkoliv Tomáš Julínek po svém nástupu na ministerstvo zdravotnictví tvrdil, že nebude oddlužovat fakultní nemocnice, odpustil teď stát po ministrově intervenci dluhy Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a Fakultní nemocnici v Motole.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Varování před kroky ministerstva zdravotnictví

Změny, které dnes exekutiva nejen chystá, ale i provádí, jsou změnami nevratného charakteru a budou mít dalekosáhlý dopad nejen na kvalitu výuky na lékařských a farmaceutických fakultách (a tím i na úroveň lékařského výzkumu), ale i na péči o současné a především budoucí pacienty. Z toho důvodu považujeme za nutné jednak informovat o chystaných změnách, jednak i touto cestou vyzvat vládu, aby s představiteli univerzit otevřeně diskutovala a ve skutečné spolupráci s univerzitami připravila nový návrh transformace fakultních nemocnic.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Julínek slíbil univerzitám záruky

Ministr Julínek je připraven zapracovat do zákona o univerzitních nemocnicích další pojistky proti privatizaci nemocnic. Rektoři se obávají, že přijdou o pravomoci při řízení. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt řekl, že ministr Julínek dá rektorům nabídku, že v paragrafovaném znění zohlední jejich další požadavky. „Vláda ve svém usnesení deklarovala, že nehodlá budoucí univerzitní nemocnice privatizovat,“ uvedl jednu z pojistek Cikrt.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Je možná skutečná reforma zdravotnictví?

Nebudu se zabývat ČSSD, jejíž ideologie se pohodlně stala pokračováním socialistických myšlenek z komunistické éry. Považuji však za užitečné položit si otázku, zda ODS je skutečně stranou pravicovou. Přestože nejsem politolog, dovolte mi k tomu pár poznámek, protože je považuji za klíčové k pochopení politické neschopnosti provést u nás skutečnou reformu zdravotnictví.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánek s Liškou odstartují debatu o reformě vysokých škol

Diskusi o reformě českého vysokého školství se dnes chystají odstartovat premiér Mirek Topolánek (ODS) spolu s ministrem školství Ondřejem Liškou (SZ). Debatu o podobě koncepčního dokumentu - takzvané Bílé knihy - zahájí na Inovačním fóru, které se uskuteční v pražském Lichtenštejnském paláci.     

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Studenti medicíny protestují proti vzniku univerzitních nemocnic

Petici, informační kampaň a protestní shromáždění proti přeměně fakultních nemocnic na akciové společnosti s menšinovým podílem univerzit chystají studenti šesti lékařských a jedné farmaceutické fakulty. ČTK to dnes sdělila mluvčí koordinačního výboru studentské iniciativy Zuzana Elbertová.      

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity čekají reformy. Liška představil Bílou knihu

První verzi navrhované reformy vysokého školství dnes oficiálně představil ministr školství Ondřej Liška. Dokument nazvaný Bílá kniha terciálního vzdělávání má otevřít veřejnou diskusi o plánovaných změnách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proti transformaci FN se postavili i medici

Zástupci studentů lékařských fakult Univerzity Karlovy (všech tří pražských i LF UK v Plzni), Univerzity Palackého v Olomouci a Farmakologické fakulty UK v Hradci Králové vydali 1. května společné prohlášení k plánovanému převodu fakultních nemocnic na univerzitní nemocnice, a.s.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Uvažované změny ve vysokém školství

Jak dál ve vysokém školství? Debatu právě na tohle téma dnes odstartoval premiér Mirek Topolánek spolu s ministrem školství Ondřejem Liškou. Směřování změn na vysokých školách shrnuje takzvaná Bílá kniha. Podnět přitom dalo zasedání vlády z kraje března v Kolodějích.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České vysoké školství ve světě propadá

Hlavním důvodem vzniku Bílé knihy terciárního vzdělávání je, že české vysoké školství potřebuje změnit. Přestože podle ministerstva školství prošlo terciární vzdělávání od roku 1989 mnoha významnými změnami, trpí stále zásadními nedostatky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařské fakulty nelze seřadit do tabulky

Hodnocení vědy je opět tématem dne. Nejen to, jsme svědky sestavování různých žebříčků českých univerzit, ba i jednotlivých fakult. Jde o snahu zařadit vysokoškolské subjekty do jakési fotbalové ligy. Rozdíl mezi fotbalovými oddíly a univerzitami je zřejmý. Ve fotbale ten, kdo dá víc gólů, než dostane, je lepší. Co jsou ale góly při hodnocení univerzit? Jaký to má význam srovnávat do »tabulky« jednotlivé školy?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pacient jako vábnička pro miliardové zisky

Ministerstvo zdravotnictví ubezpečuje občany, jaký ráj na ně čeká, pokud se v resortu prosadí soukromá iniciativa. Zní to velmi líbivě: pojišťovny dnes fungují jako účetní jednotky, neboť nemají motivaci dobře se starat o pacienty a šetřit. Dejme jim zákonem povinnosti, postavme nad ně regulační úřad a pak už jim dovolme, aby ze své péče taky měly nějaký zisk.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Vláda navrhne studentům granty. Tisícovky, nebo jen stovky?

Změny financování vysokoškoláků plánují premiér Mirek Topolánek a ministr školství Ondřej Liška (SZ). Podle Lišky budou moci už v nejbližších měsících získat státní granty z rozpočtu a od Evropské investiční banky. „Částka, která padá nejčastěji, se pohybuje kolem tří tisíc korun na měsíc. Ale tohle všechno budeme ještě konzultovat s experty,“ uvedl Liška.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánek otevře univerzity, rektoři mají námitky

Ministr školství Ondřej Liška dodal, že není možné čekat. "Plýtváme lidským zdroji, když zdejší děti z dělnických rodina mají vůbec nejmenší šanci na vysokoškolské vzdělání z celé Evropské unie," komentoval údaje Eurostatu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medici nechtějí z fakultních nemocnic akciové společnosti

Desítky podpisů za pár dní získali studenti sedmi lékařských fakult pod protestní petici. V ní vyzývají vládu, aby se vzdala záměru na převedení fakultních nemocnic na univerzitní akciové společnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Je nevidomá, ale maluje. Barvy cítí

Pavla Francová se s těžkou vadou zraku už narodila, přišla o něj v patnácti letech. Vystudovala angličtinu na Karlově univerzitě a psychoterapii na Pensylvánské univerzitě. Pak začala sbírat medaile - na přelomu 80. a 90. let se účastnila šampionátů v plavání, atletickém běhu i běhu na lyžích. Trofejí má doma přes stovku, třeba zlatou z paralympijských her v Barceloně v běhu na patnáct set i tři tisíce metrů. Pak závodit přestala - a začala malovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výsledky soutěže doktorandských a diplomových prací »Cena ČEZ 2007«

Vítězem v kategorii doktorandských prací je doktorand z PřF UK Jakub Reiter s prací »Nové elektrolyty pro moderní elektrochemické aplikace«, druhou cenu si odnesl Ing. Michal Hoznedl ze ZČU Plzeň za práci »Difuzorová proudění«.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Peníze pro soukromé školy

Česko by se tak stalo jednou z mála evropských zemí, kde stát finančně podporuje i soukromé vysoké školy. Například v Německu či Francii nic takového neexistuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Spor o nemocnice zasáhl i vládu

Zatímco návrh zákona o univerzitních nemocnicích jako neziskových obchodních společnostech se teprve bude schvalovat, Tomáš Julínek už chystá převod fakultních nemocnic na akciové společnosti. Ministerstvo zdravotnictví, pod které fakultní nemocnice spadají, je může na „akciovky“ převést na základě zákona o majetku státu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medici chystají pohřeb zdravotnictví

Od úterý si studenti na své pláště připevňují samolepky s nápisem „Stop univerzitním nemocnicím bez univerzit“. Na fakultách v Praze, Plzni, Olomouci i Hradci Králové je k podpisu také jejich petice, ke které se zatím připojily stovky lidí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  ODS posiluje občanskou společnost

Proti univerzitním nemocnicím v podobě akciových společností se bouří i medici. Jejich iniciativa vznikla z podnětu volených zástupců studentů tří lékařských fakult a farmaceutické fakulty v Praze, podpořili ji studenti lékařských fakult v Olomouci, Plzni a Hradci Králové. Koordinuje ji jejich výbor, a to je ještě cennější než protest sám. Lidé se stávají svobodnějšími, občanštějšími.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánkova vláda drasticky omezí dotace univerzitám

Pouze o 700 milionů během tří let zvýší vláda dotace, které univerzitám vyplácí za výuku.Znamená to, že letošní částka 21,1 miliardy se bude ročně zvyšovat o procento. To nepokryje ani inflaci, kterou Česká národní banka předpovídá v roce 2009 na tři procenta a v následujících dvou letech na dvě procenta.Přitom se nepočítá, že stát vydá víc na údržbu majetku, ani že učitelům zvýší reálné platy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita by mohla dostat část uvolněných prostor Klementina

Karlova univerzita by ráda využívala některé prostory Klementina - pokud se z nich odstěhují novodobé fondy Národní knihovny (NK) do nové budovy. Univerzita má také zájem na prostorech právě v zamýšlené nové budově knihovny. Této příští spolupráce se týká smlouva o spolupráci obou institucí, kterou dnes podepsali ředitel NK Vlastimil Ježek a rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na 1. lékařské fakultě zkoušky nově i ze studijních předpokladů

Letos poprvé budou zájemci o studium na první lékařské fakultě Univerzity Karlovy skládat přijímací zkoušky nejen z fyziky, chemie a biologie, ale vyplní také test studijních předpokladů. Kromě vědomostí tak ukážou i své schopnosti logického uvažování a analýzy. Novinářům to dnes řekl děkan Tomáš Zima.      

   

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy mají jednotný systém proti plagiátorům

Celkem 17 českých vysokých škol může ode dneška používat program na odhalování plagiátorů. Software vyvinuli odborníci brněnské Masarykovy univerzity. Na vytvoření programu získaly školy deset milionů korun od ministerstva školství. Univerzity nyní připravují podmínky pro vkládání prací do systému, řekla dnes ČTK mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor: Hrozí zhoršení péče

Akciová společnost je pro nemocnice nejvyšší úrovně špatná forma, kritizuje rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl plán ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).

Dětský uzel aktuálního dokumentu (Další) perný týden ministra Julínka

Studenti Univerzity Karlovy v úterý pohřbí kvalitu českého zdravotnictví. S její rakví a peticí za zastavení změn ve fakultních nemocnicích se ale nejdříve vydají k úřadu Tomáše Julínka. Nelíbí se jim, že ministr nechce dát vysokým školám v chystaných univerzitních nemocnicích většinový podíl akcií.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reforma státních nemocnic

Podle rektora Karlovy univerzity Václava Hampla by tak vysoké školy ztratily na chod univerzitních nemocnic vliv. Proti reformě fakultních nemocnic se spojili medici z lékařských fakult v Praze, Plzni, Olomouci a Hradci Králové. Jejich protesty vyvrcholí toto úterý průvodem Prahou, který má symbolizovat „pohřeb kvality českého zdravotnictví“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity bojují s plagiáty

Zcela nový systém použije většina univerzit už při letošních obhajobách diplomových prací. Počítačový program, který vyvinuli odborníci brněnské Masarykovy univerzity a používají ho od roku 2006, umožní pedagogům zjistit, jestli studenti při psaní prací neopisovali. „Porovnává, zda se věty a odstavce studentských prací neshodují s těmi, které byly napsané již dříve,“ vysvětlila mluvčí brněnské univerzity Tereza Fojtová. Některé univerzity se do pilotního projektu zapojily už v minulém roce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Vysoké školy teď dokážou odhalit, kdo opsal práci

Vysokoškoláci, kteří se v červnu chystají k obhajobě závěrečné práce, možná zažijí horké chvilky. Tedy v případě, že svoji práci opsali.

Devatenáct vysokých škol začalo včera používat počítačový systém, který odhalí plagiátorství. Pozná totiž shodné pasáže v různých textech. Systém vytvořila Masarykova univerzita v Brně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Praha v pohybu

Člověk téměř cítí, jak se ve stromech rozproudila míza a lidé jako by ožili, probudili se ze zimní letargie a vyrážejí ven, na sluníčko a čerstvý vzduch.

Také turistický ruch je živější než v zimních měsících, jarní příval energie je zkrátka patrný úplně všude. Minulý víkend např. proběhl Prahou mezinárodní maraton a i na univerzitě jsme pohybu zasvětili tradiční květnový Rektorský sportovní den.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita radí závislým na internetu

Asi u třetiny vysokoškolských studentů existuje podle odborníků riziko závislosti na internetu, počítačových hrách nebo alkoholu. Nejen jim nabízí služby nová ambulance v prostorách Centra adiktologie Univerzity Karlovy v Praze. Poskytuje zdarma poradenství a individuální či rodinné psychoterapie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy bojují proti nepoctivým studentům

Vysoké školy se odhodlaly k radikálnímu kroku. Vyrazily do boje proti studentům, kteří podvádějí a u zkoušek odevzdávají opsané práce. Sedmnáct škol se propojilo počítačovou sítí, která umí nepoctivé studenty odhalit. Systém najde každého, kdo si do své práce zkopíruje cizí text. Takovému studentovi pak hrozí i vyhazov ze školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nemám čas, jsem v důchodu

V aule Karolina v Praze však loni slavnostně ukončilo studium v rámci Univerzity třetího věku i devět set seniorů, Masarykova univerzita v Brně jich letos vzdělává téměř šestnáct set, jednosemestrální i víceleté kursy pro seniory vypisuje i většina ostatních vysokých škol v Česku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Anketa: Vysokoškoláci, jak vycházíte s penězi?

Karel Bílek, 1. lékařská fakulta UK, třetí ročník - Za měsíc utratím méně než tři tisíce korun.

- 1500 korun za bydlení a zbytek je na cestování, jídlo mám totiž vždycky od maminky a učebnice si půjčuji.

- Peníze na školu dostávám od rodičů, pár stovek si taky vydělám na koncertech s naší deathmetalovou skupinou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Julínek nechce zpomalit reformu zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) nehodlá vyslyšet požadavek Strany zelených, aby zvolnil postup reformy a rozdělil balík zákonů na dvě části.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Naše budoucí Marie Curieové?

Doktorskými tituly ověnčené tři z nich, Marta, Jana a Petra, jsou příjemné mladé maminky, do kterých by nikdo na první pohled neřekl, že se rozhodly pro „suchou“ vědu. Jako nadějné vědátorky do 35 let dostaly za své bádání a přínos vědě zvláštní ocenění.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medici pokračují v přípravě protestů, Julínek je nepřesvědčil

Medici pokračují v přípravě protestů proti přeměně fakultních nemocnic na akciové společnosti s menšinovým podílem univerzit. Mluvčí studentské iniciativy Marek Hilšer dnes ČTK řekl, že ani čtyřhodinová debata s ministrem Tomášem Julínkem (ODS) nerozptýlila jejich obavy, že univerzity ztratí vliv na výuku a výzkum. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt ČTK ale řekl, že vliv univerzit v akciovkách je zajištěn.      

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentům VŠ slouží zdarma nová ambulance pro závislosti

Asi u třetiny vysokoškolských studentů existuje podle odborníků riziko závislosti na internetu, počítačových hrách nebo alkoholu. Nejen jim nabízí služby nová ambulance v prostorách Centra adiktologie Univerzity Karlovy v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Podle Julínka dá zákon univerzitním nemocnicím záruky, doplní je

Zákon o univerzitních nemocnicích zajistí podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) dostatečný vliv univerzitám na výuku, výzkum i chod nemocnic. Budou mít 34 procent akcií, k zásadním rozhodnutím ale bude nutný dvoutřetinový souhlas, stát je nepřehlasuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus dnes jmenuje 94 profesorů

Prezident Václav Klaus dnes jmenuje 94 nových profesorů. Dekrety v pražském Karolinu předá akademikům 16 českých vysokých škol. Nejvíc návrhů, 25, předložila Univerzita Karlova v Praze. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo staví princip univerzity na hlavu

Nová Bílá kniha už ani neužívá slova »student«, protože je nahrazuje politicky korektním termínem »klient«. Sice v obecné rovině mluví o potřebě různých druhů institucí »s rozdílnými aspiracemi, vizemi a cíli«, ale tuto proklamaci dále popírá jednoznačná orientace na těsnou vazbu mezi zaměstnavateli a systémem vzdělávání, která se má promítnout do způsobu financování a řízení vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co navrhuje ministr Julínek, je riskantní experiment

V žádné evropské zemi nebylo dosud zdravotnictví privatizováno v takové míře, jak váš ministr navrhuje. Například univerzitní nemocnice jako akciové společnosti, něco takového je ve vyspělých státech jevem zcela okrajovým.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co by noví profesoři rádi měnili?

Podpora nezávislosti akademické obce Jmenování profesorem Karlovy univerzity je jistě velkou ctí. Není to ale titul čestný, je to titul akademický, který zavazuje k akademické práci v rámci vysoké školy i v rámci mezinárodní odborné komunity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Noví profesoři medicínských oborů

Prezident České republiky Václav Klaus jmenoval v pondělí 19. května celkem devadesát čtyři nových univerzitních profesorů. Na základě návrhů vědeckých rad Univerzity Karlovy v Praze, Masarykovy univerzity Brno a Univerzity obrany Brno byl s platností od 20. května 2008 nejvyšší pedagogický titul udělen i devatenácti lékařům a medicínským vědeckým pracovníkům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rakev není argument

Byl bych rád, kdyby si akci - i když už ji mají rozjetou a svým způsobem možná i nějak zaplacenou - ještě rozmysleli a popřemýšleli, zda tak činí v zájmu univerzitních nemocnic či někoho jiného. Dohodli jsme ale jinou věc - ve středu 21. května se v Praze na 1. LF UK a v pondělí 26. května v Olomouci uskuteční shromáždění věnovaná problematice univerzitních nemocnic.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus jmenoval 94 nových profesorů, mezi nimi Hybnera a Jiráka

Prezident Václav Klaus dnes v pražském Karolinu předal jmenovací dekrety 94 novým profesorům vysokých škol. Jmenoval je na návrh vědeckých a uměleckých rad škol v různých oborech, ekonomických, technických, lékařských nebo uměleckých. S účinností od úterý tak byli profesory jmenováni například herec a mim Boris Hybner nebo mediální expert Jan Jirák. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti proti přeměně fakultních nemocnic

Přibližně tři stovky studentů všech lékařských fakult v ČR v úterý uspořádaly v Praze protestní shromáždění proti záměru ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) změnit fakultní nemocnice na univerzitní a z nich vytvořit akciové společnosti s menšinovým podílem univerzit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nemocnice nechte být, vzkazují studenti ministrovi

Tři stovky studentů lékařských fakult z celé republiky včera protestovalo proti záměru přeměnit univerzitní nemocnice na akciové společnosti. V poledne studenti vyvěsili protestní transparent na pražský Železniční most. Profesoři i studenti se obávají, že vysoké školy ztratí vliv na výuku a výzkum, což podle nich povede ke zhoršení kvality zdravotní péče.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Medici dali úřadu živou vodu

Pod heslem „Univerzitní nemocnice bez univerzit?“ demonstrovali včera studenti lékařských fakult proti plánované reformě fakultních nemocnic. „Považujeme snahy ministerstva za nebývalý experiment,“ prohlásil mluvčí studentské iniciativy Marek Hilšer.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medici křísí nemocnici

Symbolické smrti „fakultní nemocnice Vendulky“ přihlížely včera odpoledne na Albertově více než dvě stovky mediků a profesorů. Studenti medicíny a farmacie se před budovou Fyziologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy sešli proto, aby vyjádřili svůj nesouhlas s návrhem zákona o univerzitních nemocnicích, který připravuje ministerstvo zdravotnictví.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odbory: Stávka bude

Už včera pak proti části reformy zdravotnictví demonstrovaly tři stovky studentů pražských lékařských fakult. Nelíbí se jim hlavně plánovaný převod fakultních nemocnic na akciovky, který může podle nich ohrozit výuku lékařů v Česku. To ale ministerstvo odmítá. »Nemocnice budou dál sloužit výuce a výzkumu,« říká mluvčí Tomáš Cikrt.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  K protestům proti zdravotnickým reformám se připojili i studenti a pracovníci fakultních nemocnic

Džbán živé vody jako symbol dialogu o reformě namísto slibované rakve s pohřbenou fakultní nemocnicí poslali dnes medici ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi. Smírným gestem uzavřeli shromáždění pořádané proti jeho záměru vytvořit univerzitní nemocnice jako akciové společnosti s menšinovým podílem univerzit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Transparent varoval před transformací fakultních nemocnic na univerzitní

Zákon o univerzitních nemocnicích říká, že univerzity by měly třicet čtyři procent akcií a stát by měl majoritu. Ty akcie jsou převoditelné na někoho, na nějaký jiný subjekt. Většinu bude vlastnit stát a když se stát to rozhodne prodat, tak ty univerzity těžko budou moct do toho vstoupit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti protestovali proti transformaci fakultních nemocnic

"Ne hazardu s fakultními nemocnicemi," transparent, který zahájil v poledne protesty, pověsili studenti lékařských fakult z pražského železničního mostu. Nechtějí, aby ministr zdravotnictví Tomáš Julínek prosadil transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Julínek bude dnes vysvětlovat reformu profesorům a medikům

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek předstoupí dnes před profesory medicíny i mediky s vysvětlením reformy. Akademická obec se obává jeho plánu vytvořit univerzitní nemocnice jako akciové společnosti s menšinovým podílem vysokých škol. V úterý proti tomu protestovali v Praze na Albertově studenti lékařských fakult z celé republiky. Pod studentskou peticí "proti univerzitním nemocnicím bez univerzit" je 4500 podpisů. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy mohou navrhovat projekty a žádat o evropské dotace

Vysoké školy mohou až do 19. září navrhovat projekty, na které mohou dostat dotaci z evropského programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekty mají přispět ke zlepšení jejich výuky, umožnit stáže studentů u jejich budoucích zaměstnavatelů či spolupráci škol se zahraničními vzdělávacími a vědeckými institucemi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ostrava začíná bojovat o vznik lékařské fakulty

Ostravská univerzita, která donedávna plánovala pouze otevření fakulty medicínských studií pro nelékařské obory, teď zahajuje boj také o vznik fakulty pro vzdělávání lékařů. Donutil ji k tomu striktní postoj současného ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, podle kterého nemůže být univerzitní nemocnice tam, kde není lékařská fakulta.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Julínek škodí zdraví i pravici

Mají zásadně změnit celý systém zdravotnictví, především převést zdravotní pojišťovny a velké nemocnice na akciové společnosti. Zvedla se proti tomu vlna protestů ze strany veřejnosti, pacientů, univerzit, lékařské komory i řady odborníků, opozice i koaličních partnerů ODS.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odboráři Julínka vypískali

Bojovou atmosféru včera před Úřadem vlády v Praze vytvořili lidé nespokojení se změnami zdravotnictví a majetkovými přesuny, které v něm chystá ministr Tomáš Julínek (ODS). Demonstranty neodradilo chladné počasí ani déšť. Julínka vyzvali k zastavení reformy nebo demisi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzva Julínkovi: Neměňte fakultní špitály na akciovky

Posluchárna 1. lékařské fakulty UK byla ve středu odpoledne horkou půdou. Konala se zde veřejná debata mezi akademiky a mediky na jedné straně a zástupci ministerstva zdravotnictví na straně druhé.

Sporným tématem byl ministerstvem avizovaný převod fakultních nemocnic z příspěvkových organizací na akciové společnosti. Univerzitní učitelé se staví zásadně proti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tunel ve zdravotnictví? Něco na tom může být, připouštějí odborníci

V materiálech načrtnuté souvislosti však opatrně připouštějí i zdravotničtí experti stejně jako akademické kruhy. "Je to možné a je to velmi pravděpodobné," řekl iDNES.cz o možném riziku Petr Fiala, který vyučuje ekonomiku zdravotnictví na Karlově univerzitě. Jako nestraníka ho KDU-ČSL přizvala do expertní skupiny, která má za úkol dopady Julínkových změn posoudit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Julínek vyzval vysoké školy ke spolupráci na zákoně

Na dnešním shromáždění ministr řekl pedagogům, studentům i zaměstnancům první lékařské fakulty Univerzity Karlovy, aby mu dali návrhy, jak chtějí v zákoně upřesnit roli fakulty a garantovat jistoty. Školy se obávají, že v akciových společnostech ztratí vliv na výuku a výzkum a zhorší se kvalita zdravotní péče.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na shromáždění akademické obce přišly stovky lidí

Stovky pedagogů, studentů i zaměstnanců první lékařské fakulty přišly na dnešní shromáždění akademické obce, kde jim má ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) vysvětlit své záměry s univerzitními nemocnicemi. Obávají se, že v akciových společnostech ztratí školy vliv na výuku a výzkum a zhorší se kvalita zdravotní péče.   

Dětský uzel aktuálního dokumentu Postgraduální studenti UK navštěvují komunikační kurzy

Dvě stovky postgraduálních studentů biomedicínských věd z Univerzity Karlovy prošly komunikačními a manažerskými kurzy. Měly je naučit lépe prezentovat své výsledky, vyhledávat grantové příležitosti, sepisovat žádosti o granty, psát recenze publikací a vést projektový tým. ČTK dnes kurzy představil Daniel Hodyc z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.      

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na shromáždění akademické obce přišly stovky lidí

Stovky pedagogů, studentů i zaměstnanců první lékařské fakulty přišly na dnešní shromáždění akademické obce, kde jim má ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) vysvětlit své záměry s univerzitními nemocnicemi. Obávají se, že v akciových společnostech ztratí školy vliv na výuku a výzkum a zhorší se kvalita zdravotní péče.   

Dětský uzel aktuálního dokumentu Plzni jde o deset miliard z EU

„Pokud budou žadatelé maximálně úspěšní, mohou celkové dotace z EU dosáhnout až k deseti miliardám korun. Do toho jsou započítány i související záměry například Západočeské univerzity nebo Lékařské fakulty UK,“ prohlásil šéf Útvaru pro koordinaci evropských projektů (ÚKEP) města Plzně Erich Beneš.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti poslali Julínkovi džbán živé vody jako symbol dialogu

"Mám velké výhrady, každá reforma musí hledět, aby nezrušila něco, co funguje, když zavádí něco nového, mělo by to být přínosem a mělo by to být po diskusi. Toto je ale strategické rozhodnutí a žádné argumenty se nezvažují," řekl ČTK profesor Pavel Klener.   

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budoucnost fakultních nemocnic a zdravotnictví v Česku

Já bych chtěl říci, tady se jedná o to, já největším optimistou, ale chtěl bych říci, je třeba vycházet z usnesení vlády, z určitých premis, které i v tom usnesení vlády jsou, a ty bohužel v tom návrhu zákona z druhého května letošního roku, které ministerstvo zaslalo, prostě nejsou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České odbory hrozí stávkou

Na středeční demonstraci šlo hlavně o reformy ve zdravotnictví, především pak o záměr privatizovat zdravotní pojišťovny a transformovat univerzitní nemocnice na akciové společnosti s menšinovým podílem vysokých škol. Za týden chtějí odboráři demonstrovat ve věci navrhovaných reforem důchodového zabezpečení, týden nato má proběhnout demonstrace proti vládním reformám všeobecně a o týden později se demonstrace odborářů zaměří na kritický stav ve školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Uspěje každý šestnáctý

„Máme kolem 3800 přihlášek. Počítáme s přijetím 230 až 240 lidí,“ odhaduje děkan fakulty Jaroslav Zachariáš. Tradičně obrovský zájem je o plzeňskou Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobře stmelená vláda

Když odboráři důrazně varují před asociálními dopady reformy, ukazuje jim vláda cestou do Teplic vztyčený prostředníček. Když rektoři vysokých škol protestují proti připravovanému oklešťování univerzitních svobod a proti faktickému krácení rozpočtu na vzdělání, vláda jim kyne stejným gestem jako odborářům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zdravotnická reforma: bouří se už i lékaři

Zdravotnická reforma vyvolává stále více kontroverzí. Protestují proti ní odboráři, studenti lékařských fakult i zástupci univerzit. Ve čtvrtek proti vládní krokům postavili také lékaři z České lékařské komory.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odborníci se radí o pomoci dětem

Vyrůstají mimo svou rodinu a potřebují pomoc. Dětí, které končí v ústavech, je stále víc. Právě systémovým změnám v péči o ohroženou mládež byla věnovaná mezinárodní konference, která včera proběhla na půdě Filozofické fakulty UK v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Při zkouškách uspěje jen každý šestnáctý

Přijímací zkoušky na vysoké školy se blíží. Největší zájem mají budoucí vysokoškoláci především o humanitní obory a o studium práv. Tradičně je velký nápor také na lékařskou fakultu. Stoupá ale i počet přihlášek na technické fakulty, kde navíc vycházejí uchazečům vstříc vypsáním dalších kol přijímacích zkoušek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Děkani tvrdě kritizují reformu vysokých škol

Děkani pedagogických fakult ale varují. „Některé závěry Bílé knihy by mohly vést k silnému omezení akademických svobod a pravomocí akademických senátů,“ napsali ve Výzvě akademickým obcím vysokých škol ČR.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  UK skončí praxe mediků v nemocnicích, prosadí-li Julínek fakultní akciovky

Pokud ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) prosadí transformaci univerzitních nemocnic na akciové společnosti, hrozí Univerzita Karlova odvetou. Její akademický senát včera rozhodl, že v tom případě budou ukončeny praxe mediků ve fakultních nemocnicích.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průzkum pro HN: kteří vědci by nejvíce zbohatli

Kdyby se už letos měly rozdělovat peníze na vědu tak, jak to Topolánkova vláda plánuje, nejlépe by na tom byly výzkumné týmy z Univerzity Karlovy.

A to především ty z Přírodovědecké a Matematicko-fyzikální fakulty. Nejstarší česká univerzita by si tak přilepšila až o tři čtvrtě miliardy korun.

Vyplývá to z průzkumu, který pro HN zpracovala Rada pro výzkum a vývoj.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita pro prarodiče a vnuky

V Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se konalo slavnostní ukončení dalšího ročníku Experimentální univerzity pro prarodiče a vnoučata. Organizovalo jej Centrum celoživotního vzdělávání při KD Vltavská a Přírodovědecká fakulta UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu VŠ budou do tří let v propadu čtyř miliard

Rada vysokých škol se ostře pustila do vlády kvůli financování veřejného vysokého školství. Tvrdí, že vysoké školy dostanou v příštím roce od státu na výuku méně peněz než letos. Politici ale slibovali před volbami pravý opak.

Podle rady, která je ze zákona orgánem reprezentace vysokých škol, jedná vláda v přímém rozporu se svým programovým prohlášením a programy politických stran.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proč vláda pokutuje vzdělání?

Více peněz vysoké školy ze státního rozpočtu zatím nedostávají a vláda se vůbec nesnaží, aby školy přijímaly více studentů, ba naopak. Přílivu studentů na vysoké školy brání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Veletrh EAIE v Praze: Nové trendy ve vzdělávání a prezentace Univerzity Karlovy


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 15.05 2024 20:14 , © Univerzita Karlova v Praze