Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Mezinárodní vědecká konference v Praze

Mezinárodní vědecká konference v Praze

13.6.2008 | 12:00 | pořad: Zprávy


Jorga HRUŠKOVÁ, moderátorka

--------------------

Systém hlasování na půdě Rady Evropské unie je tématem mezinárodní vědecké konference v Praze. Politologové a odborníci na ni představují své návrhy, jak zajistit co nejspravedlivější unijní hlasování. Konferenci sleduje náš redaktor Jan Osúch.


Jan OSÚCH, redaktor ČT, Lichtenštejnský palác, Praha

--------------------

Úvodem je třeba říci, že na konferenci se sešli skutečně přední evropští odborníci na problematiku hlasování. Zaznělo tu /špatný signál/ docentky Běly Plechanovové z Univerzity Karlovy, která se v českém prostředí tématu hlasování dlouhodobě věnuje, dále tu vystoupil i Vojtěch /nesrozumitelné/ z Jagellonské univerzity v Krakově, který je spoluautorem takzvaného jagellonského kompromisu, jakéhosi alternativního modelu hlasování v Radě Evropské unie. Mezi dalšími řečníky je třeba i londýnský matematik Moshé Machover. Celou konferencí provází český europoslanec Jan Zahradil, který byl jedním z hlavních vyjednavačů o Lisabonské smlouvě. Ta debata je velmi aktuální právě proto, že zmíněná Lisabonská smlouva způsob hlasování na půdě Rady Evropské unie mění. Pro určování hlasovací moci by totiž podle ní už neměl být rozhodující počet hlasů, který je stanovený v dosavadních smlouvách, ale počet obyvatel členských zemí a počet hlasů rady. Pokud by byla Lisabonská smlouva úspěšně ratifikována, nový způsob hlasování by začal platit od roku 2014, případně až 2017. Jednotliví řečníci zde tedy prezentují své pohledy na to, jak se v různých typech hlasování může měnit politická moc jednotlivých členských zemí Evropské unie, my tu konferenci budeme dál sledovat a ty hlavní argumenty jednotlivých řečníků vám přineseme v dalším zpravodajství.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze