Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červen 2008
Dětský uzel aktuálního dokumentu  Protesty učitelů

Vláda říká, že nemá peníze pro školství, ale vloni resorty uložily do rezerv osmdesát pět miliard korun. Vláda říká, že nemá zdroje, ale letos díky inflaci příjmy státního rozpočtu budou o pětadvacet miliard vyšší. Vláda říká, že nemá peníze, že nemá tři miliardy, ale má tři sta miliard na církevní restituce, takže tohle to je argument, který je zcela falešný.

Dětský uzel aktuálního dokumentu První pražské vědohraní

Fyzikální pokusy pro děti i dospělé, optické atrakce ve sklepení a srozumitelné přednášky čekají dnes na návštěvníky Novoměstské radnice v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zřetelná nespravedlnost

Právnická fakulta Karlovy univerzity nedávno uspořádala obsáhlou a velice zdařilou konferenci o nových jevech v právu. Věřím, že jde o nový trend.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Platforma pro setkávání studentů i pedagogů všech lékařských fakult

„V nejbližší době se plánuje spuštění plnohodnotného meziuniverzitního webového portálu, který má umožnit horizontální spolupráci všech českých a slovenských lékařských fakult,“ vysvětlil D. Schwarz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kam se ještě hlásit na VŠ

Karlova univerzita, Praha Filozofická fakulta - do 15. 7. se dá přihlásit na nově akreditované obory bakalářského studia italianistika (jednooborové i dvouborové), novořečtina (pouze dvouborové) a kulturologie (pouze jednooborové). Na italianistiku chce fakulta přijmout zhruba 35 uchazečů, na novořečtinu 20 a na kulturologii 30.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Kaplani v nemocnicích

Studenty na budoucí povolání nemocničních kaplanů připravuje Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze ve spolupráci s 1. a 2. lékařskou fakultou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chytré bakterie

Jejich podstatou je stabilizace přítomné mikroflóry a sliznice trávicího traktu. Tím se vytvářejí předpoklady pro příznivé ovlivnění zdravotního stavu příjemce s cílem dosáhnout prevence určitých chorob, případně jejich zlepšení. V současné době se nejčastěji užívají probiotika skupiny laktobacilů, bifidobakterie, některé nepatogenní kmeny E. coli a kvasinka Saccharomyces boulardi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Platy učitelů: čtvrté nejnižší v OECD

Čeští učitelé jsou na tom v porovnání se svými kolegy v zahraničí opravdu špatně. Mezi 32 zeměmi OECD jsou jejich mzdy dokonce čtvrté nejnižší. Méně si vydělávají už jen učitelé v Mexiku, Izraeli a Maďarsku

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lovci mamutů žili v lese

Holá krajina porostlá jen travinami, keříky a bičovaná vichrem. Tak měla vypadat doba ledová. Tuto představu nabourávají nové poznatky českých vědců. Obal pylového zrnka vydrží v zemi i několik milionů let. Drobné háčky, rýhy nebo vybouleniny na jeho povrchu jsou jako otisky prstů u člověka. Každá bylina i strom mají zcela nezaměnitelná zrnka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tak se předveďte

Patnáctka zájemců o studium indologie na Karlově univerzitě posedává na zemi před dveřmi, za kterými je ukrytá zkušební komise. Dlaždičky sice trochu studí, ale mladým pánům a dámám nic jiného nezbývá.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Otázky Václava Moravce, téma: Granty a půjčky pro studenty
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejlevněji je na kolejích

I v hlavním městě seženete ubytování za pár korun, a to i v létě. A pokud se smíříte se sprchami a záchody na chodbě a s tím, že zařízení pokojů bude opravdu skromné, tak za noc zaplatíte neuvěřitelných 150 korun za osobu. Vysokoškolské koleje totiž bývají o prázdninách volné a školy lůžka nabízejí právě turistům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci převezmou ceny za granty

Astrofyzik David Vokrouhlický, onkolog Bořivoj Vojtěšek a mikrobiolog Petr Baldrian převezmou příští týden Ceny předsedy Grantové agentury ČR. S oceněním je spojena finanční odměna ve výši sto tisíc korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři: univerzity potřebují o 3 mld. víc

České vysoké školy potřebují na příští rok o tři miliardy korun víc, než s kolika se počítá v aktuálním návrhu ministerstva financí. Na včerejším jednání v Brně se na tom shodli rektoři VŠ.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři chtějí o tři miliardy více

České vysoké školy potřebují na příští rok o tři miliardy korun víc, než s kolika se počítá v aktuálním návrhu ministerstva financí. Na včerejším jednání v Brně se na tom shodli rektoři VŠ.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři: univerzity potřebují na příští rok o 3 mld. Kč víc
Dětský uzel aktuálního dokumentu Školství je přefinancované

Vysokých škol je u nás víc než dost. Dokonce se odvažuji tvrdit, že až extrémně mnoho. Navíc nesouhlasím s častým tvrzením rektorů státních škol, že vysoké vzdělání není pro každého. Školy už nyní pociťují problémy týkající se akvizic studentů, což je jasným znamením konkurence.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Diplomka: Zn. levně

Pan Písař sice nemá vysokou školu ani na žádné nestuduje, ale o zkouškovém období má hodně napilno. Už mu sice bylo čtyřicet, ale usilovně píše seminární, bakalářské a diplomové práce. Nedělá to ovšem pro sebe a nedělá to zadarmo. Píše na zakázku, čímž si přivydělává ke své úřednické práci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přibývá vysokých škol

„O soukromé vysoké školy je v malém Karlovarském kraji stále menší zájem. Dochází zde k přetahování o studenta, takže Bankovnímu institutu rok od roku klesá počet přihlášek,“ řekl vedoucí konzultačního střediska školy pro Karlovarský kraj Tomáš Prekop.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mezinárodní vědecká konference v Praze

Systém hlasování na půdě Rady Evropské unie je tématem mezinárodní vědecké konference v Praze. Politologové a odborníci na ni představují své návrhy, jak zajistit co nejspravedlivější unijní hlasování.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědce zaujala epidemie obezity

Dříve se obezita považovala za estetický a společenský problém. V posledních desetiletích, kdy se stává celosvětovou epidemií, se ukázalo, že představuje i závažný zdravotní problém.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel překladatel Zdeněk Urbánek

V devadesáti letech zemřel ve čtvrtek v Praze po krátké nemoci spisovatel a překladatel Zdeněk Urbánek. Znal ho každý čtenář Galsworthyho Ságy rodu Forsythů, kterou přeložil už v roce 1957, s Jiřím Kolářem uvedl dva roky předtím Stébla trávy Walta Whitmana. Saroyan, Twain a řada dalších amerických aturoů vděčí za svůj úspěch u českých čtenářů jeho překladům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Platy lékařů a učitelů: dva různé světy

Oba mají vysokoškolské vzdělání i zaměstnání s vysokou společenskou prestiží. Přesto si chirurg z Královských Vinohrad Miloš Voleman vydělá skoro třikrát víc než učitel na pražském gymnáziu Radoslav Gřešek. »Mám dvacet tisíc hrubého a deset let praxe. To ve školství není žádný zázrak,« říká čtyřiatřicetiletý učitel.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Současnost a a budoucnost českého školství

Ale samozřejmě levnější pro nás jako národ by bylo dávat ty peníze rovnou těm, kteří dobře vyučujou, a nezvyšovat ho těm, kteří nevyučujou. A za posledních patnáct let se nepodařilo udělat kariérní, nebo spíš profesní růst, to znamená, čím seš lepší učitel, tím více získáš na platu. To u nás neexistuje, je takový ten mechanismus toho stárnutí, no to je úplný nesmysl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Socha vyjadřující své emoce

Unikátní sochu, která vyjadřuje své emoce, si můžete vyzkoušet v aule Právnické fakulty v Praze. Socha předvádí své pocity, když se někoho bojí, volá o pomoc, nebo když se jí třeba ubližuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reforma českého zdravotnictví

Dlouhý a komplikovaný příběh českých zdravotnických reforem dnes vstoupil do další fáze. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek dnes oznámil veřejnosti, že balík sedmi reformních zákonů rozdělí. Ty bezproblémové vrhne do legislativního procesu a hned, a ty, se kterými mají problémy dokonce i koaliční poslanci, pozdrží a nasadí až někdy na konci roku, až budou pečlivě prodebatovány a kompromisní alespoň pro sto jedna poslanců.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Připravenost projektů souvisí s celkovým (ne)řízením úřadu

Sliby nástupců exministryně Dany Kuchtové, že situaci kolem čerpání evropských peněz zlepší už letos, se ukazují jako liché. Připravenost projektů souvisí s celkovým (ne)řízením ministerstva školství. Úřad dosud nemá jeden komplexní elektronický informační systém ani pro ekonomické, ani pro finanční útvary čili nikdo z pracovníků nemůže mít včas všechny potřebné informace.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Bílá kniha a bílá nemoc statistik

Ačkoli tvůrci Bílé knihy tvrdí, že akademická svoboda zůstane nedotčena, nebo že bude dokonce posílena, není to pravda, a to bez ohledu na plánované zachování akademických senátů. Výkonnou a legislativní moc na univerzitě totiž převezme správní rada, v níž budou univerzitní činovníci pouze jednou z několika složek (vedle zástupců vlády, regionů, podnikatelů, tedy tzv. „externích aktérů").

Dětský uzel aktuálního dokumentu Diskuse se senátorem Jiřím Zlatuškou o zavedení školného

Školné může pomoci tomu, že část tohoto přerozdělování peněz se odehraje ve větší míře mezi těmi, kteří se vzdělání účastní - jednoduše řečeno školné bohatších studentů může být využito k podporám nadaných, ale méně majetných.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bude se stavět u Motola?

Součástí projektu je také nová budova lékařské fakulty. Ludvík se domnívá, že by se do prostor mohly případně nastěhovat i další fakulty Univerzity Karlovy. Vedení Motola přiznává, že nemocnice na zamýšlený projekt nemá peníze. Navíc je státní příspěvkovou organizací, a proto si ani nemůže finance půjčit. „Hledáme operátora a investora, který by komplex postavil a provozoval.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Manažeři a trh vysoké školy neobrodí

Univerzitou obchází strašidlo liberalismu. Nechť se akademické třídy třesou před manažerskou revolucí! mohli autoři Bílé knihy - manifestu vyššího vzdělávání, opsat od klasiků. Tržní strašák ohlašuje „smrt vzdělance“ a úpadek univerzit (v souběhu s krácením rozpočtu a nástupem neuniverzit). Zatímco akademickou obec liberální přízrak plaší, reformně politickou koalici inspiruje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Mluv se mnou, chybí mi to

Pravidelné setkání členů Debatního klubu studentů Univerzity Karlovy je samozřejmě jenom hra. Shodou okolností jsou všichni přítomní zarytými nekuřáky, takže čtveřice, která podle losu argumentuje proti „vládě“, má docela těžkou práci. Ta chvilka názorové schizofrenie prý ale stojí za to.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Cena pro astrofyzika, onkologa a biologa

Vliv sluneční dráhy na změny dráhy a rotace asteroidů – to je projekt, za který získal tým astrofyzika Davida Vokrouhlického z Astronomického ústavu MFF UK Cenu Grantové agentury ČR.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze