Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Chytré bakterie

Chytré bakterie

6.6.2008,| autor: as. MUDr. Tomislav Švestka, CSc.

Probiotika jsou živé organismy lidského původu, které příznivě ovlivňují zdravotní stav.


Jejich podstatou je stabilizace přítomné mikroflóry a sliznice trávicího traktu. Tím se vytvářejí předpoklady pro příznivé ovlivnění zdravotního stavu příjemce s cílem dosáhnout prevence určitých chorob, případně jejich zlepšení. V současné době se nejčastěji užívají probiotika skupiny laktobacilů, bifidobakterie, některé nepatogenní kmeny E. coli a kvasinka Saccharomyces boulardi.

Probiotika musí splňovat určité nezbytné předpoklady. Musí být účinná a bezpečná, jsou aplikována v živém stavu, nesmějí mít žádné patogenní vlastnosti, nezbytná je odolnost k žaludeční šťávě a žluči, musí mít schopnost adherovat ke střevnímu epitelu a mít lidský původ. Probiotika jsou fyziologický lék, jsou velmi bezpečná, neboť se jedná o nepatogenní mikroorganismy.


Napravují škody


S důsledky porušení rovnováhy mikroorganismů v organismu se lze setkat v každodenní lékařské praxi, zejména u pacientů po ATB terapii. U většiny zdravých pacientů se mikroflóra střevní sliznice upravuje spontánně v určitém časovém horizontu. Podávání probiotik již během ATB terapie, a zejména pak v následné době, tento proces obnovy významně urychluje. Porucha složení mikroflóry je rovněž přítomna i u různých virových, bakteriálních, mykotických a parazitárních onemocnění.

V posledním období je pozornost věnována i možnému příznivému ovlivnění průběhu funkčních poruch trávicího traktu probiotiky. Vzhledem k nejasné příčině je u většiny pacientů léčba poměrně komplikovaná. Jsou známy skupiny léků, které mnohdy i v kombinaci s jinými léky přinášejí pouze přechodnou úlevu. Proto je úsilí výzkumu zaměřeno na objevení i jiných skupin léků, které by příznivě ovlivnily funkční poruchy trávicího traktu. Jednou z takových nadějných možností u dráždivého tračníku je podávání probiotik, zejména bakterie Lactobacillus plantarum. Účinek léčby spočívá v udržování rovnováhy střevní mikroflóry s následnou normalizací činnosti celého gastrointestinálního traktu. To se projevuje snížením bolestí břicha a nadýmání, regulací četnosti a množství stolice. Tím se potvrzuje, že zvýšení počtu bakterií Lactobacillus plantarum působí příznivě na snížení střevních obtíží pacientů s dráždivým tračníkem.


Perspektivní léčba


Závěrem lze konstatovat, že výzkum vlivu mikroflóry na trávicí trakt v posledních letech nabývá na důležitosti, neboť tento způsob léčby probiotiky se jeví jako perspektivní. Vyjadřuje určitou naději pro léčbu některých onemocnění nejen trávicí soustavy, nýbrž i jiných systémů včetně onkologických onemocnění. *




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze