Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vědci převezmou ceny za granty

Vědci převezmou ceny za granty

12.6.2008, autor: čtk

OCENĚNÍ


PRAHA Astrofyzik David Vokrouhlický, onkolog Bořivoj Vojtěšek a mikrobiolog Petr Baldrian převezmou příští týden Ceny předsedy Grantové agentury ČR. S oceněním je spojena finanční odměna ve výši sto tisíc korun. Vokrouhlického tým z Astronomického ústavu MFF UK zkoumal vliv slunečního záření na dlouhodobé změny heliocentrické dráhy a rotačního stavu asteroidů. Jedna taková událost vyvolala vznik rodiny asteroidů, z nichž jeden je spojován s vyhynutím dinosaurů. Vojtěšek se svým týmem z Masarykova onkologického ústavu v Brně zaujal výzkumem proteinů, které ovlivňují nádorové bujení. Výsledky mohou přispět k hledání nových možností léčby nádorových onemocnění. Ekologickým významem druhů hub, které v lesní půdě rozkládají listí, jehličí či zbytky větví, se zabýval tým Petra Baldriana z Mikrobiologického ústavu AV ČR. Zvláštní uznání dostal strojař Václav Dvořák, který zkoumal způsob, jak zlepšit směšovací procesy v tryskových čerpadlech.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze